In urma cu 3 ani cam totul era intr-o continua crestere, insa toata tehnologia a atins un plafon. Acest plafon este unul temporar asa cum inainte sa apara cdplayerul, toata lumea credea ca vinylul o sa tina o viata si dupa cum se pare nu prea mai tine in continuare.
2014 si 2015 sunt anii care plafoneaza echipamentele de DJ in sensul ca daca ti-ai luat o consola anul trecut probabil anul acesta upgrade-ul sau, in caz ca a aparut nu mai merita. Ai un DDJ SX ca exemplu si te gandesti la DDJ SX2. Oare merita doua butoane in plus si padurile colorate un upgrade? Daca ai buget pentru astfel de upgrade-uri anual sau o data la 2 ani, ar fi ok, insa daca nu ti-e chiar usor sa dai acesti bani intr-un timp relativ scurt, nu merita. Alta problema ar fi strategia pe care o au producatorii. Anul asta lanseaza un produs pe care tu sa il cumperi, pentru ca iti ia ochii cu cateva chestii in plus si anul viitor poate vor lansa un produs mult mai avansat, pe sistemul iPhone: anul asta iti dam un produs nou, anul viitor iti dam acelasi produs un pic updatat, ca peste 2 ani sa iti dam altul diferit. Nici n-ai timp sa te bucuri, sa ii faci rodajul vorba aia sau sa te obisnuiesti cu el, ca deja e invechit si nu mai ai ultimul model. Astfel de treburi se intampla in toate domeniile, alt exemplu fiind domeniul auto: apare modelul nou al unei masini si peste maxim 2 ani apare faceliftul, te cam oftici un pic ca in 2 ani deja nu mai ai ultimul model si faceliful arata mai improspatat.
Revenind la oile noastre, ciclul de viata a unui echipament pentru DJ se termina odata cu upgrade-ul cu altul mai nou, iar cel vechi asteapta sa plece la altcineva care nu isi permite unul din magazin la pret de nou, dar totusi doreste un echipament bun. Ne-am gandit la cateva sfaturi pe care le poti urma atunci cand vrei sa vinzi vechiul controller.
Primul lucru la care trebuie sa te gandesti atunci cand vrei sa vinzi orice, este suma realista pe care poti sa o iei. Treburile astea pot sa difere. Daca te grabesti si ai nevoie de diferenta pentru cel nou, trebuie sa iti iei la revedere de la o suma mare. Daca nu te deranjeaza sa astepti poti pune pretul real, insa intotdeauna vor aparea negociatorii si combinatorii care iti vor arunca niste preturi derutante. Depinde de tine ce vrei si timpul pe care vrei sa il aloci in a sta cu produsul pe bara. Ca sa vezi pretul real sau pretul mediu al produsului tau, poti verifica site-urile de profil. Verifici cu cat se vinde cel mai scump, cu cat se vinde cel mai ieftin si iti faci o idee la pretul mediu pe care il vei pune. Nu pune unul sub medie, pentru ca vei avea nevoie sa ai de unde sa scazi cand vor aparea negociatorii. Alta treaba pe care poti sa o faci, este sa verifici anunturile inchise pentru a vedea ultimul pret si probabil cel cu care s-au vandut. Daca in alte tari totul se intampla pe eBay si Craigslist, noi avem clasicele Olx si Okazii. Bineinteles ca poti folosi si tu eBay si altele pentru ca strainii vor fi intotdeauna cei care nu vor sta la negociere si vor oferi pretul cerut. Alta metoda ar putea fi pe Facebook, unde s-au format grupuri de profil si toti care vor sa vanda echipamente de DJ sau sonorizare sau orice din acest domeniu posteaza astfel de anunturi.
![]() |
Anuntul tau ar trebui sa aiba o descriere completa. Sunt foarte multi care vin cu intrebari stupide, chiar daca in descriere gasesc tot ce au nevoie, deci descrierea trebuie sa fie intotdeauna completa. Chiar daca se presupune ca cine iti acceseaza anuntul ar trebui sa stie ce cumpara sau sa stie sa foloseasca internetul si doar numele produsului pe care il vinzi ar trebui sa fie de ajuns sa caute pe Google, multi prefera sa iti lase un ditamai mesajul, timp irosit pe care il putea folosi in a afla detalii despre produs. Produsul tau ar trebui sa fie individual si anuntul sa descrie un singur produs. Astfel motoarele de cautare vor indexa exact ce trebuie, iar cei care cauta produsul tau vor ajunge la el mai repede.
Detalii pe care le poti da:
- Vine in cutia originala?
- Vine cu adaptor de priza? In unele cazuri poate avea adaptor pentru alte tari.
- Ai toate accesoriile?
- Are software inclus?
- Are defecte?
O poza face cat o mie de cuvinte, asa ca pozele pe care le pui in anunt ar trebui sa fie cat mai detaliate si produsul trebuie sa fie pregatit cat mai bine pentru vanzare. Pune-te in locul cumparatorului, ai vrea sa primesti un controller plin de praf sau murdar?
- Curata-l: cu o carpa de microfibra cureti toata suprafata de praf si alte murdarii, putin alcool intr-un bat de ureche e ok.
- Focus pe aparat si un fundal cat mai putin incarcat: detaliile conteaza, iar aparatul tau trebuie sa fie in prim plan. Fara poze blurate sau calitatea unui telefon din 2005. Daca te grabesti, treaba ta, omul o sa aiba un pic de indoiala, mai ales daca produsul trebuie trimis prin curier, deci cumparatorul nu il poate vedea decat in poze.
- Cel mai important este sa folosesti o poza reala: in mod normal, ar trebui sa fie logic. In alte cazuri insa, poti pune si poze de pe site-ul producatorului. Un exemplu in care nu prea ai avea de ce sa pui poze reale, ar putea fi un produs nou. Ai un monitor de studio in cutie, sigilat, nu prea ai cum sa pui poza reala, pentru ca asta ar insemna ca trebuie sa desigilezi produsul. Avand in descriere faptul ca produsul este sigilat, automat si pretul cerut difera.
Totul depinde de tine, timpul pe care il ai, daca nu te deranjeaza sa astepti pana acel produs se va da, daca il folosesti sau ai nevoie de cel nou pana se rezolva, etc. Pana la urma nu poti face colectie de aparatura, mai ales daca aparatul face aceeasi chestie ca si cel pe care urmeaza sa il cumperi.
Pe de alta parte, vine 2016, in Ianuarie o sa fie expozitia de la NAMM unde cu siguranta vom vedem o multime de produse noi lansate de la toate brandurile cunoscute. In 2015 au aparut stemurile, clapele care canta singure, sintetizatoare analogice din ce in ce mai multe si din ce in ce mai mici, care au adus la viata sunetul vechilor sintetizatoare.
In plus, daca ai ceva de care nu mai ai nevoie, pune-l pe olx, vinde-l :) Poate iti cumperi ceva frumos de Craciun ;)