Pentru ca lupta dintre DJii old school si DJii digitali nu se va termina prea curand, a venit momentul sa ne luam un pic de DJii de laptop. Odata cu trecerea timpului multe s-au schimbat, tehnologia a avansat, aparatura s-a schimbat, totul s-a transformat si omul a fost nevoit sa se muleze mai mult sau mai putin. Asadar...
Ok, esti DJ digital, ai o consola sau un controller si evident un laptop, dar cum faci sa maschezi aceasta “situatie”. Pe langa faptul ca DJii profesionisti, cunoscatori sau poate hateri, te vor lua la misto tot timpul pentru ca folosesti butonul de Sync din software (probabil se vor lua si Carl Cox sau Richie Hawtin), acestia cat si publicul isi vor pune intrebari. Asta sta pe Facebook? Citeste un blog? Joaca un Counter Strike? Cand tu de fapt cauti prin playlistul software-ului sau setezi un efect pe vreun buton sau cauti un sample. Da, nasol, intr-un fel e normal sa fii legat mai mult de ecranul laptopului cand toata actiunea vizuala se intampla acolo, dar nici sa te uiti pe laptop mai mult decat te uiti in public. Cum poti scapa de aceasta imagine “ignoranta” cum s-ar zice? Pai…
Trebuie sa iti cunosti muzica sau muzica in general. Unul din motivele pentru care DJii digitali se holbeaza la ecran este ca nu isi cunosc muzica sau abia au luat muzica noua si n-au apucat sa o asculte prea mult. Ai trecut de faza cand erai acasa si cautai muzica si ascultai fiecare preview in parte, trezirea, pui muzica si publicul nu vrea sa vada pe cineva care se holbeaza la ecran ca si cum ar fi la o sala de internet. Pe vremea vinylului (vinylul revine!) era mult mai greu sa asculti o piesa, sa o derulezi mai repede, sa ajungi la un anumit timp al piesei imediat, etc, insa nimeni nu avea in colectia de placi muzica pe care nu o cunostea. Acest obicei nu trebuie sa dispara. Invata-ti playlistul, invata muzica si nu lua muzica la nimereala. Rezultatul ar fi ca nu te mai uiti la ecran ca la un semn chinezesc ce reprezint o propozitie, ci il vei derula si vei stii unde sa actionezi butonul Load Deck imediat.
Aranjeaza-ti muzica din timp. Pai ori ne descuram si noi ca profesionistii ori stam acasa? Nu se poate sa ai un singur folder cu toata muzica, trebuie facut un pic ordine. Ok, n-ai avut timp, ai zis sa ai ceva nou pentru seara respectiva, 3-4 piese noi aruncate pe acolo, aia e. Sincer, este posibil sa nici nu le gasesti in seara respectiva, pentru ca esti concentrat si treci peste ele. Fa o selectie pentru fiecare seara sau fa o selectie pe care sa te bazezi. Daca pui toata muzica la un loc sau te apuci sa cauti prin toate folderele unde stii ca ai muzica stocata, ce ai facut? Facebook sau Counter Strike? Verifici un mail? Pui muzica, bro! La fel si in situatia DJilor care pun muzica de pe placi. Trebuie sa iti faci o selectie bine gandita. Nu veni cu 5 trollere pline cu placi, aglomerezi tot pupitrul si vei sta mai mult sub el, decat cu fata la public. DJul digital are niste cheaturi pe acolo, pentru ca isi poate aranja muzica exact cum vrea: inceput, mijloc, sfarsit. Intr-adevar poti face asta si cu un stick daca pui de pe CDJuri sau iti poti face CD-urile in asa fel incat sa bagi unul dupa altul. Dar ce inseamna sa fii DJ? Inseamna sa ai o parte creativa, sa ai skilurile, dar sa creezi cu cap. Daca tu ai un playlist pe un ecran de 15 inch aranjat de acasa, ii dai doar Load si Play si Dumnezeu cu mila, ai invatat tu sa faci cateva treceri.
Poarta-te ca si cum te-ai distra la fel ca si publicul. Trebuie sa ai o legatura cu publicul, repet, repet, repet. Trebuie sa te concentrezi si la ecran, da, dar uita-te prin pasii de mai sus. Ai o selectie buna, ai skilurile necesare pentru a mixa muzica, treaba e cam gata 90%, dar ce mai ramane? O legatura cu publicul. Pai daca nu ai o legatura cu publicul, poti da software-ul pe automix si te duci la bar cu prietenii. Pentru vinyluri e simplu (simplu in sensul posibilitatilor), ai doua chestii care se invart, un mixer cu 2 canale, un egalizator si poate niste efecte (poate), la fel si pentru CDJuri cu niste loopuri in plus, insa… DJul digital are posibilitati virtuale infinite (aproape). Asta poate face DJul stea numai cu ochii in ecran in ideea ca poate face o gramada de chestii si uita ca nu e singur in incapere si ca publicul vrea sa vada o alta expresie a DJului care simte muzica, simte atmosfera pe care o creeaza muzica sa, simte publicul in sine.
Facand toate cele de mai sus, poti incepe sa dansezi in pupitru, sa fii tu insati ca si atunci cand esti public, te simti bine. In era digitala si in aceasta era evoluata a muzicii si publicului care este prezent la diverse evenimente, conteaza destul de mult sa ai o legatura cu publicul, insa o mare parte din treaba inseamna acea parte care iese din difuzoare, adica muzica sa fie bunam publicul sa se simta bine in urma performantei tale. Chiar daca asta este adevarul publicul isi doreste sa ridice mainile catre acea persoana care da viata acelui eveniment, nu catre o bucata de metal cu un mar aprins in locul DJului.