Quantcast
Channel: News @ DjSuperStore - Tot ce trebuie sa stii in DJing!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 316

Multe dintre studiourile existente nu sunt profesionale

$
0
0

Cu siguranta daca esti DJ te-ai gandit la un studio la tine in apartament, asta daca nu l-ai si facut deja. Daca te ocupi cu productie cu atat mai mult ai deja echipamente si poate chiar si peretii plini de bureti.

Nu e chiar atat de greu sa iti faci un studio, unele dintre ele de unde ies chiar piese bune, sunt construite chiar in apartamentul respectivului artist sau producator. Socant intr-un fel este faptul ca 90% dintre studiourile din intreaga lume sunt in apartamente sau in subsol sau chiar in debara. Debaraua n-ar fi rea, o antifonezi cum trebuie, pui un gemulet, un microfon si da-i si trage voci.

Revista Hotpress este cea care a facut acest sondaj si aceste cercetari si dezvaluie ca aproximativ 80% din “masteringul profesional” este facut de oameni care nu poti spune neaparat ca stiu ceea ce fac. Bine, practic daca faci asta si iese bine, ai feedback bun, incet, incet vei sti ce faci.

Am aflat ca aproximativ 10% din locurile unde producatorii afirma ca sunt “in studio” sunt de fapt cu adevarat studiouri (studiouri profesionale), celelalte 90 de procente reprezinta o camera dintr-un apartament, un subsol, un pod sau un garaj. Multi dintre producatori, nu au venituri asa mari cum ai presupune. Mama e producator, cati bani face, pai face muzica, na, magnat. Nu e chiar asa, nu e chiar asa deloc. A fi producator nu inseamna ca din 2 piese iti deschizi propriul Interscope sau Shady Records. In nici un caz. A fi producator inseamna sa te pricepi la niste treburi legate de productie, de scule, de sunet. Sunt atatia oameni talentati care cunosc aceste treburi, pe care le-au invatat in timp, etc, dar nu sunt bagati in seama sau nu au sansa sa fie bagati in seama. Trebuie sa dea norocul peste tine sa te faci auzit, n-ai cum, trebuie sa cunosti pe cineva care cunoaste pe cineva, asa se intampla acum. Acei cineva bineinteles ca nu sunt zei, dar cu putin noroc au ajuns sa  fie cautati. Sunt si studiourile alea gen ’98 in care totul a ramas la nivelul de microfon de birou pentru Yahoo Messenger, casti sa se aude sunetul acolo si rezultatul este freestyle inregistrat la calitate de caseta, cand de fapt ti se pare ca e hit garantat. Lumea s-a cizelat, chiar daca bugetul este mic, pasiunea este mare si cum totul s-a ieftinit, iti poti permite sa tragi intr-un studio competent incat sa sune piesa aia, a piesa.

 



Cum arata un studio simplu? Bannerul cu care incepe articolul este exemplul perfect. Ai tu acolo 2 monitoare de studio, un computer, un sintetizator decent, o pereche de casti si un microfon daca te ocupi si de voci. Cam ala e filmul pentru studiourile astea simple despre care vorbim. Iti mai amenajezi un colt pe care-l antifonezi cu burete, pui microfonul acolo pe stativ si incepi “sa scuipi”. Multe dintre piesele bune a artistilor de la noi sunt facute in acest fel. Pentru muzica electronica de exemplu, fara voci evident, treaba este chiar mai simpla de atat. In general este bine sa iti antifonezi pe cat posibil, incat sunetul sa stea acolo si sa se auda cum trebuie. Ce inseamna cum trebuie? Adica cine defineste acest “cum trebuie”? Fiind productia ta, ar trebui sa fie decizia ta asupra rezultatului. Macar pe colturi sa montezi amortizoare fonice si in timp faci si restul. O antifonare, nu trebuie sa fie neaparat scumpa, desi are un pret destul de maricel.

Aceeasi revista scrie ca: “In unele cazuri producatorii care fac muzica in subsol, scot piese pe care lumea vrea le auda”. Cam falsa afirmatia. In foarte multe cazuri, muzica iesita din astfel de studiouri este foarte buna si ajunge sa fie ascultata si apreciata. Un studio profesional din punct de vedere acustic nu este un OZN, este o incapere un pic gandita. Daca se refera la un studio profesional cu multe echipamente, atunci poate are sens afirmatia, insa chiar ai nevoie de toate echipamentele alea, numai ca sa zici ca ai studio profesional? Sunt multe controllere pe care le poti folosi si pe parcurs poti lua si altele, daca ai nevoie.

 

" Un home studio incarcat cu multe instrumente si controllere "

 

Cand va da norocul peste tine, peste pasiunea si talentul tau, vei avea nevoie sa aduci niste upgrade-uri sau sa inchiriezi un studio profesional. In general e bine sa faci o investitie proprie, decat sa inchiriezi studioul cuiva, pentru ca in studioul cuiva esti limitat de timp, de buget, etc. De partea de mastering, pana o vei stapani corect, este bine sa se ocupe un inginer de sunet profesionist.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 316

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48