![]()
Pioneer elimina nevoia unui laptop cu controllerul XDJ-RX. Pioneer XDJ-RX este o aparitie importanta in lumea DJingului. Acest nou controller elimina ceea ce pana acum era o necesitate, o necesitate in sensul ca nu aveai alta posibilitate si anume laptopul. Vesnicul laptop care era pana acum mandatoriu in setupul DJului digital, pentru ca fara acesta controllerele nu functionau, este istorie acum pentru Pioneer XDJ-RX.
Acest nou concept, este posibil si este un pas foarte important in anii ce urmeaza din punct de vedere hardware. Practic Pioneer XDJ-RX reprezinta doua CDJuri si un DJM cu functiile unui controller si un ecran integrat. Nu este primul controller cu ecran, dar este primul care nu mai depinde de laptop. Un mare plus al acestui controller este ca atunci cand pui muzica intr-un club, unde nu iti vei lua controllerul si vei gasi un setup profesional format din CDJuri si un mixer, te vei simti imediat familiar cu layoutul acestora. Desi poate ce afiseaza software-ul pe laptop, este mult mai complex ca ceea ce primesti pe ecranul lui XDJ-RX, te poti obisnui foarte repede fara acesta.
Bineinteles, Pioneer a integrat cum a putut mai bine partea de Rekordbox. Acest software proprietar Pioneer, difera de ce pot crede unii utilizatori sau viitori utilizatori, si nu se aseamana cu un software precum Serato DJ, Traktor sau Virtual DJ. Aceste este un software care te ajuta sa iti aranjezi muzica, playlisturile si albumele pe care urmeaza sa le cante controllerul. Ce inseamna asta? Inseamna ca iti vei pregati muzica dinainte in totalitate. Incepand de la analiza waveformului, volum, key-uri, pana la cue pointuri, loopuri, beatgrid si playlisturi. In esenta oricum ar fi trebuit sa iti pregatesti de acasa aceste treburi, sa nu stai inainte sau in timpul gigului sa aranjezi playlistul sau sa scanezi BPM-uri. A nu se confunda cu performanta live creativa si spontana. Cu Rekordbox iti iei toata muzica si analiza perfecta (in viziunea Pioneer) facuta de Rekordbox, pe un stick USB, pe care il conectezi la portul USB al lui XDJ-RX, care devine instant ceea ce tu acasa aranjasei fara sa mai fie nevoie de computer/laptop. Evident poti folosi portul USB a lui XDJ-RX si ca un mediu de stocare oarecare, cu piese si albume aruncate cu “Copy/Paste”.
![]()
Instalarea lui XDJ-RX este simpla, il conectezi la alimentare si la boxele active, il pornesti si adaugi o sursa de unde sa isi ia muzica, in mod normal acel stick USB pregatit cu Rekordbox. Odata conectata sursa de pe care va citi, libraria muzicala, ecranul de 7 inch din partea de sus centru, va afisa libraria Rekordbox. Navigarea este tipica si se poate face cu ajutorul marelui knob central, acelasi lucru si in cazul incarcarii unei piese, unde ne ajuta butonul Load al fiecarui deck. Pana aici foarte simplu sau nimic nou. Pioneer XDJ-RX vine cu o gama larga de iesiri, precum si RCA line/phono pentru CDJ-uri sau pickupuri. Porturile USB si Ethernet ajuta la conectarea laptopului sau computerului.
Dupa cum spuneam si la inceput, avem de a face cu un doua CDJuri fara unitatea optica si un mixer DJM cu doua canale, ceea ce ne aduce in fata unui setup pe care il gasim in orice club. Desi nu prezinta cate 8 paduri pentru fiecare deck ca in cazul lui DDJ-SX/SX2/SZ, etc, Pioneer XDJ-RX este cea mai notabila lansare si incrucisare dintre CDJuri, DJM si controllerele Pioneer digitale. Mixerul este unul complet standalone, deci putem conecta CDJuri, pickupuri, etc, iar iesirile si intrarile sunt foarte extinsibile, cu iesiri pentru monitor, record, si master si o intrare de monitor profesional cu talkover, plus egalizatorul cu 3 benzi complet. In plus o selectie decenta de efecte si efecte pentru beaturi, si VU metrul pentru ambele canale si master. Pana aici totul este chiar peste ce se gaseste intr-un pupitru cu mixer Pioneer, ca si functii (in afara de cele cu 4 canale), singura functie care lipseste fiind pana acum, modul Split Cue al iesiri pentru casti. Mixerul prezent pe XDJ-RX are doua canale, avand pe fiecare canal cate un switch pentru intrari, analog si digital, precum si un egalizator cu 3 benzi, gain, knobul Sound Color FX, care controleaza Filter, Beatcrusher, Gate si White Noise. Ca orice alt mixer Pioneer, exista si motorul de efecte pentru echo, delay, transform si alte efecte care au legatura cu BPM-ul trackului/rilor. Diferenta dintre aceste efecte si cele ale unui controller digital, este ca cele de pe XDJ-RX sunt hardware, ceea ce inseamna ca partea cea mai importanta se gaseste intampla in interior si nu cu ajutorul unui software. Logic intr-un fel, daca stam sa ne gandim ca nu necesita conectarea unui laptop cu software. Exista un switch pentru curba crossfaderului, de la cut la smooth, care seteaza comportamentul crossfaderului original Pioneer. Exista de altfel si o setare pentru curba faderului de line, care poate fi ajustat din setari.
![]()
Deckurile sunt in stilul celor de la DDJ-SX cu un display in centru care afiseaza cuepointurile si progresul piesei. Deckurile sunt tipice Pioneer, joguri mari, touch-sensitive, cu feedbackul LEDurilor centrale, butoanele de transport Play/Pause si Cue rotunde, Track Search si Search sunt perechi, butoanele pentru Loop In/Out, un fader mare pentru tempo, un buton pentru Master Tempo si asa mai departe. O alta diferenta fata de un setup Pioneer normal, este ajustarea “Vinyl Speed Adjust” care poate fi setata pentru start sau stop. Dupa cum spuneam fata de un echipament Pioneer normal, pe acest controller gasim 4 paduri sub fiecare deck, cu care putem controla 4 cue pointuri, auto looping si loop slicing. Acestea sunt facilitati software care apar pentru prima data pe un controller Rekordbox.
Ecranul de 7 inch full color, “poposeste” in partea de sus si iti arata informatii despre trackuri, playlisturi si waveformurile in stilul CDJurilor. Acest ecran este ceea ce face trecerea si eliminarea laptopului si numai acolo se va concentra DJul. Nimic nou daca esti obisnuit cu CDJurile. Contine waveformuri paralele, plus toate informatiile pieselor, inclusiv artworkului albumului daca este disponibil si un browser decent. Pentru prima data pe un controller digital, exista posibilitatea sa nu simti lipsa laptopului in timp. Ecranul nu este la fel de bun ca cel de pe CDJ 2000 NXS sau XDJ 1000, dar este foarte bun si in combinatie cu Syncul iti da senzatia unui controller digital bun, conectat la un laptop. Singurul minus, desi nici pe CDJ 2000 NXS nu exista, este lipsa unei tastaturi, fie hardware (laptop/software), fie touchscreen (XDJ 1000; nu ca ar fi o tehnologie foarte veche, dar exista). Browserul lui XDJ-RX este foarte bun, dar poate da batai de cap folosind doar knobul central, cand playlistul este unul foarte lung. De aici recomandarea folosirii lui Rekordbox este binevenita, playlisturile si trackurile cat mai aranjate posibil, cat navigarea sa nu fie o problema majora.
![]()
Pioneer XDJ-RX poate fi folosit si in modul MIDI pentru a fi folosit ca un DJ controller traditional cu software si poate fi mapat cu Traktor sau Virtual DJ. Pioneer XDJ-RX nu este compatibil cu Serato DJ deocamdata. Inregistrarea seturilor este foarte usoara. Daca in cazul software-ului trebuia sa apesi “Record”, aici trebuie sa conectezi un stick USB intr-unul din sloturi si functioneaza foarte nativ, chiar si de pe vinyl sau microfon. Apasand butonul Menu, pe ecran vor fi afisate foarte multe setari despre care vorbeam in diferite cazuri in randurile de mai sus.
![]()
Pioneer XDJ-RX este de atat pentru incepatori, care vor sa incerce sistemul Rekordbox si care vor sa se familiarizeze cu pupitrele conventionale Pioneer, cat si pentru profesionistii care vor sa exerseze. DJii mobili pot fi putin dezamagiti de lipsa unei tastaturi Qwerty, pentru cautari rapide. Avand o valoare de 6750lei, pe langa un singur XDJ 1000 care are un pret de 4450lei, la care trebuie sa mai adaugi inca unul si un mixer, ca sa poti ajunge la ceea ce iti ofera un XDJ-RX. Acest lucru face ca Pioneer XDJ-RX sa fie controllerul care trebuia luat in seama cel mai mult in momentul de fata, atat cat functii, cat si pentru pretul cu care vin aceste functii intr-un singur pachet. Un minus (pentru unii) ar putea fi tot acel lucru cu care am inceput: Rekordbox, care nu este inca perfect. Fiind insa la versiunea 3, exportarea muzicii inca este destul de lenta, in rest fiind foarte ok. Exportarea pe USB poate fi vazuta si altfel. Tinand cont ca exporta toate aranjamentele facute, toate keyurile, toate BPM-urile, toate analizele, am putea sa ii dam un pic de timp. Dupa cum stim intr-un software, numai analiza pieselor dureaza ceva timp.
Fara dar si poate, XDJ-RX este foarte bun, iar Pioneer a dat lovitura in ceea ce inseamna combinarea unui controller digital cu un setup Pioneer conventional si probabil va face o treaba si mai buna intr-o versiune mk2, pentru ca deja XDJ-RX este un campion.
Pioneer XDJ RX este disponibil in showroom-ul DjSuperStore la pretul de 6749.90lei si poate fi comandat de aici.