Nu ne-am transformat in blog de automobile si nici intr-un site de servicii de tractare, insa avem si noi cateva masinarii despre care trebuie sa vorbim. Hai fie, sunt mai mici, sunt aparate, mai exact sunt controllere. Cele mai puternice controllere. Ableton Push se aseaza azi la aceeasi masa cu NI Maschine Mk2
Care este mai bun? La fel ca si in articolul de ieri unde comparam un controller dedicat 100% Traktor cu unul dedicat Serato DJ, dar care stie sa foloseasca si Traktor, parerile sunt impartite. Exista comunitatea care e pro Ableton si exista comunitatea Maschine, dar de obicei taberele sunt amestecate.
MIDI a fost intotdeauna standardul cu care combinam controllerele cu software-ul. Controllerele MIDI sunt bazele in studiourile profesionale si cele de acasa. Vin in mai multe marimi si forme, dar pentru a fi profitabile trebuie sa functioneze cu un software. Ableton s-a gandit la asta si a lansat un controller special pentru versiunea Live 9.0. O versiune mai veche de Ableton Live nu poate folosi controllerul. Chiar daca exista controllere facute pentru Live, chiar si unele pe care Ableton a pus mana, Push este singurul creeat special pentru acest software. Ableton este creeat in asa fel incat design-ul si layoutul intuitiv sa te desparta de laptop, chiar daca el este conectat la laptop, totul trebuie sa curga natural.
Pro
- Control tactil intuitiv
- O constructie excelenta
- Poate fi folosit de oricine
Contra
- Mai mult control audio
- Ceva mai scump decat alte controllere
Dupa cum ziceam exista multe controllere MIDI pentru Ableton, insa doar cateva merita cu adevarat mentionate: Novation Launchpad si Akai APC40. Ambele au avut un pic de a face cu ceea ce a rezultat Ableton Push, un controller construit de Akai practic. Nu exista alte controllere de serie care sa aiba un design sau un feel atat de bun ca Push.
Imediat cum il scoti din cutie poate parea maricel, insa tinand cont ca integreaza atatea posibilitati si functii, marimea nu conteaza. Daca te asteptai la un controller gen Launchpad, probabil atunci ti se va parea maricel. Prima data dam de gridul de 8 x 8 paduri albe din cauciuc, in timp ce pe laterale gasim butoane din plastic negre. Deasupra inca doua randuri de butoane mai mici, un display LCD si 9 knoburi. Pe partea stanga exista si un touchstrip. Finisajul carcasei este foarte fin, un plastic cauciucat asa cum gasim pe multe dispozitive mobile. Cele 64 de paduri sunt sensibile la presiune, adica in functie de cat de tare apesi, asa va reactiona si sunetul. Butoanele laterale actioneaza prin simplul click. Toate knoburile sunt infinite si sunt foarte precise. Nici unul dintre ele nu servesc ca si butoane, dar sunt touch sensitive in partea de sus (ceea ce practic este acelasi lucru). Pe partea din spate, unde se intampla conexiunea, gasim butonul de power, o intrare pentru alimentare, un port USB si doua jackuri 1/4” pentru pedale. Are legatura un pic cu automobilele, nu? :)
Lansarea lui Push coincide cu mult asteptata lansare a lui Ableton Live 9. Push este interesat in mare parte de Session View din Live 9. In acest view vei vrea sa faci urmatoarele: creare de clipuri muzicale noi si activarea/redarea lor intr-o ordine “muzicala”. Conectezi Push-ul la computer, deschizi softul si controllerul invie. Padurile lumineaza in culori vii, iar displayul de va lua la intrebari: Vrei sa creezi o piesa noua? Apasand “Da”, automat va intra in modul drum machine, incarcand instrumentele default in software automat. In aceasta stare gridul de 8 x 8 se imparte in 3. Partea de jos de 4 x 4 reprezinta sunete de tobe, in timp ce coltul din dreapta jos seveste pentru controlul lungimii clipurilor. Cele 8 x 4 paduri ramase functioneaza ca un sequencer. Acesta este startul pe care ti-l da in crearea unei piese, dandu-ti voie sa dai drumul la ritm imediat. De aici ne uitam la butoanele negre din laterale care ofera control pentru quantize, delete si … Undo.
In general, mai ales daca cunosti softul, majoritatea functiilor ti se vor parea intuitive. Daca doresti sa cunosti orice poate face fara sa citesti manualul iti poate da de furca. In mare parte folosirea lui cu Ableton este usoara. Nu poti deveni expert, imediat dupa ce ai scos Push-ul din cutie. Cu o mapare proprie si Max for Live, Push va fi “dresat” sa faca ce doresti.
E timpul sa schimbam foaia, sa schimba cartea, sa schimbam ritmul si ne intalnit iar cu Native Instruments. Maschine Mk2, o masinarie puternica cu un software special gandit pentru acest controller. Versiunea all-in-one hardware/software de productie muzicala din partea NI, drum padul cel mai din top. Este sau nu? Este doar un lightshow dragut? Pai… nici un pai!
Pro
- Platforma puternica si flexibila pentru productie
- Functioneaza standalone sau ca plugin intr-un DAW.
- Componente hardware premium.
- Mod MIDI
- Pret atractiv
Contra
- Workflow-ul necesita timp de invatare
- Lipsa integrare Maschine/Traktor
Daca nu sunteti familiari cu Maschine, acesta a fost gandit pentru a indeparta producatorii de popularul Akai MPC si pentru a-i chema in universul NI, acela de productie muzicala pentru computer. Acest lucru a fost un succes si inca este. Interfata lui Maschine este familiara datorita drum padurilor, iar softul foarte prietenos si puternic te va captiva imediat. Este stiut ca tot ce tine de Native Instruments a fost conceput avand in cap termenul intuitiv inca de la inceput. Maschine poate fi folosit complet standalone, dar poate fi folosit si ca instrument plugin sau MIDI controller. Ai capabilitati de editare audio complete, multe sunete si efecte integrate, optiunea de a sampla direct in Maschine si acesta poate gazdui multe instrumente plugin si efecte, facand posibilitatile infinite. La fel ca Push, Maschine-ul necesita un pic de documentare si cateva tutoriale pentru a-l folosi la potentialul maxim. Butoanele si padurile sunt colorate RGB, iar softul adauga suport pentru sunete, grupuri, patternuri si scene cu cod de culoare, similare culorilor din Remix Deckuri ale lui Traktor.
Luminile butoanelor si padurilor arata spectaculos si au cel putin doua nivele de intensitate. Maschine foloseste doar puterea USB pentru a se alimenta, multimita ledurilor economici. Padurile nu sunt nici tari, nici prea libere. Padurile au fost revizuite in versiunea mk2, crecand senzitivitatea si raspunsul la velocitate si pot fi ajustate din software. Cea mai mare schimbare a layoutului vine la sectiunea Master. Fata de versiunea Mk1, sectiunea Master cu cele 3 knoburi, a fost inlocuita cu un singur knob si butoane pentru Volum, Swing si Tempo. Din standard, knobul functioneaza ca un jog. Daca apesi Volume, Swing sau Tempo, knobul va modifica setarile master pentru Volum, Swing sau Tempo. Maschine Mk2 dispune de un display de data aceasta cu fundal inchis la culoare si text alb. Vizibilitatea pare sa fie mai buna decat inversul acestuia (fundal alb, scris negru).
Softul Maschine este unul foarte puternic, capabil de a se transforma in orice iti vine in cap in materie de sunete. Pluginurile si posibilitatile sunt infinite.
Unde am mai auzit asta? Aha, mai sus la Ableton Push. Care este concluzia atunci?
Daca folosesti Ableton pentru productie, atunci calea este Push. Daca esti familiar cu produsele Native Instruments si ai incercat si ai fost incantat de Maschine, poti foarte bine sa urmezi in continuare aceasta cale. La fel valabil si in cazul in care crezi ca Ableton nu mai face fata cerintelor tale. Ambele sunt controllere puternice, ambele au o legatura cu softul extrem de puternica, practic sunt controllere care reflecta softul in format hardware, ambele au posibilitati infinite. Decizia iti apartine.
Ah, sa nu uitam de preturi. Ableton Push are pretul de 2199.90lei, iar Maschine Mk2 este de 2599.90lei. Pretul produselor Native Instruments au fost mereu mai mari, dar asta nu trebuie sa te dea inapoi de la alegere. Credem ca o decizie poate fi luata prin experienta, daca ai ocazia sa le folosesti pe ambele ca sa iti dai seama care este ideal pentru tine, cu atat mai bine.