Esti producator, DJ sau un utilizator oarecare si vrei ca PC-ul tau sa fie mai rapid? Daca nu ai facut deja pasul, e timpul sa iti achizitionezi un SSD.
Laptopurile mai vechi sau chiar si PC-urile desktop, tind sa functioneze mai greu odata cu trecerea timpului si cu upgrade-urile sistemului de operare. Desi sistemul de operare este facut, teoretic, ca la fiecare update sa fie din ce in ce mai optimizat si sa nu dea de furca ca si PC-urilor mai vechi, daca vrem o evolutie a sa, atat ca functii, cat si vizual, sistemul trebuie si el imbunatatit cat de cat. Chiar daca pui memorie ram dubla sau ai un hard disk Sata 3, sistemul tau nu va da aceleasi semne de imbunatatire ca atunci cand il readuci la viata cu un hard disk SSD.
Aici apar primele probleme pentru utilizatorii de laptop sau cel putin pentru cei care nu isi permit sau nu vor sa dea pe un hard disk, aproape cat au dat pe laptop. In cazul unui PC desktop, treaba e mai usoara, iti pui un SSD mai “micut”, 128 GB sau 256 GB - hard diskuri care au un pret decent - si ai loc de sistemul de operare care si software-urile pe care le mai folosesti, plus alte cateva chestii in plus. La laptop, ca sa ramana intr-adevar un laptop, nu poti faci asta. Sunt putine laptopuri care au doua sloturi pentru hard disk, iar atasarea unui hard disk portabil poate fi incomoda. Desigur exista si varianta asta, la fel, iti iei un SSD in locul celui SATA si pe langa, iti iei un hard disk normal pe care il bagi intr-un rack si voila, un hard disk portabil la viteza… USB. In acest articol vom discuta mai mult despre laptopuri, pentru ca ne intereseaza partea de DJing si productie, concerte, etc. Dupa cum spuneam un hard disk SSD poate ajunge si la 2700lei pentru 1 TB ca sa poti spune ca ai loc destul. Mai sunt si cele de 512 GB, care ajung si la 1200lei. Sa zicem ca unul de 512 GB ar fi decent, dar fiindca un DJ sau un producator are nevoie de foarte mult spatiu pentru ca isi updateaza playlistul de la o zi la alta, aceste numere pot fi mici. Noroc ca exista solutia pentru a inlocui drive-ul de cd/dvd-rom/writer cu unul pentru hard disk, dar daca esti un DJ care foloseste CDJ-uri si automat cd-uri audio, lipsa unui cd-writer este o problema. Trecem peste toate astea si observam ca dupa acest update, laptopul care era bunicel sau bun, se schimba total. Bootarea sistemului de operare scade de la 1 minut la 10-15 secunde in cazul unui laptop cu Windows sau maxim 10 secunde in cazul unuia cu Mac. In cazul ultimelor modele de laptop sau cele mai scumpe, problema achizitionarii unui hard disk SSD dispare, deoarece acestea vin deja cu un astfel de mediu de stocare.
Mai jos putem vedea timpul de bootare a unui hard disk normal versus SSD.
Windows
Mac
Dupa cum spuneam, multi mizeaza pe varianta mai ieftina si anume mai mult RAM. Desi acest lucru ajuta si o diferenta se vede nu se va putea compara cu diferenta pe care o face un SSD, mai ales asupra sistemului de operare, proces care face practic tot computerul.
Ce este RAM-ul? Este o legatura intre procesor si hard disk. Hard diskul trimite programe si fisiere catre memoria RAM, de fiecare data cand faci ceva in computer. Chestii ca pornirea, deschiderea programelor, redarea muzicii au un impact foarte mare asupra memoriei RAM. RAM-ul poate fi mult, dar procesorul fiind mai invechit e posibil sa nu coopereze atat de mult cu noua cantitate de RAM incat sa se vada o diferenta foarte mare. In speranta ca ai trecut deja pe memorie RAM DDR3 macar, aici se schimba situatia, deja procesoarele pentru acest tip de memorie sunt mai rapide, etc. Aici RAM-ul va face diferenta mai mult. Dar totusi lipsa SSD-ului se va simti.
Ce este SSD? Este un mediu de stocare, care foloseste memorie flash, in locul discurilor care se gasesc intr-unul IDE sau SATA. In trecut memoriile flash isi pierdeau datele odata cu alimentarea, foarte similar memoriei RAM. In ziua de astazi, producatorii folosesc memorie flash NAND care isi pastreaza memoria, ceea ce inseamna ca poate retine datele si dupa oprire.
Concluzia este ca memoria flash din SSD este foarte asemanatoare cu cea din RAM. De aceea este si foarte rapid.
Care este diferenta intre un SSD si un hard disk normal? Fizic vorbind, SSD-urile au trecut la memorie flash dupa cum spuneam si mai sus, iar hard diskurile functioneaza foarte mult ca un record player. Exista discuri care se invart si un cap de citire a datelor. SSD-urile folosesc semnale electrice pentru a accesa datele, de aici si viteza foarte mare fata de cele conventionale.
Pro si contra SSD.
Consuma mai putina energie decat cele traditionale. Aceste este un lucru bun pentru utilizatorii e laptop si durata de viata a bateriei. In timp ce un hard disk cu discuri, trebuie sa motorizeze acele discuri, plus placa de baza care sa proceseze, SSD-ul foloseste doar citirea placii si a memoriei flash. Durabilitatea este alt atu al unui SSD si pot opera si in situatii extreme. Bine nu chiar extreme, dar poti sa il scapi, nu poti insa sa il calci cu masina. Pot rezista la temperaturi de 70 grade Celsius, la cazaturi, la vibratii, datorita lipsei partilor miscatoare. Fara acele discuri, muzica ta nu va sari ca in cazul unui cd player de masina si gropile Bucurestiului. Nu in cele din urma, viteza foarte mare pot duce SSD-ul pana la 550MB/s in citire si 500MB/s in scriere. Spre exemplu un HDD cu 7200 RPM, lucru destul de rar in cazul laptopurilor unde majoritatea au viteze de 5400 RPM, poate avea o viteza de scriere si citire de aproximativ 60MB/S. Dupa cum ne dam seama, vitezele unui SSD pot fi de aproape 10 ori mai mari. Altfel, printre singurele minusuri, dar care nu te vor trage in jos prea mult, ar fi durata de viata. Producatorii spun ca un SSD poate duce pana la 2 milioane de ore de functionare. Minus este spus la extrem, pentru ca 2 milioane de ore inseamna in jur de 200 de ani. Deci daca vrei sa dai hard diskul unor neamuri foarte indepartate, trebuie sa tii minte ca celor din a 3 a generatie de acum incolo e posibil sa li se strice. Alt minus…pentru buzunarul tau, este pretul. Dupa cum ziceam un hard disk SSD, poate ajunge si la suma de 2700lei. In acest caz ori ai foarte multi bani si nu te intereseaza neaparat aceasta suma si automat si PC-ul sau laptopul costa de 3 ori suma, ori va fi o investitie mare.
Pentru a nu investi intr-un laptop complet nou, care te poate duce si la 7000lei in cazul unui Mac, incearca sa adaugi un SSD celui “vechi” si poate niste RAM in plus si vei vedea ca laptopul tau actual poate sa fie mult mai rapid. Recomandarea de final ar fi ca acest update sa contina un SSD de 256GB, pentru a evita neplacerile unui hard disk plin.