Intotdeauna ne-am gandit ca sfaturile noastre sunt de urmat si intotdeauna ne-am gandit sa ajutam in luarea celei mai bune decizii. Daca te-ai hotarat sa te apuci de muzica si incepatorul din tine vrea sa sara direct la cea mai mare clapa midi pe care o vede, mai jos venim cu cateva argumente ca nu trebuie sa faci asta de la inceput.
Clapele mini sunt ideale pentru cei care nu stiu sa cante inca la pian, pentru cei care au nevoie sa faca ceva linii melodice si sa incerce sa descopere productia. Au knoburi si paduri, exact ca cele mari, ceea ce inseamna ca nu faci un compromis sa iti iei o clapa cu mai putine functii. Probabil te gandesti ca daca e mica, nu e buna sau e de jucarie. Poate sa fie si asta, insa principalul motiv pentru care clapele mini exista pe piata, este ca cei care vor sa se apuce de facut muzica, sa aiba o varianta buna la pret, care sa copieze midi controllere normale. In majoritatea cazurilor, clapele mini sunt la jumatate de pret, fata de modelele cu clape mari, ceea ce le face mult mai accesibile pentru incepatori. De ce e important sa nu le treci cu vederea si sa le iei in considerare cand vrei sa-ti iei o clapa? Pentru ca cu o investitie de doar 400 ron, inveti sa le folosesti si iti dai seama de ce ai nevoie pentru a face muzica, urmand ca la urmatorul model de clapa pe care o sa ti-l cumperi, sa stii exact ce ai nevoie, fara a-ti mai intreba prietenii sau vecinii de bloc.
Intalnim des in magazin baieti care s-au hotarat sa se apuce de facut muzica. Suntem siguri ca sunt inca de 10 ori mai multi care doar se uita pe net si gasesc cel putin 5 variante din care nu stiu ce sa aleaga. Vom incepe cu primele variante, dupa pret si caracteristici urmand ca tu sa-ti faci o idee si sa te opresti fix la clapa de care ai nevoie in functie de cerintele tale. Iti dam 2 variante din care sa alegi, si daca e sa la facem un top, iti dam primele 2 dintre cele mai vandute.
Esti acasa si vrei o clapa mica cu care sa incepi sa faci cateva linii melodice folosind softul pe care il ai deja in calculator. Fie ca folosesti Ableton, FL Studio sau Logic, nu ai nevoie de nimic complicat, ci doar niste butoane pe care sa le apesi sa iti faca putina galagie calculatorul. Variantele la care trebuie sa te uiti atunci sunt Akai MPK Mini Mk2 sau Arturia MiniLab. MPK Mini are clape, paduri si knoburi : la clape poti face linii melodice, la paduri poti face ritmuri iar knoburile le poti folosi pentru a iti seta efecte si face automatizari in timp real pentru sunetele tale. MiniLab are la fel, clape, paduri si knoburi, insa MiniLab, parca arata mai cool si in plus, vine cu softul Analog Lab, care este de fapt o banca de 5000 de sunete, emulate dupa sintetizatoare vintage. Analog Lab, il poti deschide si il poti folosi standalone, sau il poti deschide si folosi ca VST in Ableton, FL sau Logic.
Acum, mai gandeste-te o data. Strangi bani sa-ti iei un midi controllere de 25 de clape de peste 200 euro sau crezi ca te descurci si cu un controller mini, la doar 400 ron?