Prezentat initial la inceputul primaverii, Stems urma sa fie acel pas care schimba djingul asa cum il stim. Posibilitatile de mixat cu ajutorul acestui format de fisier audio sunt infinite. In acest articol vom vorbi exact despre ceea ce a gandit Native Instruments si ce gust ne-a lasat dupa aproape un an de cand a fost prezentat.
Stems-urile sunt de departe, cea mai tare inventie din 2015. Cei de la Native Instruments mereu au vazut in DJing mai mult decat mixatul a 2 piese sau mixatul in gama. Am putut observa asta de la lansarea lui Kontrol F1, controller care iti da posibilitatea sa faci remixuri si mashupuri live, folosind loopuri sau sampleuri, peste piesele tale. Stemsurile au fost fix pasul urmator, foarte ambitios. Daca ne uitam la Kontrol D2, Kontrol S8 sau Kontrol S5, vom vedea controllere de DJ stand alone, fara jog, ceea ce pentru multi inca pare deplasat, dar cu singuranta, e prea devreme inca sa tragem concluzii de adaptabilitate, cand inca in mintea a 90% dintre DJ, reusita in cariera este sa dai de jog si sa pui piesele pe beat. Sa poti sa ai o melodie, pe care sa o poti “descompune” in 4 canale diferite, pentru unii e un vis care a devenit realitate. Sa pui tobele de la o piesa, cu basul de la alta, tema de la Michael Jackson si acapella de la Pharrell, una peste alta, in doar cateva secunde, eu zic ca e fenomenal. Cu siguranta, nu iti trebuie sa faci asta non stop, pentru ca ar fi obositor atat pentru tine, cat si pentru cei care danseaza in fata ta, dar sa ai aceasta “arma” sa o folosesti cand vrei, cu siguranta ii vei fermeca pe dansatori. Iar challangeul cel mai mare, este de cat de creativ poti fii!
Stemurile sunt facute sa schimbe in intregime mentalitatea si felul in care un DJ pune si gandeste muzica. Daca totul a inceput cu DJul in record shop, care statea cate 8 ore pe zi sa-si aleaga muzica, ajungand la cel care-si face CDuri la 8x ca sa nu-i sara CD-urile in club, pana la cel care are toata muzica pe un HDD si o incarca in 2 secunde in Traktor sau Serato, iata ca incepand cu 2015, mai trebuie sa analizam inca o data situatia si sa vedem daca vrem, trebuie, sau nu e necesar sa ne adaptam la ce ne este intins pe masa.
Din punctul meu de vedere, nu trebuie neglijat sau judecat niciun aspect si nu trebuie etichetat nici un DJ care alege sa puna muzica pe vinyl sau cu calculatorul atata timp cat stie ce face si o face bine. Sunt sigur, daca daca te duceai acum 30 de ani la un DJ care avea doar placi in valiza si ii povesteai despre stemuri, omul ar fi spus ca asa ceva nu se poate si incepand din acel moment, ar fi visat in fiecare noapte la stemuri. La fel, sunt sigur ca in momentul de fata ele nici macar nu au reusit sa patrunda putin pe piata, pentru ca in continuare DJii nu inteleg neaparat ce sunt si ce pot face cu ele, insa imediat ce le vor da mai multa atentie vor deveni dependenti de ele. Cu siguranta, nici comunicarea Native Instruments nu a fost una foarte eficienta, ei incercand sa abordeze segmentul super profesionist, lansand pe piata pe Beatport sau Juno, doar piese de la marile case de discuri, care se adreseaza doar DJilor de muzica electronica si care limiteaza mult utilizarea lor de DJii de muzica comerciala, insa noi asteptam boom-ul in care toate piesele de radio lansate noi, vor avea si versiuni stem.