Dupa ce in urma cu nici o saptamana ne-am aruncat la o mica comparatie intre cele doua lumi, teoretic identice, dar totodata diferite, Ableton anunta un update. Major sau nu? Avem mai jos primele detalii.
Ableton anunta un update mare pentru controllerul sau, cat si pentru software. De ce spunem mare? Daca ar fi fost unul mic care se putea rezolva cu un simplu update de firmware pe acelasi aparat, probabil ca altfel vorbeam. Ableton anunta astfel Push 2 si Ableton Live 9.5. In timp ce peste tot se vehiculeaza pareri despre Ableton Live 10 si posibile interfete ale acestuia, Ableton trece la 9.5. Anunta oare un update major in viitorul apropiat? Ableton imbunatateste multe din elementele lui Push adaugand un display nou multicolor, workflowuri de sampling noi si paduri mai bune.
Ce gasim diferit la Push 2?
Push este o imbunatatire construita pe aceeasi baza ca si primul dandu-ti un nou nivel de “joaca”. Cel mai mare update este la nivelul ecranului color LCD care arata utilizatorului tot ceea ce are nevoie fara a se mai holba in laptop. Ecranul afiseaza libraria, waveformuri pentru sampleuri, parametrii efectelor si nivelele mixerului, care pot fi reglate folosind faderele touch sensitive gasite deasupra ecranului. Push 2 ofera workflowuri pentru sampling cu padurile imbunatatite ce dau posibilitatea utilizatorilor sa creeze loopuri din instrumente, taierea sampleurilor sau redarea sampleurilor mai lungi folosind padurile. Ableton a refacut padurile pentru ca muzicienii sa le simta mai normale, mai intuitive. Padurile sunt mai soft, mai finute si mai responsive atunci cand le folosesti live. Push 2 are acum suport VST si AU, oferind reglaje pentru instrumentele virtuale.
Noile workflowuri de sampling integrate in Push 2 dau muzicienilor toolurile de care au nevoie pentru a sampla usor beaturi, loopuri si note. Modurile cu care vom avea de-a face pe noul Push 2:
- Slicing Mode: acest mode lasa utilizatorii sa taie sampleuri si sa le redea fiecare bucata in parte pe un pad diferit.
- Classic Mode: aici muzicenii pot transforma orice sample melodic intr-un instrument pitch-uit. Knoburile de sus sunt folosite pentru a edita startul si sfarsitul, cat si pentru a modifica attack-ul, decay-ul, sustain-ul si pentru a lansa parametrii pentru orice sample.
- One Shot Mode: este un workflow monofonic care reda sampleuri incontinuu odata activate. Acest mod este peste orice finger drumming, dand utilizatorului posibilitatea sa transpuna un sample, fara a il mai reactiva.
Ableton Live 9.5
In primul rand acesta integreaza suport pentru Push 2. Instrumentul Ableton Simpler a fost imbunatatit vizibil cu o interfata redesenata, ce introduce capabilitati de warping si slicing si filtre modelate analog. Utilizatorii pot taia sampleuri, pot canta one shoturi sau pot face warp pentru sampleuri mai lungi, chiar daca nu au noul Push 2. Vorbind de analog, Ableton a tinut cont de cerintele utilizatorilor, care au vrut mai mult synth modelat analog cu filtre noi bazate pe hardware-ul clasic. Aceste filtre au fost concepute in colaborare cu Cytomic si vor fi incluse in dispozitivele Simple, Sampler, Operator si Auto Filter. Vor fi si instrumente noi in Live 9 Suite ce include trei sintetizatoare noi pentru Max for Live. Bass este un monosynth ce a fost conceput pentru sunete de frecvente joase si modulatii. Poli completeaza Bass ca un synth polifonic specializat in strings, paduri si stabs. Si multi este synthul care fost conceput pentru a modifica Push-ul instant. Ableton 9.5 include metre si waveformuri imbunatatite. Metrul volumului arata de acum nivelul peak si RMS care dau voie producatorilor sa vada schimbari de semnal instant. Un must have pentru mixing si mastering. Waveformurile arata mai mult detaliu in sampleuri si Ableton a lucrat mult la finetea zoomului si a functiilor de scrolling.
Ableton a facut si un program de buy back pentru utilizatorii Push. Utilizatorii pot trimite inapoi “vechiul” Push catre reataileri si pot lua Push 2 cu 30% mai ieftin. Ableton va dona dupa asta unitatiile Push catre micii muziceni din scoli. Este prima data cand o companie mare face un astfel de schimb.
Ableton Link
Update-ul final este sincronizarea wireless ale lui Ableton cu aplicatii iOS. Ideea este ca in loc sa fie o gramada de cabluri MIDI si sincronizarea placilor de sunet, Ableton a creeat propriul sistem de sincronizare pentru ca totul sa mearga repede si corect. Link va functiona cu cu multe aplicatii iOS, inclusiv iKaossilator, Audiobus, Bassline, Loopy, Triqtraq, etc. Capabilitatile de sincronizare vor fi disponibile pentru toate aplicatiile pentru ca SDK-ul este open source, iar dezvoltatorii il pot prelua.