Quantcast
Channel: News @ DjSuperStore - Tot ce trebuie sa stii in DJing!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 316

War never ends: Pioneer DDJ SB 2 vs Numark Mixtrack Pro 3

$
0
0

Razboi, razboi, razboi, nu se termina niciodata. Noi vrem pace. Ce fel de pace? Nu pacea vanzarilor, pacea utilizatorilor referitoare la industria echipamentelor de DJ si mai ales contra erei digitale. Este adevarat multi DJ apar dupa ploaie, vorba aia, cu o consola oarecare care scoate sunet si taie 2 canale. Insa...

La fel ca in domeniul auto sau a smartphone-urilor ca exemple, si in cazul echipamentelor de DJ exista clase, clase de produse. Astfel exista gama premium (hai sa o luam invers ca sa terminam cu subiectul de aici), unde consolele/controllerele sunt ceva mai scumpicele, dar iti ofera softul in format hardware si nu ai putea sa mai ai ce sa le ceri, ai tot. Ai un layout complex, ai o constructie solida si aratoasa, se simte premium, ca sa nu mai vorbim de sunet. Exista gama middle level, care face trecerea intre cele mai putin scumpe si aduce o parte din gama premium. Aici intalnim functii din gama premium, combinate in unele cazuri cu materiale de o calitate mai scazuta. Nu mai gasim peste tot (poate sa difere de la producator la producator) metal sau finisaje ce imita metalul, mai dam si de plastic, care in general in aceasta gama este foarte calitativ. Totul s-a ieftinit, absolut totul, asadar ajungem la gama entry-level care nu mai este de mult chiar entry level si nici nu are finisaje indoielnice. Preturile materialelor au devenit foarte ieftine, a componentelor la fel, astfel producatorii nu mai cauta solutii performanta-pret pentru a le integra in aparate, ci adauga chiar functii si componente pe care le putem gasi de la middle level in sus. Ceea ce este bine. Este bine? Pai daca ti-ar oferi pe tava componente si functii de la decente in sus la un pret foarte mic, atunci s-ar mai vinde cele mai scumpe? Nu chiar. Este bine pentru utilizatori, pentru DJii incepatori, care nu au buget pentru aparatura premium, dar poate fi bine si pentru comercianti pentru ca se vand in cantitati mari.

Ziceam ca terminam cu subiectul de aici. Ultimele aparitii din gama entry-level de la Pioneer si Numark sunt acum face to face si ne putem da cu parerea, care sau care. Amandoua? Azi e gig Pioneer, maine e gig Numark? Despre Numark Mixtrack Pro 3 am tot vorbit, avem un review, avem chiar o comparatie intre acesta si "vechiul" DDJ SB. Mai putin fair parca, dar am tot adus in acel articol vorba despre un Mk2 al modelului, moment in care nu stiam ca acesta va aparea prea curand. Faibo era chiar rezervat in privinta aparitiei unui model Mk2. In fine, a aparut si modelul cu numarul 2 care aduce cateva treburi noi asa cum a adus si MTP 3. Functii pe care o consola entry-level nu le-a mai avut pana acum.


Reamintim din review-ul lui Faibo despre Mixtrack Pro 3 urmatoarele chestii:

"Desi la inceput am fost sceptic si am folosit alinturi precum “jucarie” sau “asta mica”, am ajuns usor, usor sa o pun la treburi din ce in ce mai grele ajungand pana la final sa fac scratchiuri pe ea, o rutina pe care sper sa o pun pe net cat mai curand, ba chiar am mers mai de parte si am facut o mapare pentru Traktor. Consola vine in pachet cu cablu USB si un cartonas cu indicatii pentru a descarca gratuit Serato DJ Intro." - cam asa incepea review-ul, libertin asa, descris la fel de usor ca scosul consolei din cutie.

 

 

Mai departe ne spunea de parerea pe care si-a facut-o la prima vedere: "Pentru cei ce au avut sau macar au vazut un Mixtrack Pro 2, sunt schimbari majore la nivelul layoutului si calitatii materialelor. Acum avem joguri cu sensitivitate la atingere, mai inalte si mult mai confortabile. Pitchul este mai lung decat la orice consola existenta pe piata, asta inseamna ca ai o acuratete mai mare la mixat cand il pastrezi pe clasicul 8% sau aceeasi acuratete ca si la celalalte console dar pe un pitch range de 16% sau chiar mai mare. Forma mi se pare un pic ciudata, este cumva pe lung gandit designul, nu este un lucru rau, este foarte aerisita, chiar si cei cu maini mai mari se pot descurca fara prea mare greutate pe EQ si restul butoanelor. Ca si la celelate console din gama asta de pret, lipseste Gainul, totul se bazeaza pe auto-gainul din interiorul softului, dar aveam un pas inainte (Felicitari Numark!), avem buton de Filtru. Mi se pare o optiune ce nu ar trebui sa lipseasca de pe un echipament de dj, mai ales atunci cand partea de efecte nu este atat de complexa. Sectiune de efecte a fost simplificata, avem butoane de on/off pentru fiecare efect, un potentiometru pentru selectia tempoului si un touchstrip ce poate fi folosit pentru a modifica parametrul dry/wet (raportul dintre sunetul original si efect). Acelasi touchstrip poate fi folosit pentru a sari automat la anumite sectiuni din piesa, exact ca la CDJ, in combinatie cu SHIFT. Ca sa terminam cu partea de mixer, trebuie sa mentionam sectiunea de browse cu butoanele de load si sectiunea de preascultare (cue/headphones) ambele foarte bine plasate pe mijlocul consolei."

Toate ca toate, dar stim cu totii, ce poate sa faca Faibo cu manutele sale si bineinteles ca nu putea sa nu aduca vorba de crossfader: "Crossfaderul este alta surpriza placuta, ma duce cu gandul la cel de la Numark NV, doar ca nu are tzacanitul ala placut cand ajungi cu el la capete. Pentru cei pasionati de scratchiuri si turntablism poate fi un inceput bun si ieftin, crossfaderul taie impecabil, curba este foarte sharp si cut-inul (adica distanta aia intre capatul faderului si punctul in care incepe sa iasa sunet in boxe) sunt la fel ca la orice mixer dedicat turntablistilor. Nu stiu fiabilitatea lui in timp, baietii de la Numark m-au asigurat ca e facut sa reziste, si daca ne uitam la Mixtrack Pro 2 cred ca e de cursa lunga."

Padurile au ajuns in versiunea 3 a consolei in partea de jos, asa cum ar trebui normal sa fie niste paduri, sunt marca Akai si...sunt colorate. "Avem parte si aici de ele, designul si materialul sunt aceleasi ca si la Numark NV si Akai AFX, functionalitatea difera putin. Avem 4 paduri in partea de sus care au dubla comanda. Apasate pe rand impreuna cu butonul Pads, schimba functionalitatea, devenind pe rand Manual Loop, Auto Loop si Sampler. Dupa cum le spune si numele, Manual Loop, iti ofera posibilitatea de a pune loopuri manual, IN si Out, Exit loop si ultimul buton poate mari sau micsora masura de loop. Auto Loop, are 4 dimensiuni de loop predefinite, 1/2/4/8. Iar modul Sample iti ofera posibilitatea de a activa sunetele incarcate in samplere din Serato. Celelalte 4 paduri din partea de jos sunt pentru a seta Markere (Cue points/Hot cues), de a sari la un Marker deja existent sau de a le sterge." Uite asa am scapat repede partea de functii, layout si constructie.

Referitor la capitolul intrari/iesiri si alimentare vorbim despre iesiri pe RCA, 2 iesiri de casti jack mare si jack mic, intrare pentru microfon, in timp ce alimentarea se face pe USB.

Perfect! Este intr-adevar o consola digitala care isi face banii si nu prea are lipsuri (cel putin in aceasta gama de pret). Incepem sa vorbim despre competitie, cea venita de la Pioneer, cea upgradata de la Pioneer, care este conceputa pentru a detrona "cea mai vanduta consola din lume". Va face fata?



Pioneer DDJ-SB ca si Mixtrack Pro 3 a fost gandit ca un controller cu 2 canale, cu placa de sunet si iesiri master RCA. Se alimenteaza prin USB si nu necesita ajutor de la o priza. Prezinta un mixer cu egalizator pe 3 benzi, volum separat pentru casti si joguri asemanatoare celor de pe DDJ-SR. Jogurile par ca cele de pe SX, dar sunt pe departe de a ajunge la acel nivel, singurul plus fiind aluminiul din care sunt facute. Ledurile din mijlocul jogului nu exista si nu exista alta iluminare in jurul acestuia. Faderele de volum sunt simple, iar prezenta unor Vu Metre nu o putem vedea. Cursa faderelor de Pitch este foarte scurta, iar padurile ce vor sa para aliniate ca cele de pe DDJ-SR te pot pacali initial. Randul de jos al acestora reprezinta butoanele de transport, Play/Pause, Cue, Sync si Shift. Sectiunea de FX-uri este minimalista, dandu-ti acces la 3 efecte acompaniate de un knob care modifica parametrii acestora. Intrarea pentru microfon se gaseste in partea stanga, alaturi de knobul de volum al acestuia si iesirile pentru casti. Crossfaderul este acompaniat de un switch on/off care activeaza efecte HPF. In mare cam asta ar fi prezentarea lui DDJ-SB.

Probabil ati observat ca am plecat la piesa de fundatie si continuam prin a vorbi despre functiile noi pe care le aduce modelul nou.

DDJ SB 2 ne ofera mai mult control hardware. Nu numai ca pastreaza cele mai bune functii ale lui DDJ SB, dar adauga cateva functii pro. Controllerul a fost updatat pentru a putea avea control la 4 deckuri si are butoane dedicate pentru ca trecerea intre canale sa se faca foarte usor. De data aceasta gasim un knob pentru Trim si Vu Metre pentru volumul canalelor. Efectele Pad Trans iti vor da posibilitatea de a-ti ridica skillurile de DJ. Sectiunea de paduri ramane neschimbata si cu aceasta poti activa Hot Cue-uri, Auto Loop, Manual Loop si Sampler, in timp ce randul de jos ramane pentru butoanele de transport: Play, Cue, Sync si Shift. Fiind un controller compact, DDJ SB 2 totusi vine cu joguri mari ce ajuta in timpul performantei, plus abilitatile de scratch cu un raspuns si o acuratete ridicata. Knobul Trim iti ofera control asupra volumului de intrare pentru fiecare canal, in timp ce metrele de semnal te ajuta sa il reglezi rapid si precis. De data aceasta gasim knoburi pentru Filtru care dau posibilitatea de manipulare a trackurilor direct de pe plansa consolei. Functia Quantized Pad Trans activeaza un efect de tip Gater ce taie volumul trackului pe timp apasand cele 4 Paduri de pe primul rand. Apasand butonul Filter Fade, putem adauga doua filtre High Pass pentru Crossfader, astfel filtrul volumului si al bassului poate fi manipulat folosind o singura mana.
 
Cam multe povesti, nu? Ce ne intereseaza de fapt pe scurt:
 
Ce are Mixtrack Pro 3 peste DDJ SB2:
  • Touchstrip pentru ambele canale
  • Crossfader mai performant
  • Paduri colorate Akai independente de butoanele de transport
  • Pitchuri lungi care rezulta o acuratete mare
  • Design wide care da senzatia unui controller mai mic

Ce are DDJ SB 2 peste Mixtrack Pro 3:

  • Butoane de Key Lock
  • Butoane de selectare a deckului si control pentru 4 deckuri
  • Filter Fade
  • Knoburile Trim
  • Joguri ceva mai performante

Trecem si la partea financiara care spune asa:

Pioneer DDJ SB 2 are pretul de 1199.90lei, in timp ce Numark Mixtrack Pro 3 are pretul de 1049.90lei. Preturile sunt pe acolo ambele. Functiile si diferentele sunt scrise negru pe alb aici si observam ca se aseamana foarte mult. In acest caz, totul tine de preferintele fiecaruia, de producatorul preferat, poate chiar si de diferenta infirma de bani. Parerea noastra poate influenta sau nu viziunea fiecaruia, insa in final decizia iti apartine.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 316

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48