In ciuda faptului ca exista acei "DJi de Centru Vechi” care vor sa para mai DJi spunand despre producatori precum Hercules, ca fac jucarii si nu echipamente de DJ, Hercules isi vede de treaba si face console foarte interesante dintotdeauna. Intotdeauna au facut chestii inedite, intotdeauna au fost nonconformistii acestui domeniu.
Am vorbit cu putin timp in urma despre noua consola a lor facuta special pentru Serato, numita DJControl Jogvision. Aia cu joguri imense si performante si inele led tip CDJ pe mijloc. Foarte interesanta asemanatoare la pret cu un Numark Mixtrack Pro 3, sau un Pioneer DDJ-SB. Nu se compara, e Pioneer, nu? Mda, mai scoate capul din cutie.
Exista pe piata consola, controllere, mixere care se pot conecta la iPhone sau la iPad si la dispozitive cu Android. Console care au un mare gol pe mijloc, loc pentru iPad sau altele cu dock pentru iPhone. Acele controllere care sunt motorizate de aceste dispozitive mobile exista de mult timp, sunt promitatoare pentru cei care vor sa ia acest drum in hobbyul lor. Sunt console la care poti conecta iPad-ul si fara sa fie speciale pentru asa ceva. Ce ar fi daca ar exista o consola compacta, puternica, ieftina, bine construita care sa faca toate astea, intr-un mod foarte intuitiv si colorat?
Hercules face asta lansand consola Universal DJ, controller care poate fi folosita cu laptopul, cu o tableta sau ambele. Acest tip de controller nu este nou, mai exista si Pioneer DDJ-WeGo3, care pare prea de jucarie, chiar si fiind capabila de asa ceva. Hercules numeste acest ecosistem: The DJ Party 3.0 care contine in controllerul Universal DJ, software-ul proprietar DJuced pentru laptop si pentru dispozitivele mobile. In acest moment exista mapari pentru Traktor, Virtual DJ si djay Pro si poate cu viitoarele updateuri ale lui Serato DJ vom putea avea mapari si pentru acesta. Chiar daca se descurca si cu softurile populare, daca vei folosi unul dintre acestea, nu vei mai putea profita de legatura multiplatforma pe care o da DJuced. Pentru ca acesta costa in jur de 1000lei, Universal DJ este un controller foarte bun pentru DJul incepator si chiar pentru cei mai experimentati.
Ca dimensiuni, este la aproape la fel de mare cat 3 iPaduri puse unul langa altul. Este construit din plastic solid, iar faceplate-ul are o textura slefuita, insa primul lucru pe care il vezi, sunt doua joguri maricele si bine facute. Hercules intelege ca gripul pe care il ai cu un jog de dimensiuni generoase este important. Jogurile lui Universal DJ sunt asemanatoare cu cele de pe un Kontrol S4. Faderele sunt fabricate din cauciuc si acest lucru poate deranja in cazul crossfaderului de care trebuie sa te “dezlipesti” repede cand faci scratchuri rapide. Crossfaderul este foarte liber pentru o consola entrylevel. Volumul pentru casti, nu vine sub forma de knob, ci sub forma de butoane, simplu “+” si “-“. Poate fi o alegere buna, knobul iesind in afara poate duce la unele neplaceri, insa butoanele nu sunt atat de rapide precum rotirea unui knob. Doua perechi de RCAuri se gasesc in spatele consolei, unul pentru iesirea master, una pentru auxiliar. Hercules Universal DJ se livreaza cu un cablu RCA - jack, pentru a-ti conecta surse externe la RCA-urile de auxiliar. DJuced este un software basic care ar merita un update grafic si mai multe functii, insa cele basic sunt prezenta si nu este greu de invatat. Instalezi softul pe laptop, instalezi aplicatia pe tableta, incarci playlistul si esti gata de pus muzica.
Jogurile sunt maricele, sunt inalte si foarte responsive, ceea ce inseamna ca se vor descurca de minune pentru beatmatching sau chiar pentru scratch. Pentru ca sunt inalte, poti folosi cu usurinta marginile pentru a da ajusta piesa. Scratchul trebuie sa fie interesant si poti pune piesa pe beat rapid. Overall jogurile sunt mai mari decat cele ale competitiei pentru o astfel de consola, mai ales ca are si dimensiuni reduse. Sectiunea de mixer, ofera un egalizator pe 3 benzi, doua fadere de volum fiind o consola cu 2 canale si un crossfader. Deasupra jogurilor, langa egalizator, gasim faderul de pitch si knobul care serveste ca Gain folosit cu butonul Shift sau ca Dry/Wet pentru sectiune de efecte. Pentru ca totul sa fie Magic, chiar exista un astfel de buton, iar cand este activat acesta activeaza un filtru HPF cand muti crossfaderul de pe un deck pe altul, ceva asemanator oferind si Pioneer DDJ SB. Un knob pentru cue mix lipseste, ceea ce inseamna ca vei auzi cue-ul doar apasand butoanele speciale pentru fiecare deck. Sectiunea de browse consta intr-un Knob pus pe centrul consolei si butoanele de load ale fiecarui deck. Exista si un buton Record in vecinatatea acestuia care iti da posibilitatea de a inregistra mixul. Universal DJ ofera si paduri, cate 8 pe fiecare deck, iar functiile acestora pot fi alese cu ajutorul butoanelor asezate un pic mai sus. Trebuie sa precizam ca parte de sus este pozitionata spre utilizator, practic partea de sus este curbata. Padurile pot actiona in 4 moduri: butonul Cue activeaza modul Hotcues, celelalte fiind FX, Sample si Loop. Buton fizic pentru Loop In / Loop Out nu avem. Padurile sunt foarte responsive, insa nu le poti compara cu paduri MPC. Modul multiscreen conceteaza consola cu tableta sau telefonul prin Bluetooth si iti da voie sa extinzi sectiunea de efecte pe ecranul dispozitivelor mobile. Pe langa asta, poti pleca cu tableta sau telefonul mai departe de pupitru (pana la 10 metri) si poti controla tot party-ul de pe acestea.
Hercules Universal DJ propune celor interesati sa mearga pe ecosistemul proprietar pentru a folosi functiile la adevaratul potential. Functioneaza perfect cu Virtual DJ 8 si filmulete pe Youtube indica, posibilitatea de a putea fi folosita si cu djay Pro de iPad. Hercules a facut o treaba buna aducand toate platformele pe un singur controller, insa deocamdata acesta functioneaza in acest mod, doar cu software-ul propriu.
Overall este un controller foarte bine construit, gandit cum trebuie, aranjat si colorat.