Cand ai pus prima data mana pe un controller, pe o consola digitala? Cand te-ai jucat prima data cu un software pentru djing? Cum este creeata aceasta lume prin ochii dezvoltatorilor.
DJWorx a luat un interviu dezvoltatorilor si reprezentatilor Native Instruments la BPM Show in care acestia au povestit cum sunt gandite produsele, cum este gandit software-ul, cum se face legatura intre software si hardware, cum noile produse si noile functii sunt acceptate sau intelese de utilizatori, etc. De ce comunitatea de DJi si publicul critica cu fiecare aparitie si nu accepta faptul ca in scurt timp acestea vor intra in normalitate? Frica de nou. Frica de nou a fost intotdeauna prezenta. Sau hatereala chestiilor noi care la fel vor ajunge sa fie folosite mai devreme sau mai tarziu.
Cum sunt alese functiile noi? Cum se pune totul pe foaie, ca ulterior sa ajunga un produs finit. Chad Carrier este cel care gandeste o mare parte din produse si ne povesteste cum incepe totul, cum gandeste un inginer Native Instruments luand in calcul ideile proprii, drumul pe care il urmeaza tehnologia si djingul, feedbackul oamenilor si posibilitatile de a creea ceva nou. Stim cu totii ca softul Traktor a aparut cu mult inaintea produselor fizice, astfel fiecare produs a trebuit gandit pe baza softului. Cand a aparut prima data Traktor Kontrol S4, totul a trebuit “mutat” pe o plansa fizica, aranjate intr-un mod intuitiv, gandit foarte bine care functii trebuie sa apara si in format fizic si in acelasi timp sa fie si portabila. Ideile de design si aranjament sunt puse imediat in Illustrator si sunt revizuite de intreaga echipa la final. Ideile sunt printate pentru a fi cat mai aproape de ceea ce se vrea produsul final si pentru a vedea daca layoutul este usor de folosit, daca butoanele care au legatura sunt destul de apropiate sau usor de accesat incat totul sa fie la indemana. Chad Carrier ne explica ca ar putea sa faca o consola cat masa pe care sa puna toate butoanele si functiile lui Traktor, insa pentru a avea un produc cat se poate de portabil, functiile cele mai importante si cele de care publicul majoritar are nevoie sunt alese. Ca exemplu a picat Kontrol F1 si faptul ca unele componente ajung prototipuri fiind printate cu ajutorul tehnologiei 3D, iar aceste paduri pe care le are F1 ca si produs final, au stat la rand printre alte 30 de modele care ar fi putut ajunge in locul celor de acum. Urmatoarele controllere despre care ne vorbeste sunt noile Kontrol D2 si S8, primele controllere compatibile Stems si primele care renunta la joguri. Faderele special creeate pentru a controla volumul fiecarui element, au fost gandite dinainte ca formatul Stems sa fie anuntat oficial si dinainate ca software-ul sa fie compatibil cu acesta. Cu Kontrol F1 procesul a fost invers fiind un produs mai vechi, dezvoltatorii au fost nevoiti sa modifice softul incat sa raspunde la layoutul lui F1, atat pentru Remix Deckuri, cat si pentru Stem Deckuri.
Urmatorul sub-subiect al discutiei este relatia cu dealerii autorizati. Cum acestia sunt anuntati, cum ajung informatiile despre noile produse si update-uri la acestia. Reprezentantii zonali primesc aceste informatii inainte cu aproximativ jumatate de an si dau informatia mai departe la dealerii autorizati inainte cu aproximativ o luna inainte ca produsul sa se lanseze oficial. Magazinele online au o importanta foarte mare si sunt peste tot in lume, procesul de comanda fiind foarte rapid si intuitiv, insa magazinele fizice sunt si ele cel putin la fel de importante, pentru ca in astfel de showroom-uri oamenii pot sa vina sa vada, sa testeze si sa inteleaga noile produse sau produsele pe care au de gand sa le cumpere. Reprezentantii magazinelor sunt trainuiti si aici vine vorba pentru prima data de noul Kontrol S5 si peripetiile prin care a trecut acesta din magazin in magazin in Londra pentru a fi prezentat. Toate astea se intamplau inainte ca produsul sa fie anuntat, insa dealerii trebuiau sa fie pregatiti dinainte si nimeni nu vroia ca produsul sa ajunga in poze spion pe internet inainte de timp.
Atunci cand noi produse intra pe piata si aduc ceva nou sau un inceput al unei viziuni, publicul accepta destul de greu. Desi poate sunt fixati pe produsele Native Instruments, la fel ca si utilizatorii iPhone-ului: “Ba, nu conteaza ce are, ce face, e iPhone il cumpar.”, utilizatorii finali au inca tendinta de a ocoli noul cel putin la inceput. Asa cum Kontrol S8 a introdus controllerul all-in-one cu ecran, dar fara joguri si Kontrol D2 a relansat controllerul modular, iar acum noul Kontrol S5 transforma “vechiul” S4 intr-un S8 mai mic, utilizatorul poate spune pas pentru moment. Desi viziunea si posibilitatile acestor controllere deschid noi orizonturi in lumea djingului, obisnuinta si balanta dintre investitie, nou si timp pierdut pentru a invata noile rutine necesita o perioada in care totul stagneaza pe modul: “Stai sa ma gandesc, sa iau, sa nu iau. E foarte tare, dar oare am timp sa experimentez?!”. Din nou, comunicarea cu publicul si instruirea lui spre nou este foarte importanta. Chiar daca conceptul este revolutionar, clipurile promotionale de pe Youtube sunt foarte explicite si iar dau sensatia de: “Mama, ce tare”, tot nu iti da aceeasi incredere de care ai nevoie pentru a incerca un produs nou, fata de atunci cand il testezi, il vezi in fata ochilor. Mediul online este o solutie foarte buna, dar acea zicala “Ce-i in mana, nu-i minciuna” are si ea rolul ei.
Chad incepe si vorbeste despre noul concept in materie de djing, combinarea acestuia cu productia. Desi foarte multi DJi sunt si producatori sau chiar si invers, posibilitatea de a face legatura dintre aceste 2 lumi intr-un mod cat mai compact si intuitiv este ceea ce urmareste Native Instruments sa aduca in era digitala. Ne vorbeste despre Sync, acel buton pe care multa lume il uraste, dar nu il intelege. Se presupune ca acel buton face DJingul foarte usor pentru oricine, dar nimeni nu se gandeste ca timpul petrecut pentru a match-ui doua sau mai multe piese in acelasi timp, este timpul care ar putea fi alocat altor actiuni. Cum va influenta formatul Stems, DJingul si pentru ce a fost gandit? Totul este destul de simplu, practic iti poti experimenta o particica din capabilitatile de producator, in timp real, ca si DJ. Stems iti da voie sa scoti parti din piesa cu ajutorul a 4 deckuri. Daca am sta sa match-uim 4 piese incat acestea sa cada pe beat perfect, iar posibilitatile formatului Stems stau pe bara, desi acolo este cheia noului concept de creativitate, atunci de ce mai dam 5000lei pe un controller din care folosim doar partea care o face si unul de 1000lei? Da, butonul Sync poate fi vazut ca o portita de timp pe care o poti folosi pentru a face altele in timp real. Daca iti arat ca stiu mai mult beatmatching decat tine la orice ora si totusi folosesc Sync-ul ca sa am timp sa fac si altele in timpul gig-ului, te mai iei de mine? :P
Care este drumul pe care Native Instruments a ales sa il urmeze si care este legatura pe care incearca sa o faca o singura bucata? DJing vs Producator. Creativitatea producatorului si skilurile unui DJ pe un singur aparat sau cel putin intr-o forma cat mai compacta. Altfel spus: Live Performance! Native Instruments si era digitala nu incearca sa lase in urma alte moduri de a pune muzica (vinyl, CDJ-uri, etc), ci incearca sa arate evolutia si posibilitatile tehnologiei oferite in ultimii ani, posibilitati care pe vremea cand vinylul era tehnologia cea mai avansata, acestea nu erau posibile. Atata timp cat ceva suna bine, cat skillurile si modul de a pune muzica suna bine, nu conteaza aparatura. Nimic nu moare atata timp cat suna bine.
Ca sa intelegeti si cu cuvintele lor: