Inceputul de an ne face sa prindem din nou increderea in evolutia tehnologiei si in ideile producatorilor. Exact ca atunci cand se schimba orice era, spre finele precedentei te gandesti ca este imposibil sa mai apara ceva nou. Ce sa mai apara?
In 2015 parea ca tehnologia echipamentelor de DJ se cam plafona. Avem totul digital, midi controllere peste midi controllere, console premium de top, softuri care mai de care, ecrane, Stems, etc. Chiar din primele zile ale anului, Pioneer deja ne arata ca CDJ 2000NXS nu mai e topul de gama al playerelor, midi controllerele legendare pot avea dimensiunea unei tablete, ecranele sunt acum un trend pe orice fel de controller, exact cum a fost trecerea de la telefoane cu butoane, la smartphoneurile de azi.
Pioneer CDJ 2000NXS2 si DJM 900NXS2 au aparut in urma unui teaser si rezultatul a multor zvonuri, banuieli, discutii si tot asa. De ce n-a facut Pioneer un DJM 2000NXS imbunatatit, daca in cazul playerelor a umblat la topul de gama? DJM 900NXS este standardul de club, iar DJM 2000NXS nu este prea folosit, nu este la fel de popular. Este foarte puternic si foarte bine dotat, insa foarte putini DJi il cer in riderul tehnic, iar pretul sau este destul de ridicat. Pioneer stie ca DJM 2000NXS nu are un foarte mare succes si a decis ca DJM 900NXS sa primeasca o generatie noua. Pioneer CDJ 2000NXS2 vine cu ecran touchscreen la fel ca cele gasite pe XDJ 1000 si XDJ 700, 4 paduri in loc de 3 fiecare dintre ele avand 2 banci de sunete, ce pot fi folosite in mai multe moduri, suport pentru fisiere audio premium (FLAC, ALAC) si intrare midi. Astfel putem acum conecta controllere de efecte ca RMX1000 sau RMX500 si controllere de DJ ca DDJ SP1. Acestia pastreaza unitatea optica de CD in ciuda seriei XDJ unde nu avem asa ceva, iar pretul ramane ca cel al seriei precedenta, ceva mai putin tipic Pioneer. In cazul lui DJM 900NXS2, acesta primeste doua porturi USB, 4 intrari phono si suport DVS. Suportul USB pentru computer este acolo si prin acesta putem controla 4 platere folosind Rekordbox DJ sau alt software asemanator. Fiecare canal primeste LED, prin care vedem carui canal ii este atribuit un efect. S-a umblat si la egalizator, acesta fiind mult mai precis pentru toata gama de frecvente. Pe langa astea avem portul jack de 3.5mm, ceva ce lipsea cu desavarsire acestui mixer. Mufele RCA sunt acum aurite pentru ca sunetul sa fie pe masura placi de sunet. Varietatea de efecte hardware se maeste la 14 si functia send / return este independenta.
Korg a venit cu midi controllere noi si ne-a anuntat noua serie nano Studio. Korg nanoKONTROL este studioul mobil in miniatura si este dupa spusele celor de la Korg, marimea perfecte pentru a controla intuitiv muzica. Acesta este un midi controller ce poate fi folosit prin USB sau midi. Korg nanoKONTROL Studio dispune de butoane de transport si o sectiune de mixer, ceea ce te ajuta foarte mult atunci cand controlezi DAW-ul sau softul de DJ. Functioneaza cu baterii sau acumulatori si se poate conecta wireless cu dispozitivul iOS sau computer. Este mai mic decat o coala de hartie (nu ca grosime evident) si are marimea perfecta pentru a fi transportat intr-o geanta. Fiind liber de cablurile care iti pot da batai de cap, il poti seta cu alte echipamente usor si eficient. Fiind foarte optimizat in acest sens, latenta este foarte mica si stabilitatea foarte mare. Este luminat cu leduri albe finut integrate in designul simplu cu stil. NanoKONTROL este compatibil cu orice soft care suporta intrare MIDI, inclusiv Korg Gadget, Logic, GarageBand, Live, Reason, Cubase, Studio One, FL Studio, Sonar, Pro Tools, Digital Performer si Traktor. Cu KORG KONTROL Editor poti customiza cu usurinta setarile lui nanoKONTROL Studio. Poti specifica mesajele MIDI ce sunt asignate sliderelor, knoburilor si butoanelor.
Korg ne arata si Minilogue sintetizatorul performant cu un engine analog pe 4 voci, un sequencer pentru motion si note polifonice pe 16 stepuri, un arpegiator si delay. Sub “capota” sunt 2 oscilatoare cu generator de noise, un filtru cu setari comutabile pentru panta, o pereche de plicuri ADSR, LFO si un amp. Un display OLED foloseste ca osciloscope, dandu-ti feedback visual in timp real al sculptarii sunetului. Printre ultimele controllere anuntate de Korg se numara Korg Volca FM. Micutul synth este echivalentul FM al fratiorilor analog Volca Beats, Bass si Keys. Desi este un synth Korg, acesta are specificatii apropiate de iconicul Yamaha DX7, cu 6 operatori FM, dar are polifonie pe 3 voci, comparand cu alte modele Yamaha care au 8. Korg Volca FM are acel step sequencer cu abilitate de inregistrare automata ca si restul seriei, numai ca are mai multe moduri in dotare: warp, active step si pattern chain. Poate functiona si fara baterii si ofera aceleasi conexiuni midi.
Mixars este un nou brand despre care am auzit prima data intr-un teaser video. Am aflat despre ei ca fac parte din grupul RCF Group si acestia promit ca se vor concentra la produse premium pentru DJi. Singurele produse pe care le-au anuntat oficial sunt mixerele Mixars DUO si CUT, insa daca ne aventuram un pic pe site-ul lor, avem mult mai multe chestii. In sectiunea Mixer avem: DUO - mixerul cu 2 canale pentru Serato DJ, asemanator popularului Kontrol Z2, CUT - mixerul cu 2 canale conceput pentru scratch cu miniInnofader. Alte doua mixere apar pe site despre care nu ne-au zis nimic: MXR-2 - mixer cu 2 canale gandit pentru efecte cu placa de sunet integrata pe 4 intrari si 4 iesiri si MXR-4 - cel mai puternic dintre toate cu 4 canale, display pentru parametrii si port USB. Avem categoria Player, unde gasim un pickup pentru scratch, cu brat drept si motor direct drive. Vitezele incepe de la clasicele 33 1/3RPM la 45 RPM si chiar 78RPM si numele sau este LTA. Avem si categoria Controller, insa aici este un mare coming soon si un nume: MXC. Castile cu care a plecat teaserul sunt si ele aici si se numesc MXH-22. Acestea au cupe de aluminiu, difuzoare de 40mm, se pliaza, dar sunt si rotative si la prima vedere par si rezistente. Categoria Studio, ne arata o pereche de monitoare de studio de 5”, dublu amplificate si functie autostandby. MXM-5 au intrari XLR si TRS balansate si RCA nebalansat. Switchul pentru autostandby se gaseste langa panoul de corectii cu volum si nivel inalte. Categoria Accesories ascunde un vinyl Timecode pentru Serato cu logo-ul Mixars. Cine stie, poate in curand le vom vedea si live.
Arturia anunta (dupa spusele lor pe care nu le contestam) cel mai puternic sintetizator analog al istoriei. Dezvoltatorul de software si hardware Arturia anunta sintetizatorul analog MatrixBrute, care a fost gandit pentru a reseta cele mai mari cote din istorie si sa atinga nivelul de cel mai puternic sintetizator analog creeat pana acum. Cand ti-a batut inima atat de tare ultima data cand a venit vorba de produs muzica? Cand ai auzit ultima data sunete cu adevarat noi? Cand ai gasit ultima data un instrument care sa te inspire? Arturia a integrat toate raspunsurile de acest gen in design-ul sintetizatorului analog MatrixBrute. Un sintetizator analog monofonic/duofonic programabil care iti va da inspiratie si te va rechema in studio oferindu-ti un layout bine gandit si sunete noi. Revenim la ceva mai mic si vorbim depre Arturia KeyStep, un midi controller si sequencer USB foarte portabil cu claviatura si polifonie, dar si conectivitate CV. Sunt situatii si situatii cand ai nevoie de un midi controller USB, dar ai nevoie si claviatura. Vrei sa poti conecta si module MIDI, dar nu vrei sa ai o clapa de mare. Ai un sistem modular de synthuri si echipamente analog si vrei sa le controlezi prin CV. Vrei un sequencer cu capabilitati polifonice, pe care sa il poti sincroniza cu echipamentele moderne sau vintage. Daca ai avea un singur aparat care sa faca asta? Arturia KeyStep!
Reloop este unul din producatorii care au ramas pe piata in ciuda competitiei mari si care a impresionat mereu prin preturile accesibile si produsele bune. Reloop impresioneaza prin controllerele cele mai mici, pana la cele mai mari si complete. Pe langa aceste controllere, Reloop sunt printre singurii care produc pickupuri cu preturi incepand de la foarte accesibile cu motoare puternice, pana la preturi decente pentru un pickup profesional si mai ales cel de top cu functii midi. La capitolul casti nu exceleaza, dar pentru pretul lor sunt bune. Astazi…”Ia vezi ca a lansat Reloop, Mixtour. Ce? Unde? Uita-te la ei pe site”. M-am uitat si primul din caruselul de pe prima pagina este Reloop Mixtour. Dupa nume nu ma gandeam ca ar fi un controller de acest gen, dar aia e, ei stiu cum aleg numele. Reloop Mixtour este un controller portabil pentru DJii ce imparte mai multe platforme si este dezvoltat in principal pentru softul DJAY 2. Pe langa asta, are compatibilitate cu Traktor, Virtual DJ si…Serato nu e. De ce au omis Serato? De ce n-a venit cu Serato direct, cum ne-am fi asteptat cu totii? Mapari pentru Traktor si Virtual DJ gasim direct in rubrica Download de pe pagina produsului, adica nu e doar compatibil, ai si maparile direct facute. Referitor la Serato, ar fi ciudat sa nu fie compatibil. Vedem cand il primim. Reloop a lucrat de la 0 pentru a creea Mixtour si pentru a oferi DJului, un controller mic, compact, cu doua canale, ce iti ofera un layout rapid si bine gandit pentru ca gigul sa curga natural. Reloop a lucrat foarte mult cu Algoriddim, producatorul softului DJAY 2 si nu numai si au reusit sa faca o aplicatie 100% nativa cu acesta. Acesta dispune de functii de transport, remix si o sectiune de efecte. Alt atu al acestui controller este ca este compatibil cu orice platforma fie ea bazate pe iOS, fie pe Android, pana la computer cu Mac sau Windows. Sectiunea de paduri vine cu multe functionalitati si multe moduri. Modul transport ofera clasicele Play, Cue, Sync si AutoLoop/Loop. In modul HotCue ai posibilitatea sa setezi, sa salvezi si sa lansezi pana la 4 cuepointuri. Folosind modul Shift, poti seta griduri sau poti modifica lungimea loopurilor de pe al doilea layer. Padurile cauciucate nu numai ca sunt foarte tactile, dar sunt si luminate bi-color, indicand modul activ. Knoburile sunt full-size, fiabile si bine construite, iar Pro Faderele de 45mm sunt asemanatoare mixerelor de top. Egalizatorul pe 3 benzi, gainurile, filtrele si vu-metrele te asigura ca vei avea totul la nivelul degetelor. Toate aceste moduri de control au fost testate pentru ca produsul final sa iti ofere performanta maxima. Encoderul Reloop Trax situat in mijlocul controllerului iti sare in ochi si te ajuta confortabil in treburile ce tin de playlisturi. Knobul serveste si ca buton, iar Reloop i-a integrat o functie de seek pentru a sari la o alta pozitie a piesei. Butoanele Load pot naviga prin taburile librariei prin functia Shift. O inovatie in acest segment este abilitatea de a pre-asculta urmatoarea piesa fara a fi nevoie sa o incarci in deck. Alta functie speciala a lui Reloop Mixtour este modul Macro FX. Aceasta functie iti da voie sa combini un efect cu filtrul apasand butonul FX. Poti creea astfel de exemplu o combinatie de efecte ca Delay si filtrul HPF sau LPF. Latenta este minima si sunetul este demn pentru sunetul de club. In pachet exista un alimentator ce incarca si dispozitivul iOS. Reloop Mixtour este complet compatibil midi si orice soft capabil midi poate fi controlat cu acesta. Daca decizi sa folosesti DJAY 2 sau Pro, ai acces la peste 20 de milioane de trackuri multumita integrarii cu Spotify. Integrarea este imbunatatita cu analiza fiecarui track, dupa gen, BPM, si key si poate chiar sa sugereze urmatorul track pe care in urma analizei s-ar potrivi mixul.
Numark este cel care a facut primii pasi in integrarea ecranelor full color, prin care tehnologia ne permite sa ne indepartam de ecranul laptopului, iar la NAMM-ul de anul acesta lanseaza Dashboard. Anul trecut odata cu aparitia lui NS7III, Numark nu a lasat balta utilizatorii lui NS7II si a pus in vanzare acele ecrane separat. La NAMM, Numark a gandit si mai mult si a lansat Dashboard, cele 3 ecrane de la NS7III putand fi montate la orice controller bazat pe Serato DJ.
Denon DJ ne-a amagit la sfarsitul anului cu o renastere a brandului. Denon este cunoscut pentru echipamentele premium pe care le face si prin care probabil ar fi in top si acum, daca nu aparea Native Instruments. La NAMM a lansat un controller care urmeaza sa schimbe tot. Are ecrane pentru Serato, este mare, totul este la locul sau, jogurile sunt perfomante si au leduri integrate pe contur care functioneaza precum cele ale CDJurilor si cel mai mare plus al sau este ca poate functiona cu stickuri USB, folosind tehnologia Engine de la Denon. Practic folosind metadatele din Serato, acesta poate functiona fara Serato, folosind aceleasi ecrane si luand muzica de pe stickuri. Asta nu e tot, Denon DJ lanseaza si un pickup, care arata extrem de bine, este foarte bine definit si se numeste VL12. Modul in care este izolat motorul elimina vibratiile nedorite, iar bratul este in forma de S pentru ca citirea sa fie precisa. Baza bratului este de metal in totalitate si range-ul pitchului este ajustabil cu ±6%, 10%, 16%, 50%. Platanul are conturul iluminat RGB, ce poate fi ajustat sau ii poate fi schimbata culoarea. Este prima data dupa mult timp in care Denon DJ lanseaza un pickup.
Vestax anunta o reinviere a faimoasei companii, insa nu lanseaza nimic la NAMM. Pe site-ul acestora exista o poza in care vedem 6 vumetre clasice cu ac si mai multe detalii aruncate ca indiciu: DJ, Input, si 4 canale.
Hercules ia cu asalt ultima perioada si anunta anul trecut noua consola pentru Serato, DJControl Jogvision. O consola foarte bine definita, cu joguri mari si ecrane led integrate (ca la CDJ), paduri colorate, sectiune de efecte si multe altele de parca nici nu ar fi Hercules. Pentru ca mereu au tinut-o pe a lor si abia acum s-au gandit ca e cazul sa aiba lipit logo-ul Serato, Hercules nu a avut niciodata succes prea mare. La NAMM 2016 acestia prezinta un controller de performanta live. Ca si in cazul Native Instruments, acestia renunta la joguri si adauga paduri. P32 DJ are 32 de paduri, dispuse cate 16 pe fiecare deck si un mixer midi in mijloc. Designul este unic si foarte interesant pentru multi DJi. Pentru cineva care vrea sa cante cu loopuri, sampleuri si sliceuri ca si controller principal, P32 DJ este perfect. Este foarte simplu de folosit, foarte intuitiv, asa cum trebuie sa fie un controller pe care trebuie sa umbli rapid (live). Knoburile sunt de dimensiuni mari, ca sa nu le pierzi printre degete, si primesti si displayuri care se ocupa de numarul de loopuri.
M-Audio relanseaza seria de interfete audio M-Track cu 4 modele. M-Audio duce calitatea de inregistrare si design-ul la urmatorul nivel cu noua serie M-Track. M-Audio este sinonim cu “tehnologie inovativa pentru productia muzicala”, iar noua seria M-Track este ceea ce da muzicienilor de orice nivel sa faca parte din lumea inregistrarilor computerizate cu interfete audio usor de folosit. Primele 4 modele au calitate audio de studio pe 24bit si o carcasa din metal, preampuri de cea mai inalta calitate, la fel si la capitolul intrari. Cel mai de sus model M-Audio 1212 cu 12 intrari si 12 iesiri, port USB C, ofera calitate de studio cu 32bit si 192kHz, ridicand astfel sunet fara precedent. Layoutul este modern, iar controlul este foarte bine definit si cu butoane mari si aerisite. Noile interfete audio sunt: M-Audio M-Track HUB, M-Track Solo, M-Track 22, M-Track 84 si M-Track 1212.
Pe langa interfetele audio, M-Audio anunta CTRL 49. Noua clapa ofera control avansat pentru instrumente virtuale si DAWuri, prin ecranul de 4.3” de inalta rezolutie. Are 49 de clape semi-weighted si suprafata de control a fost gandita meticulos pentru operatiuni fara batai de cap, intr-un cuvant: Intuitiv. CTRL 49 este conceput pentru a-ti da inspiratie si pentru a-ti oferi o experienta intuitiva.
Nu in cele din urma Akai anunta noul MPC Studio MkII si versiunea 2.0 a softului MPC Software. Akai Professional ne dezvaluie noul MPC Studio ce vine finisat intr-o carcasa de aluminiu slefuit de culoare neagra. Knoburile sunt de dimensiuni mari si sunt imbunatatite pentru un control rapid si precis. Knoburile sunt touchsensitive pentru a oferi un control imbunatatit asupra softului, iar padurile sunt aceleasi paduri MPC legendare pe care le stim, regandite si aduse si mai aproape de perfectiunea workflowului. Este ultraportabil nefiind mai inalt de 1.5” si aceasta portabilitate se poate verifica cu ajutorul husei cu care vine in pachet. Un controller nou nu putea sa vina singur, asa ca Akai a lansat versiunea 2.0 a lui MPC Software si ne arata o interfata noua. Controlul Q-Link este imbunatatit, iar pentru audio si midi a primit drag and drop.