Fiind la curent cu tot ce se intampla in acest domeniu, avand posibilitatea de a pune mana printre primii pe noile controllere, stim cam tot ce misca. In ultimii 2 ani, controllerele si era digitala au evoluat mult.
Am vazut ecrane peste tot, laptopul mai e acolo doar pentru legatura cu softul, pana o vor face si pe aia wireless. Am vazut ecran multitouch pe noul Akai MPC Touch - ecran HD care poate fi folosit ca si desktop extins. Da, ecranul de 7 inch de la Akai MPC Touch poate afisa ecranul computerului ca sa nu mai fie nevoie sa te uiti la laptop cand vrei sa umbli la setari pe care interfata firmwareului nu le are. 2015 a fost un an bun din multe puncte de vedere si vom vorbi despre inovatiile care ar trebui sa devina un standard in industrie. Evident unele dintre ele necesita un anume buget, pentru ca altfel s-ar vinde doar cele ieftine si cele mai scumpe ar prinde radacini pe rafturi.
Despre ce vorbim aici:
Exemplul Nr. 1 - Iesire pentru casti dubla
Pentru ca abia in ultimul timp au inceput sa apara controllere care ofera iesire pentru casti si pentru jack mare si pentru jack mic, standardul ar trebui sa ramana asa. Nu vrem sa stam sa avem grija de acel adaptor care se poate pierde atat de usor, care se poate indoi si chiar rupe in port sau de care pur si simplu uiti. Bineinteles sunt si castile cu acel adaptor pe filet care mai salveaza aceste aspecte.
![]() |
Exemplul Nr. 2 - Hub USB integrat
Pai gasim kit-uri cu case pentru diferite accesorii: stickuri, cabluri audio, doze, adaptoare, etc. si bineinteles Hub USB. Esti DJ digital, stii despre ce e vorba, folosesti multe controllerele si nu ai mai mult de 2 porturi USB la laptop sau ai nevoie sa bagi si altele in acele porturi sau nu vrei sa plece jdemii de cabluri din laptop. Nu e nimic, ultimele controllere au Hub USB integrat. Normal ca nu are 10 porturi, dar are cel putin 2, adica ai 2 porturi libere pentru ca cel din laptop este deja folosit de controllerul cu acest Hub integrat. Exemple de controllere cu astfel de functii: Traktor Kontrol Z2, Kontrol D2, etc.
![]() |
Exemplul Nr. 3 - Doua placi de sunet
Da, da, da. Ai un mixer pe care vrei sa “lucreze” mai multi DJi intr-o seara si nu vrei sa opresti sunetul cand se schimba intre ei sau nu vrei sa fie in nici un fel greu de facut? Atunci iti trebuie un mixer cu doua placi de sunet. Rane a fost prima companie care a facut asta pe Sixty Eight acum 5 ani. Rane a continuat acest “trend” pe toate mixerele high end si se pare ca si Pioneer a adoptat aceasta caracteristica pentru produsele high end ca: DDJ SZ si noul DJM S9.
![]() |
Exemplul Nr. 4 - Recorder integrate
Pioneer XDJ RX are functia de a conecta un al doilea stick prin care iesirea Record trimite direct un fisier WAV in stick. Cam asta asteptam si noi de la urmatoarele controllere. Nu neaparat numai pe cele all-in-one cum este XDJ RX ci si pe cele care au functie Record. Foarte multa lume cauta recordere de inchiriat pentru diferite giguri, trebuie sa stai cu grija sa aduci tot timpul recorderul. Un recorder bun, care sa si reziste in timp, nu e chiar foarte ieftin.
![]() |
Exemplul Nr. 5 - Sincronizare MIDI universala
Performerii si DJii folosesc mai multe controllere MIDI si mai multe softuri. Acestia au nevoie ca acestea sa fie mereu sincronizate. Sunt mai multe metode de a face acest lucru, dar nu ar fi mai ok sa fie un proces mult mai usor, de genul plug and play? Acum cateva zile vorbeam despre noua tehnologie lansata de Ableton care deocamdata este in format Beta, Ableton Link. Tehnologia care sincronizeaza echipamentele dintr-o incapere si toti cei conectati la software au acces la orice functie, in timp ce modificarile vor fi aplicate la toti in timp real.
![]() |
Exemplele pot continua la nesfarsit, insa asteptam si de la voi pareri. Din experienta, din auzite, ce credeti ca ar fi binevenit pe majoritatea controlleror?