Quantcast
Channel: News @ DjSuperStore - Tot ce trebuie sa stii in DJing!
Viewing all 316 articles
Browse latest View live

Cand, cum, de ce ti-ai inceput cariera de DJ?

$
0
0

Esti DJ sau esti pe acel drum si te gandesti cum a inceput totul. Ca sa devii DJ-ul zilelor noastre, nu mai e atat de greu. Totul este foarte automatizat, posibilitati exista pentru fiecare nivel, tehnologia reuseste sa te ajute incat sa le prinzi incet, incet, dar destul de repede. Poate asta nu e totul, e ca si cum ai zice ca oricine poate sa faca o omleta. Pui ulei, spargi doua oua, le amesteci pana se incheaga si cu putina sare si o rosie, mananci cea mai importanta masa a zilei. Asa si cu “DJala”, software-ul stie multe, consola are multe butoane si multe efecte, bazele le inveti repede, nu e greu sa faci o tranzitie, nu? Vorba aia, "scoate bassu, baga bassu”. Sunt multi DJ care sunt la inceput de drum sau chiar au si cate 2-3 ani de experienta, dar nu au inceput aceasta meserie din pasiunea pentru muzica sau din pasiunea pentru echipamentul pe care pun mana. Multi isi atribuie prefixul de DJ, pentru ca li se pare ceva cool, mama cum ar fi sa pun si eu muzica aici sau acolo, sau sa ma cheme lumea sa pun muzica?! Daca le pui intrebarea din titlul articolului, probabil vor raspunde: "Pai, dublu click, se deschide Traktor, tai volumul, dau Play la cealalta si am schimbat melodia", nu?

Cum ai inceput sa fii DJ? Te-ai gandit ca DJingul poate sa devina activitatea ta principala? Am cunostinte care dupa 4-5 party-uri la care au pus muzica, au zis ca se lasa de job. Esti sigur? Pai daca de maine nu mai merge, ce faci? Eu nu am fost prea prietenos cu ideea de a avea un job stabil pentru o perioada mai mare de timp si pot spune ca am avut timp de aproape orice. Din propria experienta pot sa zic ca mi-a placut dintotdeauna muzica si am avut norocul sa am anturaje, grupuri si cunostinte in acest domeniu, muzica, evenimente, DJi si multe altele. Ureche muzicala pot spune ca am, muzica multa stransa de la facerea lumii incoace, noua si buna pe care o gasesc tot timpul si am norocul sa fie pe placul tuturor. Chiar mi s-a intamplat sa fac schimb cu prieteni de muzica si sa o aud pe la evenimentele lor sau prin alte parti dupa mult timp.

Ca tot omul care nu a inceput de ieri de azi sa se joace de-a DJul am trecut prin toate perioadele softurilor, a hardware-ului, si am inceputul... cu mouse-ul. Virtual DJ, Traktor care era doar la stadiu de software, urmand sa apara si controllere dupa cativa ani si nenumaratele ejay-uri pentru toate genurile. Ejay-urile erau chiar greu de facut rost atunci pentru ca abia aparuse internetul rapid. Imi aduc aminte ca le avea un prieten aproape pe toate de la vremea aia si ne prosteam pe un Pentium I la 133Mhz cu monitor alb-negru, dar VGA. Traktorul era foarte complex si atunci si parea destul de complicat, Virtual DJ ca si acum, nu s-a schimbat foarte mult si a fost mereu user-friendly.

 



A urmat o perioada in care m-am indepartat de aceasta experienta (nu, n-am fost prins de perioada emo) in care peste tot unde ma duceam, faceam pe DJ-ul cu clasicul Winamp si chiar si cu Youtube-ul pentru ca trecusera ceva ani. Cam prin 2010, am inceput sa intru mai mult in lumea evenimentelor, a party-urilor si am avut ocazia sa cunosc persoane care imi sunt prieteni buni de atunci si cu care m-am apropiat mai mult de aceasta latura a muzicii. Usor, usor am reusit sa pun mana pe prima consola pe care sa o am acasa, pe care sa ma pot “juca” liber, sa incerc, sa testez. Exact ca la permisul de conducere si pentru B si pentru A (asa a fost ordinea) - la ambele stiam bazele si teoria, dar cel putin la B nu prea am avut ocazia inainte sa experimentez si ii rugam pe instructori: "Ba, arata-mi ce si cum si pe urma lasa-ma pe mine sa simt eu, sa vad ce face fiecare, cum se comporta, etc. Hai ca nu intram in nimic, suntem in poligon ce naiba?!".

Prima consola era una pe care acum o poti considera o antichitate sau  o jucarie: Hercules DJ Console RMX. Solida consola, in totalitate din metal, faderele si butoanele rezistente, crossfaderul era unul banal care isi facea treaba in a taia sunetul dintre canale, iar jogurile evident foarte mici. Consola era de marimea unui laptop, dar spre suprinderea mea existau chiar si case-uri dedicate acestei console, deci cineva a luat-o in seama la vremea respectiva. Software-ul era Virtual DJ evident, dar din ce imi aduc aminte se putea mapa si pe Traktor. Gasisem un Virtual DJ 7.5 crackuit care mergea perfect si de care m-am bucurat mult timp. Fiind o consola de buget… de fapt nu era chiar de buget, la vremea respectiva a costat noua cat un Pioneer DDJ SB sau chiar cat noul Numark MixTrack Pro 3.

 



Dupa aproape jumatate de an, timp in care am avut timp sa fiu DJ de dormitor, am primit intrebarea: "Ba, vrei sa pui muzica de revelion? Mai pun si eu, dar tu o sa pui cam toata noaptea. Zic na, ce poate sa se intample, suntem intre prieteni, o vila inchiriata, lume cunoscuta sau mai putin cunoscuta, dar tot din acel grup, hai". Nu era un bairam din '98, era un party in toata regula, pe 2 etaje, unul cu hip-hop, RnB, pop, etc si celalalt cu muzica electronica. Cu Hercules-ul meu de marimea unui laptop, cu laptopul de marimea unei console :)), cu cablul audio facut din 2 bucati din cablurile de la sistemul 5.1 de acasa si un cablu USB imprumutat, am plecat catre locatie (dupa ce toata ziua am aranjat sonorizarea, inchiriata ghici de unde, camerele si barul), unde dupa un mix random de warmup am schimbat prima piesa cu manutele mele. Dupa acea seara am prins mai mult curaj in fata unui public, am vazut ca nu e chiar asa greu, nici nu mi se parea greu, dar alta e cand in fata ta sunt 100 de persoane, fata de cat de DJ esti acasa. Gresesti ceva, te incurci, apesi butoane gresite, dar spre norocul meu totul a curs frumos. Imediat dupa asta la o distanta de 2 saptamani, am pus muzica la primul party intr-un club in care pana atunci mergeam ca si client. Ca si client adica in fata pupitrului, acolo oricum mergeam tot timpul si toata lumea era cunoscuta. A fost foarte bine si atunci, cu emotii si mai mari. Dupa alte 2 saptamani, am pus in acelasi loc si m-am simtit pentru prima data bine, in largul meu. Deja mi se parea usor cu consola, aveam toate efectele mapate, sample-uri, muzica pregatita, publicul dansa si fluiera pentru atmosfera buna din acea seara. In luna martie a acelui an, am primit cadou o pereche de casti foarte confortabile, foarte flexibile si chiar aveau un sunet bun (au incontinuare): Sony MDR-V55. In decursul anului respectiv, am tot avut ocazii si party-uri la care am participat, pana in momentul in care am trecut la urmatorul nivel.

 

In urma unui upgrade, mi-a ajuns pe mana un Numark NS6, modelul de top Numark in acel moment. Mare diferenta, mare. O consola imensa, grea, din metal, cu joguri gigante (pe langa Hercules), cu un sunet ani lumina mai calitativ, multe butoane care imi lipseau de pe “aia mica” si la fel de multe mufe in spate. Am primit-o intr-un case de transport Magma cu suport pentru laptop, care la propriu imi omora umerii de fiecare data cand o transportam. Chiar si consola fara case devenea grea la un moment dat. De case am scapat repede, desi era foarte bun pentru lovituri si protectie, si mi-am luat o geanta slim special pentru NS6, pe care o puteam numi servieta in fata caseului. Alta schimbare a fost softul, Numark NS6 venind nativ cu Serato ITCH, insa deja aparuse Serato DJ. Serato DJ era deja gandit pentru consolele de generatie noua, iar pentru NS6 nu era 100% compatibila. Existau probleme de setare a efectelor si a sampleurilor. Am trecut peste, am invatat cat de cat si a urmat o perioada in care m-am folosit de NS6 la multe party-uri si evenimente. Era alta imagine cand veneai cu un case mare, din care iesea un controller premium, fata de acea jucarie pe care am inceput, care avea dimensiunea unui laptop. Cu ajutorul acestei console am avut ocazia sa fiu DJ in cateva concerte a unui bun prieten, care a apelat la mine stiind ca asta fac de ceva vreme. Coincidenta pura sau nu, ultima data cand am pus muzica a fost tot la revelion, unde inchiriasem un local de pe la Romana in ideea pe care o aveam de cativa ani incoace: revelion intre prieteni cu ceva oameni din afara, un local frumos, pac-pac, facem revelionul.

 

 

Momente frumoase pe care le apreciez ca si experienta, ocazie si practica. In toata perioada asta am invatat multe lucruri noi, am cunoscut multa lume si stiu ca o pot face oricand. Ce nu am reusit sa fac inca este ceva ce imi doream de mult timp: sa incep sa pun si muzica electronica public. Nu este timpul pierdut, dar inca nu ma simt pregatit sa fac asta public, iar playlistul meu nu este destul de vast, dar asta nu inseamna ca nu se va intampla la un moment dat. Un prieten bun, cu care ma ocup inca din 2012 de evenimente, mi-a zis cand ne-am cunoscut si l-am rugat sa ma invete cum sa pun muzica electronica: "Meseria asta o inveti "furand" de la altii si exersand". Probabil ca furat suna ciudat, dar daca stai mai mult in spatele pupitrului, nu poti sa nu tragi un ochi la tacticile si miscarile celorlalti.

Perioada de pauza se datoreaza in mare parte investitiei pe care ar trebui sa o fac si a dilemei in care sunt: Ce fel de echipament sa imi cumpar? Vreau foarte mult sa imi achiztionez un Numark NS7 II sau NS7 III (you know... controllerele alea indistructibile cu joguri motorizate) daca tot a aparut, dar la fel ma gandesc sa imi iau doua playere pe care sa exersez acasa, cum ar fi doua CDJ 1000 Mk3 sau doua CDJ 350 mai noi cu un Xone de 2 canale. Sunt multe posibilitati, singura la care nu as apela, este Traktor si ale sale controllere. Nu sunt hater, mi se pare un software foarte bun, la fel si hardware, dar sunt mai mult legat de Serato si sincer i-as da o sansa si noului Virtual DJ 8. Eu nu o pot numi cariera, pentru mine a fost si este o pasiune, un hobby sau o experienta pe care am vrut sa o incerc pentru ca m-a atras si in general tot ce mi-a placut pana acum am incercat.

In ultimul an, tot scriu de aici de la DjSuperStore si chestiile pe care le vedeam la altii in materie de echipamente muzicale, sonorizari, casti, etc, le pot vedea aici live imediat cum apar sau poate chiar inainte sa apara si asta ma ajuta sa invat si mai multe treburi pe care le atasez experientei mele personale si experientei de DJ.

Tu cand ai avut prima oara de a face cu un jog sau un software de DJ? Cand ai “scoate bassu, baga bassu” pentru prima data?


Din ce in ce mai aproape de Stems

$
0
0

Native Instruments este maestrul suprem al lansarilor inedite, al controllelor premium, al softwareurilor bine puse la punct cu o sumedenie de functii interesante pentru fiecare update. Acestea combinate formeaza o imagine foarte buna a brandului si din aceasta cauza a si ajuns la nivelul de acum.

Conferintele de lansare a diverselor produse, updateuri, softuri noi ale Native Instruments au fost intotdeauna foarte bine gandite cu cuvinte alese, poze si clipuri video pentru ca stirile ce urmeaza sa apara dupa sa ilustreze exact ce trebuie. De cele mai multe ori, publicul doreste sa vada totul cat mai brut, fara studiouri aranjate, fara oameni pusi sa ridice in slavi produsul. Ca si imaginile oficiale a unei masini noi, una e sa vezi niste imagini facut live a masinii respective, una e sa vezi fotografii prelucrate sau facute in studio din cele mai bune unghiuri. Luna trecuta a fost lansat NI Traktor Kontrol D2 in UK si a fost prezentat ca primul controller compatibil cu noul format al Native Instruments, Stems. Prezentarea ca prezentarea, Kontrol D2 a aparut pe piata, dar formatul Stems inca se lasa asteptat. Nu ca ar fi ceva rau, stim cu totii ca un produs, un soft, orice lansat in graba poate sa fie mai mult un esec decat un succes.

Chad Carrier este Senior Product Designer al produselor Traktor, iar baietii de la DJWorx au reusit sa puna mana pe intregul webcast video prezentat de acesta. In acest webcast, Chad prezinta pas cu pas formatul Stems, Kontrol D2 si Remix Deckurile, plus o sesiune de Q&A (intrebari si raspunsuri) si dupa cum ziceam, toate combinate formeaza in acest caz un aparat foarte puternic. Aceasta prezentare nu contine cuvinte pompoase si acele cuvinte de “mama ce am facut noi” ca in cele oficiale, este o prezentare raw a unuia din designerii produselor Traktor.

Daca erati nerabdatori sa vedeti cum functioneaza Kontrol D2 cu noul format Stems si multe alte informatii, poate acest clip va v-a raspunde la toate intrebarile. Pentru cei ce il vor vedea de la locul de munca, trebuie sa stiti ca dureaza aproape cat o pauza de masa.

 



In orice caz, Traktor Kontrol D2, poate fi vazut si testat in showroom DjSuperStore si daca sunteti convinsi de el il puteti comanda la pretul de 2249lei.

Sursa: DJWorx

Esti DJ sau esti doar in trecere? Ce fel de DJ esti?

$
0
0

Cand activitatea ta zilnica tine de evenimente, petreceri, DJi, artisti, sonorizari, nu poti sa nu iti dai seama de fiecare tip de DJ. Tipurile de DJ pot exista in viziunea fiecaruia diferit. Fiecare isi daca cu parerea. Dar ce se intampla cand tu lucrezi cu ei zi de zi? Ce fel de DJ esti? Ce fel de DJ te consideri? Ce fel de DJ te considera altii? Te consideri DJ? Planuiesti sa iti incepi cariera de DJ in curand? Pai hai sa insiram cateva “categorii” care ar putea clasifica overall anumite tipuri de DJ.

  • Iti place ideea de a fi DJ si vrei sa incerci!…? Iti place muzica, vezi persoane care sunt sau s-au apucat de aceasta meserie si se distreaza de minune, chiar daca sunt rezidenti de o saptamana sau au un nume deja. Deja te-ai interesat, stii care sunt preturile pentru un setup de inceput si deja ti-ai bagat un pic nasul prin softurile existente si populare. Poate nu esti foarte hotarat si crezi ca n-o sa te tii de treaba, dar totusi ai vrea sa vezi cum decurg lucrurile. Ai vrea sa impresionezi prietenii, sa fii tu cel din spatele pupitrului la petrecerile unde toata lumea se distreaza si inca nu stii cum sa incepi. Daca prezinti astfel de simptome, nu trebuie sa te lasi pagubas, cu siguranta toata lumea cunoaste un DJ care pune undeva. Roaga-l sa te ajute sau fa o investitie, cat de mica, decenta ca si echipament si invata singur, bazele cel putin teoretic nu sunt grele deloc. Asa incepe orice DJ, nici unul nu pune azi mana pe un fader si a doua zi deja este maestru in scratching.
  • Esti incepator, le-ai prins, ai incredere in tine, dar inca astepti primul gig. Nu ai avut nici un gig pana acum, dar esti increzator in cunostintele tale si ce a iesit din boxe prin practica ta de dormitor. Poate iti doresti asta de ceva vreme si vazand ca nu iese nimic, te-ai lasat pagubas si crezi ca n-o sa se intample niciodata. Daca deja ai niste cunostinte si ai putea sa te “strecori” intr-un pupitru, nu mai pierde timpul si da-i drumul la treaba. Cu cat trece timpul mai mult cu atat o sa lasi balta tot ce ti-ai dorit pana acum si ce ai invatat. Daca nu te faci auzit macar o data si nu rupi bariera dintre DJala de dormitor si cea a unui gig adevarat, acolo ramai.
  • Te ocupi deja cu DJingul, dar esti old school. Poate ca old school-ul a devenit noul curent si aceasta categorie nu prea isi are rostul sau poate ca acum cand totul devine din ce in ce mai minimalist si modular si modul old school este prea greoi ca si echipament sau ca stil. Din multe puncte de vedere, totul merge ca un fel de rotatie. La inceput a fost ceea ce numim acum old school: casete, vinyluri, pickupuri - pe urma au urmat unitatile digitale: cdplayere, cduri, stickuri si acum sunt controllere, console, laptopuri, tableta si chiar si ceasul Apple Watch care suporta aplicatii de DJing. DAR! A revenit in trend vinylul si pickupul. Nu a plecat niciodata de tot, dar parca in ultimul timp din ce in ce mai multi adopta acest tip de DJing sau DJingul adevarat. Exista DJ care pun muzica numai de pe placi. Practic am luat-o de la capat nu? Deci tipul old school este de actualitate. Lasand asta la o parte, esti pe la mijloc acum, pui muzica de pe CDuri sau chiar si vinyluri si vezi ca era digitala acapareaza piata, dar nu stii daca e momentul sau la ce sa treci. Intr-adevar era digitala este mult mai usoara pentru un DJ care este la inceput si il ajuta foarte mult sa progreseze. Mi s-a intamplat foarte des sa vad DJi care au pus muzica toata cariera lor numai digital si cand au pus mana pe un mixer si doua CDJuri a fost mai greut. Pai unde sunt efectele si cuepointurile mele? De unde bag un sample sa maschez un pic tranzitia asta care nu-mi iese prea bine? Poate ar trebui sa le incerci in paralel pana sa te hotarasti la care vrei sa ramai. Sau poate ai putea sa le faci si in paralel, in functie de ce se cere si pe unde ajungi sa pui muzica. Pentru experienta personala si situatii de genul, ar fi o decizie inteleapta sa te adaptezi pentru orice tip de DJing.

 

 

  • Esti DJ de mult timp si ai facut o pauza… vrei sa revii. Esti acel DJ old school de care vorbeam mai sus. Sa nu confundam DJii noi care pun old school, vorbim de DJii care chiar au inceput cand tehnologia respectiva era de actualitate. Puneai muzica de pe vinyl dinainte sa ai familie si o cariera si ai vrea sa revii in acest joc, dar problema este ca multe s-au schimbat. Poate n-ai mai tinut legatura cu acest domeniu sau poate te-ai mai interesat de stiri si aparitii, dar nu mai este cu siguranta ca atunci cand ai inceput aceasta pauza. Nu e nimic, vinyluri si cdurile sunt inca aici, nu trebuie neaparat sa treci la tehnologia actuala.
  • Esti artist sau producator si vrei sa incerci si vrei sa fii si DJ. In mod normal ar fi invers, esti deja DJ si vrei sau ar trebui sa vrei fii si producator, dar n-ai timp sau ti-e lene, zici ca merge cu DJingul si nu iti mai bati capul si cu productia. Din ce in ce mai multi artisti sau producatori cauta sa incerce si partea de DJing. Poate ca esti chitarist sau tobosar sau poate esti partea vocala a unui band, dar iti place si vrei sa te faci DJ pentru distractie si ceva banuti in plus. Fiind deja in lumea muzicii, iti va fi mai usor sa te apuci de DJing, decat unuia care nu are legatura cu acest domeniu.
  • Part-Time sau aproape profesionist. Ai deja succes in acest domeniu, esti chemat la evenimente, lumea stie de tine, organizatorii stiu de tine, localurile stiu de tine, ai pus muzica in foarte multe locuri, dar inca nu vrei sa faci din asta un job permanent. Daca esti sigur ca asta vrei sa faci, trebuie sa treci la urmatorul nivel, sa incerci sa cunosti cat mai multa lume ca ti-ar putea fi de ajutor sau poate ai norocul ca cineva sa iti intinda o mana de ajutorul incat sa ajungi sa pui muzica alaturi de “baietii mari"
  • PROfesionistule. Cand ai acest statut deja esti sus si toata lumea te stie, ai un fee respectabil, esti si DJ si producator, iar productiile tale canta la gigurile altor mari DJ. DJ-ule ai trecut prin multe etape si ai ajuns sus, probabil ai pus muzica si de pe echipamente cu stickerul DjSuperStore, iar viata ta este asa cum ti-ai dorit-o: esti inconjurat de muzica, distractie, calatoresti peste tot si numele tau este cunoscut de toata lumea.

 

Pentru mai multe detalii in caz ca esti interesat de niste cursuri de DJ poti accesa http://ma-studio.ro/ si acesta poate fi startul in cariera ta de DJ. Daca esti deja DJ si nu mai este cazul unor cursuri iti poti lua diploma de la noi: http://trainingday.djsuperstore.ro/

DJ sau doar pasionat? Magazine cu vinyluri din orasele Europei

$
0
0

Viata de DJ. Calatorii, petreceri, lume multa, muzica, pe scurt o viata frumoasa (aici se mai adauga si oboseala, dar sa nu lasam un lucru rau sa strice alte 10 mai frumoase). Sunt inca foarte multi DJ care nu au trecut cu totul sau deloc la era digitala si prefera vinylul original, nu timecode-uri. Acestia stiu unde gasesc placile bune sau cu siguranta se pot interesa. In ale lor calatorii prin Europa sau chiar peste ocean, DJii pot face o vizita la nenumarate shopuri cu placi si pot rasfoi printre sutele de colectii sau aparitii noi. Stim cu totii despre magazinele online: decks.de sau juno.co.uk sau discogs, sau, sau, dar! magazinele fizice au disparut cu zecile in ultimii ani, datorita celor online. Pentru ca “vinyl-ul revine” din ce in ce mai mult, am putea face o lista foarte mare de magazine fizice  de unde DJii pot cumpara placile, de unde pot rasfoi sutele de aparitii si unde le pot asculta fizic.

Pentru ca suntem in ROMANIA, nu putem sa incepem cu alta tara si aici amintim de binecunoscutul MISBITS din Bucuresti de pe Strada Fainari Nr. 43A, unde putem gasi placi din foarte multe genuri: deep house, techno, dub techno, funk, hip-hop, dnb, clasice si altele. Ioana Parlog este owner-ul si gazda ocazionalelor sesiuni live.

Pentru ca asa am invatat la scoala dupa bastonase si liniute, incepem intr-o ordine alfabetica a celor mai vizitate si cunoscute (pentru unii) magazine cu vinyl-uri.


AUSTRIA

TONGUES - Kirchengasse 27, Vienna

Nu este doar un magazin de unde poti cumpara vinyluri, este si un magazin de unde poti cumpara delicatese culinare. Inainte, (in timp ce prietenii tai) sau dupa ce mananci produsele proaspete si bei o racoritoare fresh, poti rasfoi prin colectia de vinyl-uri. De la House, Techno la Indie-Rock si Reggae, plus produsele proaspete care pot fi servite, au facut din Tongues o locatie cunoscuta peste tot in lume.

DAS MARKET - Zieglergasse 40, Vienna

Das Market este un magazin foarte bine aprovizionat, ce apartine unuia din pionierii muzicii house ai Vienei, Fritz Plockinger. Aici gasim vinyl-uri din Techno, Disco si House si este unul din cele mai bun locuri de unde poti cumpara muzica electronica de calitate din Viena.

SUBSTANCE RECORDSTORE - Westbahnstraße 16, Vienna

Magazinul independent Substance RecordStore din Viena, gazduieste placi din genurile indie, alternative, dub si electronica.

 



BELGIUM

DOCTOR VINYL - Rue de la Grand Ile 1, Brussels

Printre rarele magazine care vand vinyluri din Brussels, se gaseste Doctor Vinyl. Doctor Vinyl este faimos pentru ca colectia si pentru vizitele marilor DJ precum: Jeff Mills, Dave Clarke si altii si gazduieste o selectie vasta si cautata de vinyluri din muzica electronica.

VEALS & GEEKS - Rue des Grands Carmes 8, Brussels

Acest magazin este specializat in multe genuri underground, incluzand jazz si vinde muzica psihedelica veche din SUA, UK si Japonia. Printre acestea putem gasi si muzica din estul Europei, rock german si alte genuri underground din intreaga lume.

THE COLLECTOR - Rue de la Bourse 26, Brussels

Magazinul The Collector este in functiune din 1983. Numai din acest aspect ne putem da seama de colectia de vinyluri de care dispune si aceasta contine placi din raritati ale genului: jazz, rock, classic si multe alte genuri. Pe langa cele noi, The Collector gazduieste si multe placi second hand, probabil multe foarte vechi si rare.

WALLY’S GROOVE WORLD - Lange Nieuwstraat 126, Antwerp

Magazinul este specializat pe muzica electronica si gazduieste o colectia foarte mare de produse de colectie rare, noi sau folosite. Acest magazin a lansat legendarul label al Belgiei, Wally’s Groove World, cu ajutorul owner-ului Koen Van Immerseel, care a fost intotdeauna un suporter al noilor talente si i-a sustinut de la inceputuri.

MUSIC MANIA - Sint - Pietersnieuwstraat 19, Gent

Specializat in Indie Rock, Breakbeat, Trip Hop, Reggae, raritati si muzica eletronica alternativa, Music Mania este un magazin de vinyluri legendar in Gent.

 



CZECH REPUBLIC

HAPPYFEET - Vodickova 704/36, Praga

Happyfeet ofera vinyluri noi si second hand din soul funk si jazz, iar multe dintre placi sunt facute de Suprafon sau Panton.

PHONO.CZ - Opatovicka 156/24, Praga

Singurul magazin de vinyluri din Praga care este concentrat pe placi second hand. Ofera o selectie variata de funk, soul, jazz, latin, afro, hip-hop, disco, dance music, rock si pop.

 



CROATIA

PITCH VINYL SHOP - Prilaz Dure Dezelica 40, Zagreb

In 2014 Jeroen van der Star fondatorul Creme Organization, s-a aliat cu Mario Novak pentru a deschide un magazin de vinyluri in Zagreb. Pitch a fost primul magazin de acest gen dedicat muzicii electronice din Balcani din anii 90. Asa cum ne putem astepta, la Pitch se gasesc releaseuri din muzica House, Techno, Minimal, Bass, Disco, etc.

 



DANEMARCA

DORMA 21 - Blagaarsgade 31C, Copenhaga

Un alt magazin unde poti servi o cafea si poti rasfoi colectia de placi in acelasi timp. Dorma 21 gazduieste ocazional sesiuni live pentru a ajuta noi producatori sau DJ sa isi inceapa drumul in cariera.

ROUTE 66 - Faelledvej 3, Copenhaga

Contine muzica de toate genurile, dar este specializat pe indie si dispune de o selectie de releasuri local si independente ale labelurilor daneze. Route 66 lanseaza si independent prin label-ul Danish Vinyl Production.

 



ESTONIA

BIIT ME RECOR STORE - Pikk 9 (Old Town), Tallinn

Locul ce trebuie vizitat atunci cand vizitezi Tallinn, fie ca este in cautare de vinyluri sau nu, aici poti gasi muzica: disco, techno, dub, electro, indie, rock, reggae, noise, industrial, IDM sau muzica estoniana.

 



FINLANDIA

DIGELIUS MUSIC - Laivurinrinne 2, Helsinki

Fondat in 1971, specializat in music nordica, folk, etno, jazz si alte genuri nu foarte comerciale, DIGELIUS MUSIC este probabil cel mai bun magazin de vinyluri din oras pentru jazz si genuri necomerciale din intreaga lume.

REDHILL RECORDS - Albertinkatu 5, Helsinki

Magazin de vinyluri second hand din Helsinki cu o gama larga de muzica precum: rock, folk, heavy metal, disco, funk, soul, reggae, jazz, rap, etc. Redhill Records ofera selectii de vinyluri rusesti si est europene.

THE FUNKIEST - Mechelinikatu 12-14, Helsinki

Esti hip-hop si pui pe placi sau vrei sa ai o colectia mare!? Atunci The Funkiest este locul unde vei gasi o selectie foarte mare de hip-hop finlandez, precum si soul, funk si jazz.

 



FRANTA

SYNCROPHONE - Rue des Taillandiers 4-6, Paris

Unul din cele mai bune magazine de vinyluri din Paris pentru muzica house, techno si alte genuri de muzica electronica. Syncrophone a fost intotdeauna o parte importanta a muzicii house si techno din Franta, asadar majoritatea DJilor locali sau care viziteaza Parisul aleg acest magazin.

L’INTERNATIONAL RECORDS - Rue Moret 12, Paris

Magazin independent cu o colectia vasta de placi noi sau second hand, ce ofera orice fel vinyluri incepand de la muzica indie pop si rock pana la krautrock, house, techno, dubstep, ambient, drone, hip-hop, funk, soul, afro si reggae.

LA SOURCE - Rue Albert Thomas 46, Paris

Unul din putinele magazine din Paris dedicate muzicii si electronice si culturii sale. La Source s-a infiintat prin colaborarea DDD Record cu Smallville Records si Sources Management. In La Source, putem gasi genuri precum: House, Techno, Electro, Dubstep, Leftfield, Electronica, Avant Rock, etc.

TECHNO IMPORT - Rue des Taillandiers 16, Paris

Unul din magazinele clasice ale Parisului, apreciat de foarte multi DJi parisieni ai muzicii underground. Techno Import este cunoscut pentru selectia variata si bine aleasa de muzica electronica underground.

TE IUBESC RECORD SHOP - Rue Pajol 56, Paris

Gandit ca o completare a labelului Te Iubesc Records, Record Shop a fost deschis in 2014, in ideea de a promova muzica buna de toate genurile. Selectiile includ: techno, house, minima, jazz, blues, classic, rock, pop si altele si are un feedback foarte bun din toate colturile Europei si vizitatorii sai.

BETINO’S - Rue Saint Sebastien 32, Paris

Un magazin foarte vechi specializat in muzica neagra de la house, garage, hip-hop, soul sau funk, pana la boogie, jazz, brokenbeat, new jazz, latin, reggae. Betino’s este magazinul in care gasesti un mix de muzica noua, veche si legendara.

CHEZ EMILE RECORDS - Rue Constantine 4, Lyon

Specialistul Lyon-ului in materie de vinyluri, este specializat pe house si techno si orice dintre acestea si ofera muzica de la artisti locali pana la vinyluri second hand internationale.

 



GERMANY

HARDWAX - Paul Lincke Ufer 44A, Berlin

Magazin legendar fondat de Mark Ernestus din celebrul duo Rhythm & Sound. Daca esti in Berlin trebuie sa faci o vizita acestui magazin de vinyluri si vei gasi muzica electronica buna, de la techno, house, dub si bass. Este atat de cunoscut incat probabil stiai deja aceste detalii.

SPACE HALL - Zossener Strasse 33, Berlin

Specializat pe Electronica, dubstep, techno si house, Space Hall este unul din cele mai bune magazine de vinyluri din Berlin unde poti gasi si muzica rara la preturi foarte bune.

BASS CADET - Weserstr 189, Neukolln, Berlin

Magazin de vinyluri si de imbracaminte vintage, Bass Cadet, nu te intampina cu gustari, dar poti alege din colectia de imbracaminte pe care o ofera. Aici gasim in mare parte vinyluri noi din disco, house, techno si electro, din Detroit, Chicago, Olanda, etc.

THE RECORD LOFT - Adalbertstrasse 9, Berlin

The Record Loft reprezinta proiectul unui vanzator Discogs si este cunoscut ca fiind specializat pe vinyluri second hand.

OYE RECORDS - Oderbergerstr 4, Berlin

Specialistul muzicii house si disco, unde poti gasi chiar si placi de 12 inch din hip-hop, jazz, etc.

PUBLIC POSSESSION - Klenzestrasse 16, Munich

Public Possession este un label independent cu un magazin foarte frumos amenajat, ce ofera o selectie bine aleasa de release-uri house, techno, etc.

SMALLVILLE RECORDS - Hein-Hoyer-Strasse 56, Hamburg

Daca vizitezi orasul port al Hamburgului, trebuie sa vizitezi si magazinul SmallVille. Desi au o selectie foarte buna de house, techno se focuseaza foarte mult pe releasurile labelului SmallVille cu muzica deep house si techno. Magazinul apartine DJilor si producatorilor Julius Steinhoff, Just von Ahlefeld si Peter Kersten pe care de obicei ii gasesti acolo si cu care vei putea avea discutii lungi despre muzica.

 



GRECIA

HABEAT RECORDS - Pallados 21, Atena

Te vei simti ca in Berlin, dar esti intr-o tara exotica, esti in Atena si trebuie sa vizitezi acest magazin, mai ales daca esti un DJ sau consumator de muzica house si techno. Habeat Records ofera o selectia mare de muzica underground si release-uri noi de house si techno.

 



IRLANDA

ALL CITY - Crow Street 4, Dublin 2

All City este un magazin de arta si de vinyluri, unde se gaseste un mix de muzica house, techno, hip-hop, soul si funk, dar si releaseuri din propriul label.

SPINDIZZY - Market Arcade 32, Dublin 2

In acest loc gasesti muzica din toate stilurile, dar sunt faimosi pentru selectia vasta de vinyluri de 12 inch second hand din muzica dance. Poti gasi cate putin din tot: techno, house, electro pana la drum n bass, electronica, ambient sau IDM.

 



ITALIA

ULTRASUONI RECORDS ROMA - Via Antonio Pacinotti 38, Roma

Un magazin micut, dar cu o selectie atractiva si bine aleasa. Aici gasesti vinyluri din house, techno, ambient, electro din toate partile lumi.

SERENDEEPITY - Corso Di Porta Ticinese 100, Milan

Un concept foarte interesant in centru orasului, specializat in vintage, vinyluri si carti. Un stoc impresionant de house, techno, electronic, jazz, blues, experimental, rnb, etc.

 



LITUANIA

VINYLSHOP - T Sevcenkos G 18, Vilnius

Un magazin cu o selectie buna de electronica, techno, drum & bass, bass. Vinylshop vinde si echipamente pentru DJ.

 



OLANDA

RUSH HOUR RECORDS - Spuistraat 98, Amsterdam

Unul din cele mai bune magazine din Amsterdam, in aceeasi masura si foarte primitor, specializat in house, techno, electro, disco si tot ce are legatura cu acestea. De asemenea este record label si distribuitor.

REDLIGHT RECORDS - Oudekerksplein 26, Amsterdam

Micut, dar foarte bine aprovizionat, ce se gaseste in Red Light Districtul Amsterdamului, Redlight Records este specializat in vinyluri second hand, ce cuprind release-uri de la ambient, jazz, disco sau folk, pana la funk, rock, house, etc.

INDEEP’N’DANCE RECORDS - Rozengracht 60, Amsterdam

Acest magazin se concentreaza in mare parte pe house si techno.

CLONE - Mauritsweg 60, Rotterdam

Clone a fost infiintat in Rotterdam pe la mijlocul anilor 90 dupa ce Hotmix s-a inchis. Clone este unul din legendare magazine de vinyluri ale lumii, vizitat si admirat de iubitori ai muzicii electronice din intreaga lume. Clone este specializat pe toate sortimentele de muzica electronica underground si experimentala.

 



POLONIA

SIDEONE - Chmielna 21, Warszaw

Un magazin mic, dar foarte bine aprovizionat cu muzica electronica underground.

 



PORTUGALIA

FLUR - Santa Apolonia, Lisabona

Daca faci o scurta plimbare de la Lux, cel mai tare club de muzica electornica din Lisabona, vei gasi Flur. Cel mai cunoscut magazin de vinyluri din Lisabona, ofera o selectie bine aleasa de genuri pe care nu le gasesti oriunde: ambient, house, techno, pop rock, noise, electornica, jazz, drone, experimental, krautrock, disco, boogie, italo, hip-hop, dub, reggae, funk, soul, library, dubstep, uk funky, country, film music, african, latin styles, etc.

CARPET & SNARES - Rue da Misericordia 12-20, Lisabona.

3 dintre cei mai buni DJ ai Lisabonei (Joao Maria, Jorge Caiado si Ze Salvador), au dechis in 2014 acest magazin in care vei gasi vinyluri house si techno, dar si o selectie de vinyluri second hand din muzica electronica underground.

MATERIA PRIMA - Rua da Picaria 84, Porto

Mai mult decat un simplu magazin, Materia Prima a devenit un loc de intalnire pentru scena muzicii underground din Porto. Magazinul este specializat in electronica, drone, noise, indie rock, dar au si o selectie buna de house si techno.



SPANIA

IS THE PLACE - Gran Via 40, Madrid

Is The Place este un magazin nou si este specializat pe realeasuri noi si second hand, avand in stock aproape orice. De la ambient, techno, house, dub techno, pana la disco, hip-hop, funk soul, jazz, Is the place, are orice.

ROTOR DISCOS - Gran Via 40, Madrid

Magazin din centrul Madridului specializat in techno, electronica, ambient, house si industrial.

DISCOS PARADISO - Ferlandina 39, Barcelona

Magazin fondat de Arnau si Gerard, doi entuziasti ai muzicii, care inainte de deschiderea Discos Paradiso, au calatorit prin toata Europa pentru a cauta vinyluri vintage. O foarte buna selectie de muzica electronica underground, incluzand techno, house, electro, dubstep, and tot ce tine de acestea.

SUBWAX BCN - Valldonezella 3, Barcelona

Inceputurile Subwax se intamplau in Suedia, Malmo si au fost fondate de Jimi Disko si Jeff Bennett in 1994 sub numele de Cosmic One Records, dar in 2003 a fost rebranduit ca Subwax Records. In 2012, Jimi a incheiat parteneriatul cu Stefan Gulito si s-a mutat in Barcelona. Subwax este specializat in muzica electronica rara, reggae si chiar o selectie mare de vinyluri clasice second hand.

 



SUEDIA

SNICKARS RECORDS - Hokens Gata 11, Stockholm

Se concentreaza mult pe muzica neagra si dance: soul, funk, disco, hip-hop, techno, house, jazz, pop, rock, world, reggae, etc.

FADE RECORDS - Skanegatan 78 116 37, Stockholm

Foarte central si recomandat pentru electronic, techno, disco, Fade Records vinde imbracaminte inspirata din muzica.

 



UNGARIA

AKTRECORDS - O Street 35, Budapesta

Aici vei gasi vinyluri techno si house, dar si electronica, electro, drum n bass, breakbeat, hip-hop, funk si reggae.

DEEP RECORD STORE - Aradi Street 22, Budapesta

Distribuitor de muzica ungureasca, magazinul este in functiune de peste 10 ani si acolo vei gasi toate genurile de muzica electronica.

 



UNITED KINGDOM

KRISTINA RECORDS - Stoke Newington Road 44, Londra

Acest magazin din Dalston, atrage lume din toata Londra si este unul din cele mai bune magazine de acest gen, specializat in vinyluri noi si second hand, din toate genurile muzicii underground, dar in special muzica electronica.

HONEST JON’S - Portobello Road 278, London

Acest magazin din Portobello Road este o parte din istoria muzicii. Inca de la deschiderea sa din 1973, Honest Jon’s a avut un stoc impresionant si diferit de releasuri: de la blues, house, german & detroit techno pana la soul, reggae, si alte selectii.

RUBADUB - Howard Street 35, Glasgow

Cel mai bun magazin din Glasgow, Rubadub detine o gama larga de CDuri si vinyluri si este un paradis pentru fanii electro, house si detroit techno.

 

Bineinteles ca acestea nu sunt toate, dar ar trebui sa pierdem o zi intreaga pentru a le enumera pe toate, lucru pe care ar trebui sa il faceti si voi daca sunteti DJi, colectionari sau pur si simplu pasionati de muzica, atunci cand vizitati unul din orasele de mai sus.

 

Sursa: thatspecialrecord.com

Stems-music.com si informatii despre Stems Creator Tool

$
0
0

Inca de cand a fost anuntat Kontrol D2 si noul format multitrack Stems, multa lume a asteptat cu nerabdare mai multe detalii despre noul format si cum functioneaza live. Native Instruments tocmai a lansat website-ul dedicat Stems-urilor: stems-music.com. Site-ul prezinta detalii despre formatul Stems si beneficiile pe care le aduce DJilor, producatorilor, labelurilor si dezvoltatorilor. Putem vedea chiar si cum functioneaza “unealta” celor de la Native Instruments: Stems Creator Tool.

Ce este un fisier Stem?

Fisierele stem iti dau voie sa interactionezi cu 4 elemente muzicale ale unui track, independent, in timp ce esti in mijlocul actiunii, ceea ce iti va da posibilitatea sa remixezi piesa cum doresti. Aceste 4 elemente pot fi modificate individual pentru a creea instrumentale, remixuri, mashup spontante. Poti faci tranzitii intre elemente, fata de cum puteai pana acum cu intregul track folosind egalizatorul sau volumul principal. In plus de asta poti aplica efecte fiecarui stem in parte. Si daca asta nu era de ajuns, poti mixa elementele unui track cu elementele altui track, de exemplu: vocalurile unui track cu beatul altuia. Folosind Stem Creator Tool, producatorii si DJii pot creea cu usurinta trackuri Stem proprii.

 

 

Cea mai mare intrebare este: Cum creezi fisiere Stems si cum se face masterizarea finala pentru fiecare element? Native Instruments a detaliat acest aspect pe noul website. Stem Creator Tool importa 4 elemente ale unui track, fiecare fiind preparat inainte ca fisiere audio separate intr-un DAW, langa masterul stereo al intregului track. Odata importat, poti edita date meta precum: nume, titlul albumului si culoarea stemului. Compresia masterizarii poate fi aplicata tuturor elementelor pentru un playback balansat. Dupa ce compresia si limitarea sunt ajustate, Stem Creator Tool, exporta si impacheteaza elementele stem, intr-un singur fisier stem.mp4. Pana acum este doar un proces manual, dar pe viitor acest tool poate fi updatat pentru ca procesul sa fie ceva mai automatizat. Asta inseamna ca DAW-uri precum Ableton si Logic ar putea sa dispuna de o optiune de exportare a Stemsurilor pentru a usura procesul de creare a acestora. Native Instruments nu taxeaza cu nimic si nu limiteaza accesul toolkitului pentru dezvoltatori

Stems Creator Tool nu este inca disponibil si nici toolkitul dezvoltatorului, dar sunt asteptate impreuna cu Traktor 2.9 undeva in luna iulie. Ambele vor fi disponibile gratuit pentru descarcare, pentru DJi, producatori, labeluri si programatori. Cand Traktor 2.9 va fi disponibil, cel mai bun mod de a reda si controla Stemsurile va fi cu Traktor Kontrol D2, Kontrol S8 si Kontrol F1 cu Traktor Pro 2. Kontrol S8 si Kontrol D2, au avantajul ecranelor full color, astfel DJii pot vedea elementele Stemsurilor direct pe acestea. Controllerele vor fi mapate nativ pentru Stem Deckuri, dar nu sunt singurele care vor putea controla aceste fisiere, orice MIDI controller fiind mapabil. In plus de asta, trackurile Stem pot fi redate cu orice software sau hardware compatibil cu formatul mp4. In caz ca software-ul sau hardware-ul respectiv nu suporta Stems, acestea vor reda trackul ca pe un fisier audio intreg. Pe viitor probabil dezvoltatorii vor adauga suport Stem si altor software-uri sau pentru alte controllere hardware, ceea ce va insemna ca acest format o sa devina un format universal folosit de toata lumea si nu va mai fi limitat la sisteme Traktor.

Sursa: DjTechTools

Inca ti-e frica de console?

$
0
0


Acum cateva zile am facut un articol care avea ca subiect: “Ce fel de DJ esti?”. Nu se referea in special la ce fel de echipamente folosesti ca si DJ, dar ideea exista si acolo. Aici vom vorbi despre ce fel de echipamente folosesti ca si DJ. Esti old school, pui pe placi? Pui pe placi, dar sunt timecode-uri? Joci cu cheat-uri digitalule.

DJingul old school sau placile au fost primele tipuri de DJing, iar acum revine din ce in ce mai mult, pentru pasionati sau ca si trend. Termenul de DJ (disc jockey) a aparut in 1930, iar in 1943, Jimmy Savile a dat primul party cu DJ si a fost primul care a pus cu ajutorul pickupurilor. In 1947 a fost deschis prima discoteca in Paris, numita Whiskey A Go-Go. Discotecile au continuat sa apara in Europa si SUA si odata cu acestea au aparut si primele mixere care permiteau DJilor sa aiba mai mult control asupra pieselor. In 1969, Francis Grasso, a inceput sa dezvolte beatmatching, ceea ce permitea DJilor sa mixeze piesele fara pauze intre acestea. In 1973, DJ Kool Herc, s-a facut cunoscut ca “tatal hip-hop-ului” si este primul care a mixat doua placi identice in acelasi timp, aceasta tehnica numindu-se “break”. De aici turntablismul a evoluat din ce in ce mai mult, iar DJii nu mai punea piese la intamplare, ci lucrau cu artistii si muzicienii pentru a creea beaturi noi pe care oamenii sa danseze cu orele. Muzica hip-hop si muzica electronica au mers mana in mana si au format era disco a anilor 1970. In 1975 DJ-ul Grand Wizard Theodore a descoperit tehnica scratchingului, atunci cand dj-ul misca manual discul in sus si in jos, denaturand sunetul. La inceputul anilor ’80 s-a deschis clubul The Warehouse in Chicago, iar DJii care au evoluat in acest club au dat viata noului stil de sunet venit din mainile unui DJ. Acesta a fost numit “house music”. Muzica house este si astazi unul din cele mai mari genuri muzicale. In Detroit a fost creeat genul muzical techno si este acea muzica house din care a fost scos toata partea disco. In anii ’90, scenele rave si acid house erau in voga, iar DJii din acei ani au cunoscut celebritatea tocmai din cauza popularitatii foarte mari al genurilor. De aici incepe era digitala, nu cea de azi, dar aici au inceput CD-urile sa fie foarte populare, ceea ce a dus la creare mp3-ului. DJ-ul a devenit o necesitate pentru toate genurile de muzica si pentru formatii, iar in 1998 a fost lansat primul software pentru muzica numit Final Scratch sau Traktorul de astazi (evolutie despre care vom vorbi intr-un articol urmator) si a pus la dispozitie DJilor vinyluri codate aka timecode-uri pentru a mixa cu ajutorul unui computer. Desi trecerea a fost mai greoaie, DJii s-au adaptat si de aici a inceput era in care suntem astazi.

 



Deja vorbim cu 2 la prefix si astfel in 2004 a fost lansat Serato Scratch Live si reprezinta standardul turntablistilor care vor sa combine colectia de vinilyuri cu colectia de mp3-uri. In 2006 Serato Scratch Live a avut propriul mixer (Rane TTM 57) si plugin-ul Serato Video dadea posibilitatea de a mixa clipuri video in acelasi fel in care se facea si cu trackurile. DJingul de astazi evolueaza rapid si metodele sunt experimentale. Multi DJi incearca noi stiluri si experimenteaza genurile si metodele de mixat pentru a iesi din rutina clasica. Sa luam in calcul si DJii de consola? Nu, nu consola pentru DJ pe care o stim, vorbeam de cei care “mixeaza” cu DJ Hero pe Playstation :)) DJii care folosesc CDJuri, inclusiv cei care folosesc stickuri USB pe CDJuri iti vor da nenumarate motive pentru care ei cred ca DJingul de pe aceste echipamente este cel adevarat. Aici DJii digitali vor veni cu motive contra, insa… nici unul din aceste motive nu prea raspunde la intrebarea: Pe ce mixeaza DJii adevarati?

Pai sa luam exemplu, Carl Cox, care pune in prezent de pe Traktor Kontrol S8, la care are legate CDJuri. Acesta a inceput de pe vinyluri, dar a trecut prin toata evolutia tehnologiei si si-a adaptat setupul pentru prezent si pentru posibilitatile creative pe care le ofera aceasta. Richie Hawtin vine cu 2 controllere Kontrol X1, un Ableton Push si doua laptopuri, plus o placa de sunet RME si din nou nu este un DJ care si-a inceput cariera anul trecut.

Multi vor spune ca DJul digital triseaza, pentru ca totul este mai usor, mai ales pentru incepatori. In mare parte adevarul este acolo, display-ul laptopului ce afiseaza orice informatie de care ai nevoie, incepand de la informatii ale trackului, efectele disponibile si active si parametrii lor, sampleuri, cue pointuri si beaturile care sunt legate la fiecare buton hardware de pe consola ce se afla sub degetele tale. Magicul buton Sync este si el acolo si usureaza cam toate trecerile dintre piese. Multi prefera acest avantaj al tehnologiei actuale, dar te vor lasa in spate si atunci cand vine vorba de DJingul clasic. Multi considera nu este nevoie de DJingul clasic si butonul de astazi va defini DJul de maine. Un exemplu din alt domeniu ar fi: scoala de soferi. Daca tu inveti sa conduci pe cel putin Dacia Logan, atunci cand te vei urca intr-o Dacia 1310 sau o masina mai veche, fara servo-directie cu o cutie de viteze mai veche, ti se va parea greu. Nu imposibil, dar greu. In ziua de astazi nu mai este important sa inveti inversul. Daca esti Richie Hawtin nu o sa iti zica nimeni: "Ba, tu pui de pe Traktor, nu ai ce cauta aici.”, dar sunt foarte multe evenimente si foarte multe grupuri in care acestia nu sunt vazuti bine. Pe de alta parte DJii digitali iti vor spune ca CDJurile sunt niste antichitati si ceva care impiedica era digitala sa fie singura metoda de DJing (desi software-ul reproduce practic ceea ce fac DJii pe placi sau CD-uri). Acestia iti vor spune ca daca tot vrei sa folosesti un software pentru a controla CDJurile, poti cumpara foarte bine un controller si ca butonul de Sync face parte din rutina unui DJ. Dar ce ati fi facut acum 20 de ani? De unde atatea butoane si atatea automatizari. Aceasta intrebare nu o pun eu, o pun DJii old school, care au crescut si practicat pe pickupuri sau CDJuri.


Acest subiect este greu de dus la capat si parerile vor fi mereu impartite si din aceasta cauza, putem imparti cateva pareri care se situeaza undeva la jumatatea raspunsului:

  • CDJurile sunt echipamente universale, fie ca vei pune muzica intr-un club, fie ca vei pune la acelasi pupitru cu alti 5 DJi, cererea unui astfel de setup este cat se poate de clasica. Pui muzica intr-un club, CDJurile sunt acolo, vii doar cu laptopul sau cu CD-uri/stickuri USB. Momentan nu vom vedea nicaieri pupitru intr-un club, format din controllere.
  • Poti face mai multe cu un controller, decat cu un CDJ, dar acesta impreuna cu un laptop te poate face sa pari un DJ plictisitor. Pe langa muzica pe care o pui, lumea vrea si o legatura cu DJul si vibe-ul pe care il emana, de aceea trebuie sa stai cu ochii cat mai putin atintiti intr-un laptop.
  • DJii buni ar trebui sa stie sa mixeze pe orice fel de echipament. Chiar daca folosesti un controller, ar trebui sa stii sa mixezi si cu ajutorul unui CDJ si trebuie sa respecti faptul ca de acolo a inceput toate treaba, lasand la o parte vinylurile. Invers este exact la fel, DJii care pun pe CDJuri ii considera inferiori pe cei care pun pe controllere, dar si ei erau vazuti la fel de cei care puneau pe vinyluri.


Ce am invatat din toate acestea? In ziua de astazi DJul este ceva foarte comun, cel putin pe partea de muzica de club, pe partea comerciala si nu prea mai conteaza ca vii cu un stick USB sau ca vii cu geanta de laptop si case-ul controllerului. In multe cazuri, nu prea conteaza nici ca incaleci doua piese si primesti cat un DJ profesionist care iti face setul perfect. DJ-ul nu mai e cea a fost si putem spune ca oricine poate sa fie DJ. Pe de alta parte, este mult mai confortabil ca si DJ care isi cara echipamentul peste tot, sa vii cu controllere Traktor, un Macbook si sa ai pretentia de o priza si un mixer in care sa iti conectezi controllerul.

Parerile vor fi intotdeauna impartite, iar era veche nu va disparea probabil niciodata, “Vinyl-ul revine” vorba aia. Aceasta parere poate sa fie una de moment, asa cum si cand existau vinyl-urile, nu se gandea cineva ca vor aparea CDJurile, pana cand acest lucru a fost posibil.

Intrebare intrebatoare: Cum ar fi sa pui muzica de pe caseta? Raspunsul...

 

Console Wars: Numark Mixtrack Pro 3 vs Pioneer DDJ SB

$
0
0

Cea mai vanduta consola primeste update-ul cu numarul 3. Numark Mixtrack Pro 3 a ajuns in magazine de putin timp, iar colegul nostru Faibo X a testat-o pe toate partile si i-a facut chiar un review.

Intr-un univers paralel (de fapt pe acelasi raft) exista un alt controller care face parte din aceeasi categorie si aceeasi gama de pret, dar este ceva mai in varsta. Aici vorbim de Pioneer DDJ-SB, competitorul direct a lui Mixtrack Pro. Pentru ca despre Mixtrack Pro 3 stim deja cate ceva, vecinul de la Pioneer reprezinta acea piedica care nu ofera vanzari maxime pentru Mixtrack Pro. Pioneer DDJ-SB este cea mai mica consola digitala din gama Pioneer si in acelasi timp cea mai ieftina. Este controllerul entry-level care pentru pretul sau are tot ce iti trebuie. Pioneer DDJ-SB a fost lansat dupa mai mult bine de jumatate de an fata de Mixtrack Pro 2 si a trecut direct la atac. Cu un pret mai ridicat specific produselor Pioneer, dar cu mai putine functii, DDJ-SB a tinut pasul cu Mixtrack Pro 2 pana acum. Putem incepe cu o comparatie intre DDJ-SB si Mixtrack Pro 2, pentru a ne da seama de plusurile si minusurile celor doi competitori.

Pioneer DDJ-SB ca si Mixtrack Pro 2 este un controller cu 2 canale, cu placa de sunet si iesiri master RCA. Se alimenteaza prin USB si nu necesita ajutor de la o priza. Prezinta un mixer cu egalizator pe 3 benzi, volum separat pentru casti si joguri asemanatoare celor de pe DDJ-SX. Jogurile par ca cele de pe SX, dar sunt pe departe de a ajunge la acel nivel, singurul plus fiind aluminiul din care sunt facute. Ledurile din mijlocul jogului nu exista si nu exista alta iluminare in jurul acestuia. Faderele de volum sunt simple, iar prezenta unor Vu Metre nu o putem vedea. Cursa faderelor de Pitch este foarte scurta, iar padurile ce vor sa para aliniate ca cele de pe DDJ-SR te pot pacali initial. Randul de jos al acestora reprezinta butoanele de transport, Play/Pause, Cue, Sync si Shift. Sectiunea de FX-uri este minimalista, dandu-ti acces la 3 efecte acompaniate de un knob care modifica parametrii acestora. Intrarea pentru microfon se gaseste in partea stanga, alaturi de knobul de volum al acestuia si iesirile pentru casti. Crossfaderul este acompaniat de un switch on/off care activeaza efecte HPF. In mare cam asta ar fi prezentarea lui DDJ-SB.

Sa trecem la competitie. Numark Mixtrack Pro 2, aparut inainte cu mai bine de jumatate de an la NAMM 2013, este mai ieftin, nu scrie Pioneer pe el, dar este mai bine vandut si mai bine dotat. Jogurile sale sunt foarte slim, dar sunt touchsensitive si cu o simpla atingere, consola intra in modul vinyl si este gata de scratchuri. Spre deosebire de jogurile oferite de DDJ-SB, acestea prezinta un inel iluminat, dar profilul slim si plasticul din care sunt fabricate pot fi un minus fata de clasicele joguri Pioneer. La prima vedere, layoutul pare cam ciudat, aici padurile fiind asezate deasupra jogurilor in partea de sus. Ca si in cazul lui DDJ-SB pe plansa consolei gasim 8 paduri, marea diferenta fiind ca aceste 8 paduri ale fiecarui canal se comporta ca 8 drum paduri adevarate. In partea de jos gasim clasicele butoane de transport: Sync, Cue, Play/Pause si aici Stutter. Faderele pitchului sunt asemanatoare celor de pe DDJ-SB, cursa fiind la fel de scurta, iar cele de volum sunt acompaniate de volumul master, care de data asta nu mai este sub forma de knob. Mixerul de 2 canale prezinta si el un egalizator pe 3 benzi, dar de data aceasta marele knob destinat navigarii si cele doua butoane pentru incarcarea pieselor pe fiecare deck este situat sub sectiune egalizatorului. Padurile pot parea inconfortabil de folosit, fiind situate in partea de sus, dar nu deranjeaza in nici un caz. Sectiunea destinata efectelor prezinta de data asta knoburi care servesc si ca butoane si pot regla parametrii efectului respectiv, independent. La fel ca si DDJ-SB, Mixtrack Pro 2 prezinta iesiri RCA si alimentare prin USB. Mixtrack Pro 2, duce lipsa de Vu-Metrele canalelor sau al volumului de master ca si DDJ-SB. Pe partea din dreapta se gasesc iesirile pentru casti si intrarea pentru microfon si volumul acesteia.

Ce am invatat din aceste randuri? Numark Mixtrack Pro 2 castiga in toate cazurile si mai ales la pret. Ce conteaza pentru tine de fapt ca utilizator sau DJ? Functiile, ergonomia si pretul pe masura? Sau faptul ca poate e un pic mai calitativa constructia si ca are logo-ul unui brand cu un nume mai mare, dar functiile si layoutul au minusuri si pretul este mai mare?

De aici sarim direct in prezent si ajungem la batalia care din foarte puncte de vedere nu ar trebui sa aiba loc. Numark Mixtrack Pro 3 vs Pioneer DDJ-SB. La fel cum scopul lui DDJ-SB a fost sa detroneze Mixtrack Pro 2 dupa mai mult de jumatate de an si tot nu a reusit, Numark vine cu un update pentru acesta si probabil asteapta replica celor de la Pioneer.

Mixtrack Pro 3 este un controller maturizat din multe puncte de vedere si dupa ce veti citi review-ul lui Faibo X (daca nu l-ati citit deja), puteti veni cu o parere fata de acesta. Imediat vedem forma sa noua, alungita, care aduce cu Numark NV si da senzatia trecerii de la un monitor 4:3 la unul wide 16:9. De data aceasta, canalele dispun de vu-metre, iar faderul masterului dispare si se transforma ca si in cazul lui DDJ-SB, intr-un knob. Knobul destinat navigarii cu butoanele de incarcare a pieselor se muta in partea de sus si egalizatorului pe 3 benzi i se alatura knoburile pentru filtrele LPF si HPF. Jogurile sunt mult mai bine construite, mai solide, iar inelul iluminat se muta sub acestea. O mare diferenta o vom vedea la faderul de pitch. Acesta are o cursa aproape cat jumatate din inaltimea consolei si un pitch range foarte mare, plus acuratetea cu care poti modifica tempo-ul piesei. Sectiunea padurilor se micsoreaza asemanator celei de pe Numark NV si capata iluminare RGB. Butoanele de transport se mute pe vertical, iar butonul Stutter este integrat in cel pentru Play/Pause, folosind functia Shift. Sectiunea de efecte renunta la knoburi, dar adauga cate o banda touch strip pentru fiecare canal, care serveste ca reglaj al parametrilor pentru fiecare efect activat. Aceasta banda touchstrip poate fi folosita si pentru a sari la un alt timp, inaintat sau din urma al piesei. Crossfaderul imbunatatit, duce cu gandul la cel de pe Numark NV si este mult mai rezistent ca cele gasite pe consolele din aceasta gama de pret. Inca nu vedem gain-uri separate pentru fiecare canal in cazul consolelor entry-level, de aceea  nici acest update nu prezinta asa ceva. Gain-ul este unul global si se gaseste pe mijlocul consolei ca Master Gain. In partea de jos gasim iesirile pentru casti si intrarea pentru microfon si volumul sau. Numark Mixtrack Pro 3 se prezinta la fel de minimalist la sectiunea de intrari/iesiri, cu iesiri master RCA si portul USB pentru alimentare si conectare la PC.

De ce am inceput prin a compara Mixtrack Pro 2 cu competitia sa si nu cu actualul model? Pentru ca Mixtrack Pro 2 avea deja foarte multe atuuri in fata lui Pioneer DDJ-SB si trebuia sa le luam pe rand. Practic aici nu se exista nici un razboi, functiile deja disponibile pe Mixtrack Pro 2, plus imbunatatirile si design-ul nou slim al lui Mixtrack Pro 3, o ridica pe locul intai inca de la generatia anterioara. Cele 8 paduri de la Akai, layoutul aerisit, efectele reglabile independent, jogurile inalte si bine construite alaturi de crossfaderul solid si pitchul “de cursa lunga” fac din Numark Mixtrack Pro 3, controllerul pe care trebuie sa il incerci cand bugetul tau se invarte in jurul acestui pret. Vu-metrele din dreptul faderelor fiecarui canal si egalizatorul imbunatatit cu knoburile pentru Filtru sunt plusuri de care aceste controllere duceau lipsa si de care aveau nevoie.

Ce ar mai fi de retinut este ca ambele vin cu Serato Intro si pot fi updatate la Serato DJ Full pentru a profita de toate functiile consolei si a software-ului.

In momentul de fata, spunem cu toate covingerea ca Numark Mixtrack Pro 3 este consola pe care o cauti in gama entry-level din toate punctele de vedere. Deci, unde e razboiul? Poate intr-un episod viitor, Pioneer.

Alto Professional iti lumineaza evenimentul

$
0
0

Pentru ca in urma cu ceva timp am inceput sa comercializam boxe marca Alto Professional, putem avea o parere despre calitatea lor, atat ca sunet, cat si constructie. Nu vom vorbi despre modelele existente sau cele pe care le avem noi, vom vorbi despre noul model lansat de Alto Professional, TSL 115. Dupa cum ii spune si numele este o boxa cu difuzor de 15 inch si practic este o boxa TS 115A careia i-a fost integrat un inel LED in jurul difuzorului care poate pulsa sau lumina cu diferite programe presetate. Alto TSL 115 are o putere de 800W ca si TS 115A si poate oferi DJilor un spectacol de lumini interesant.

Exista nenumarate evenimente mici si medii unde este nevoie de un sunet bun. Fie ca sunt nunti, petreceri de absolvire, karaoke, petreceri la piscina, localuri mici, recitaluri, reuniuni sau aniversari, echipamentele mari, complicate si scumpe nu sunt necesare. Aici intervine Alto Professional TSL 115 si atuurile sale: este boxa activa, foarte calitativa constructiv si audio, foarte portabila, usor de montat si reglat, iar acum iti poate oferi si un spectacol de lumini automat sau presetat.

Alto Professional TSL 115 are urmatoarele caracteristici:

  • Inel LED integrat in conturul difuzorului
  • 5 moduri de lumini customizabile: Mood, Meter, Mix, Pulse, Party
  • control al luminozitatii pentru a ajusta sau a opri LEDurile
  • controlul culorilor: rosu, verde sau albastru
  • sunet puternic si un joc de lumini excelent
  • ultra portabil si usor de montat
  • putere de 800W cu amplificator din clasa D
  • difuzor de 15 inch si un driver de inalta de 1 inch
  • doua intrari Mic/Line cu control independent de volum
  • iesire XLR pentru inlantuirea boxelor
  • incinta trapezoidala si usoara cu manere


Alto Professional este unul din liderii producatori de sisteme de sunet pentru orice fel de eveniment, iar cu TSL 115, Alto au combinat acest aspect cu un excelent spectacol de lumini complet reglabil. Alto Professional TSL 115 va fi disponibil din toamna la pretul de 499$.

Aceeasi tentativa a avut si Numark cu al sau model Lightwave, boxe pe care le puteti vedea si testa in showroom-ul DjSuperStore. Toata gama de boxe Alto si alte branduri precum Dynacord, Pioneer, Electro Voice si Yamaha va asteapta in showroom-ul nostru pentru a fi testate.


Korg AudioGate acum si pe iOS - iAudioGate

$
0
0

Korg lanseaza o noua aplicatie pentru iOS, numita iAudioGate care promite sa aduca sunet digital de inalta calitate pe iPhone. Aplicatia poate face fata sunetului de inalta rezolutie intr-o varietate mare de formate: wav, bwf, aiff, flac, alac (Apple Lossless), aac, mp3, etc.

iAudioGate dispune de motorul software-ului AudioGate al celor de la Korg, modificat incat sa ruleze ca aplicatie mobila. Korg declara ca au reusit sa duca calitatea sunetului la un alt nivel, exact cum ar iesi dupa urechea si din mainile muzicienilor si a inginerilor de sunet. Sursele audio de rezolutie inalta, dispun de o calitate a sunetului foarte buna si pastreaza mai bine ambianta inregistrarii originale. Playerele conventionale nu suport formate high-resolution sau convertesc datele la calitate de CD. iAudioGate suporta foarte multe tipuri de formate pentru ca utilizatorul sa aiba posibilitatea de asculta la cea mai inalta fidelitate posibila. iAudioGate suporta rate de samplare foarte mari, de pana la 11.2 MHz DSD, ceea ce inseamna ca poate reda sunetul direct fara a mai face conversie.

Caracterisicile softului Korg iAudioGate sunt: motor de sunet premium echivalent cu cel de la AudioGate, posibilitatea de a reda multe formate high-resolution, egalizator grafic HD, functia de upsampling imbunatateste sunetul pieselor tale, poate fi controlat prin telecomanda dedicata Apple Watch (aplicatie). Korg iAudioGate se poate descarca de pe AppStore la pretul de 9.99$.

 



Daca esti utilizator al echipamentelor si al softurilor Korg, poate iAudioGate iti va fi de folos si iPhone-ul tau se va aude ca un echipament profesional de studio. Lasa-ne o parere despre initiativa celor de la Korg si de ce nu si despre aplicatie in sine.

Vrei un GoPro care sa inregistreze doar sunet?

$
0
0

Instamic este GoPro-ul microfoanelor si este prezentat ca fiind cel mai destept, mic si accesibil microfon si recorder audio, extrem de usor de folosit. Instamic a fost pana acum la stadiul de proiect si era in cautare de buget pentru a deveni un produs real. Instamic vine in doua culori de baza: negru si alb, iar doua unul langa altul au marimea unui GoPro.

 

 

Chiar daca esti videographer, muzician, sau un utilizator amator, Instamic te ajuta in orice situatie. Instamic se prezinta in doua variante, Go si Pro si poate inregistra in 48 kHz si 24 bit, mono si dual-mono, in timp ce pentru varianta Pro exista si inregistrare stereo, multumita microfonului omnidirectional. Frecventele de raspuns incep de la 50 Hz si ajung la 18000Hz. Pe partea din fata exista chiar si un indicator tip vu-metru, care indica nivelul de intrare al sunetului Il poti folosi oriunde, il poti lipi, este magnetic, este rezistent la apa (varianta Pro, rezista in apa, in timp ce varianta Go, rezista la udaturi accidentale, ploaie, etc) de pana la 1.5 m adancime, timp de 3 ore.. Ca si GoPro, Instamic foloseste o aplicatie, dar poate functiona si fara aceasta. Este foarte usor de folosit: se incarca prin cablul USB, se activeaza cu o singura apasare, se conecteaza la aplicatie prin Bluetooth si inregistreaza instant. Instamic vine cu 3 tipuri de posibilitati de montare: una cu care se poate aplica lipi de suprafete metalice cu ajutorul unui magnet, una cu arici si una lipicioasa, in plus de asta, vine si cu un snur pentru incheietura sau pentru gat.

Instamic dispune de functia inteligenta numita Smart Gain, care ajusteaza gain-ul cu ajutorul unor parametrii inteligenti in functie de intensitatea sunetului captat. Poate inregistra pana la 4 ore in format mono si 2 ore in format stereo, avand o memorie de 2 Gb (momentan), iar bateria tine atat cat tine si inregistrarea la calitatea cea mai buna.

 

 

Pretul unui Instamic Go este de 99$ si se prezinta in varianta alba, in timp ce Instamic Pro este in varianta pe negru si costa 129$.

 

Avem un vizitator nou: Numark HF Wireless

$
0
0

Anul acesta Numark a lansat multe produse noi: Mixtrack Pro 3, Mixtrack 3, NS7 III, HF Wireless, Lightwave. Console, casti, boxe. Mixtrack Pro 3 - check (avem si un review), NS7 III se lasa asteptat, Lightwave - check, iar astazi Nenea Postasu’ a venit cu noul model din seria HF, HF Wireless.

La prima vedere arata interesant, asa cum a zis si Faibo cand le-am scos prima data din cutie, aduc un pic a Beats cel putin la nivelul “balamalei” care are aceeasi metoda de pliere si panglica de metal cu surubele care tin headbandul si plasticul “balamalelor”. Altfel ca si feeling, tot o nota apropiata de castile Beats le putem da, cele Beats fiind doar un pic mai grele.

 

 

Prima data cand deschizi cutia vei da de doua cabluri, manualul de instructiuni si castile propriu-zise. Dar sunt wireless, nu ar trebui sa aiba si baterii sau acumulatori? Asta ne-am intrebat si noi. Revenind la Beats, Beats Studio au un capac pe una din casti unde se pot introduce bateriile sau acumulatorii. Numark HF Wireless nu au asa ceva, in schimb acumulatorii sunt incorporati in cupa din dreapta, iar cu ajutorul cablului USB se incarca in aproximativ 1h. Pe bratul aceleiasi casti, pe muchia sa mai exact, gasim aparent 2 butoane, dar sunt 3. Unul numit Function, care porneste castile si unul mai lung cu care poti da volumul mai tare sau mai incet printr-o apasare lunga sau poti alege urmatoarea piesa sau cea precedenta printr-un o simpla apasare.

 

 

Butonul Function trebuie tinut apasat 2-3 secunde, pana cand un LED integrat in cercul logo-ului Numark de pe aceeasi casca incepe sa clipesca rosu. Atunci vei stii ca HF Wireless sunt pregatite de a se conecta la un dispozitiv Bluetooth. Acelasi buton Function, actioneaza functia Play/Pause in timpul unei piese sau raspunde (cu un singur click), respinge (click 1-2 secunde) si inchide (un singur click) un apel primit. Apasand de doua ori rapid, butonul Function reapeleaza ultimul apel. Conectarea se face fara fir cu ajutorul tehnologiei Bluetooth 4.0 sau cu ajutorul cablului jack - jack de 3.5 mm, care are o forma plata pentru a nu se incurca. Nu este cu nimic diferit fata de metoda de conectare a unei casti Bluetooth clasica.

 


Trebuie specificat ca HF Wireless dispun si de tehnologia NFC. Tehnologia NFC pentru cei care nu stiu, se bazeaza pe cea Bluetooth, dar nu mai are nevoie de toate operatiunile de conectare intre dispozitive, precum accesarea meniului destinat Bluetooth-ului, cautarea dispozitivului, conectare, etc, ci se face doar printr-o simpla atingere a castilor cu un dispozitiv compatibil NFC. De exemplu, avem un smartphone cu Bluetooth-ul oprit. Avem castile Numark HF Wireless oprite. Tinem apasat 10 secunde pe butonul Function (On/Off), pana se aude un beep si LED-ul clipeste intermitent rosu-albastru. Din acest moment putem apropia spatele smartphone-ului de logo-ul NFC de pe banda din dreapta a castilor, iar telefonul ne va intreba daca dorim sa ne conectam la HF Wireless. Din acest moment Bluetooth-ul telefonului porneste automat si ne anunta ca este conectat la casti. Simplu, nu? Simplu, daca ai un smartphone sau o tableta care dispune de tehnologia NFC, alfel trebuie sa apelezi la metoda clasica de conectare prin Bluetooth.

Producatorul ne spune ca raza castilor poate ajunge pana la 10 metri, clasic pentru tehnologia Bluetooth si ne pot incanta urechile pana la 10 ore. HF Wireless pot fi conectate la doua dispozitive simultan, multumita modului multi-point. Sarind la casca din stanga, gasim acelasi logo Numark, de data asta fara LED, si mufa pentru cablul jack, prin care putem conecta castile la cablul audio. Difuzoarele au 40 mm si frecvente de raspuns intre 60 Hz - 20 kHz si sunt acoperite de bureti din piele ecologica gri, plus materialul plusat ce acopera difuzorul. Impedanta este de 32 ohmi, iar senzitivitatea este de 98 dB. Cablul audio are 1.2m, cu 8.8m mai scurt decat raza wireless :)), iar cablul USB pentru incarcare sufera de aceeasi lungime. In cutie mai gasim si un adaptor jack de 6.3 mm.

 

 

Spuneam mai sus ca butonul Function, primeste, respinge si reapeleaza ultimul numar format. Dar cum te aude persoana cu care vorbesti? Intr-adevar cablul audio este unul simplu si nu prezinta nici un microfon pe lungimea sa, dar la fel ca la orice casca Bluetooh clasica, casca din dreapta dispune si de un orificiu in care este incorporat microfonul. Acesta se gaseste langa mufa microUSB de incarcare a castilor.

Cum se aud? Foarte bine, foarte clar, destul de puternic, un bass fidel care nu iti rupe creierii, dar este foarte prezent. Initial ne-am gandit ca se aud foarte incet, telefonul era la maxim, butonul dublu functioneaza intr-un fel invers si volumul trebuia apasat mai lung pentru a se activa. Spun ca functioneaza invers, pentru ca in mod normal, cel putin la smartphone, volumul este cel care se activeaza cu o singura apasare si piesele se schimba apasand lung. Nu este deranjant, dar prima data te poate pacali cu un volum foarte jos.
Cum se simt? Dupa cum am zis, aduc un pic a Beats ca si materiale, ca si headband, ca si durabilitate (aparenta cel putin) a elasticitatii headbandului. Castile nu sunt rotative, in schimb se pliaza spre interior si se misca precum un joystick pentru a-ti asigura o mulare optima in functie de modul in care le folosesti. Plierea castilor te ajuta si la transport, odata pliate acestea sunt destul de mici. Marimea generala este asemanatoare unei perechi de Beats Solo, la fel si cupele castilor si forma lor.

Pretul lor este de 349.90lei si de astazi (30 iunie 2015) se pot testa in showroom-ul DjSuperStore sau se pot achizitiona online de aici.

Serato DJ ajunge la versiunea 1.7.6

$
0
0

Serato a lansat ultima versiune pentru Serato DJ, 1.7.6. In aceasta versiune Serato DJ primeste suport pentru Denon DJ DS1, un DVS de doua canale care poate conecta o pereche de pickupuri sau CDJuri cu software-ul.

Denon DJ DS1 a fost prezentat la NAMM 2015 impreuna cu multe alte produse noi care deja exista in showroom-ul nostru sau urmeaza sa apara. DVS-ul este foarte mic si compact, ceea ce inseamna ca nici nu il vei simti in geanta in care iti cari echipamentele si nici nu te va deranja in pupitru. Pana acum DVS-urile SL ceva mai scumpe de la Rane aveau monopol in acest domeniu, insa Denon DJ planuieste sa acapareze pupitrele DJilor de Serato si nu numai. Dupa cum stim Serato a inceput sa intre pe sub pielea tuturor in urma ultimelor update-uri si a controllerelor aparute, plus compatibilitatea din ce in ce mai ampla de care da dovada cu fiecare update. Serato DJ Club Kit, aparut in versiunea 1.7.4, facea DVS-ul din Serato compatibil cu echipamentele profesionale de club, Pioneer DJM 900 Nexus, DJM 850, Allen & Heath Xone DB2 si DB 4, precum si pentru Xone 43C, versiunea digitala a lui Xone 43. Denon DJ DS1 este de acum cea mai ieftina alternativa DVS profesionala si asteptam cu nerabdare sa vedem ce poate live.

Serato DJ 1.7.6 aduce si alte imbunatatiri mai mici precum:

  • maparea butonului Stutter de pe Numark Mixtrack Pro 3, despre care am vorbit in review-ul comparativ cu Pioneer DDJ SB si despre care am invatat ca este integrat in butonul Play/Pause si nu mai este separat ca la Mixtrack Pro 2. Astfel in noua versiune de Serato DJ, acesta poate fi activat in combinatie cu butonul Shift.
  • calibrarea intrarii phono pentru DVS-uri a fost ajustata
  • rezolvarea posibilelor crashuri de la pornirea software-ului, atat pentru Mac cat si pentru Windows
  • rezolvarea potentialelor probleme de conectare pentru Korg Kaoss pentru varianta de Windows

 

 

Micutul si puternicul Denon DJ DS1 este asteptat sa apara in cursul acestei luni (Iulie 2015) la pretul de 299$.

Care sunt calitatile unui DJ?!

$
0
0

DigitalDJTips ne propun sa cunoastem si sa intelegem 7 calitati ale unui DJ de succes. Daca te regasesti intr-una din ele sau in mai multe, hai sa discutam in comentarii. Ce este cel mai important pentru un DJ? Abilitatile de mixat, nu? Colectia de muzica, muzica pentru toate timpurile, muzica pe placul publicului, muzica cunoscuta, multa, dar cu gust. Productia te poate ajuta sa ajungi la alt nivel, sa fii vazut altfel de catre “colegi”, de catre organizatori, de catre numele mari din acest domeniu si pentru experienta si creativitatea personala. Cunostintele tehnice iti pot fi de folos oricand. Este atat de bine sa cunosti aparatele, sa fii in pas cu aparitiile, sa te intelegi bine cu aparatura si sa te interesezi de cum evolueaza tehnologia chiar daca nu va fi in setupul tau. Nu stiu daca ar trebui sa cred ca acest articol este destinat DJilor care chiar iubesc aceasta meserie sau o respecta si nu stau in spatele pupitrului doar pentru faptul ca e cool si ca pleaca acasa cu 3 fane sau oare sa fie pentru toti? Dupa cum am mai zis si in alte articole, DJingul il inveti pe parcurs, fie exersand, fie invatand de la colegii de pupitru, fie cu timpul, fie furand cate o idee, fie ca te cultivezi de pe internet. Daca pentru asta iti dedici activitatea, exista nenumarate posibilitati sa ajungi sa cresti aceasta experienta. Poate acum te incadrezi la una din categorii, sau doua, sau sapte, dar poate peste doi ani cand o sa recitesti o sa iti dai seama ca ai avansat atat de mult incat te incadrezi la una si buna.

Deci care ar putea fi 7 calitati ale unui DJ? Pai…prima si poate cea mai importanta…


Pasiunea

Pai ori mananci muzica pe paine ori nu? Te trezesti cu muzica, supravietuiesti ziua cu muzica, te culci cu muzica. Esti cel mai activ pe site-urile de unde poti cumpara muzica si pe cele cu stiri despre muzica. Poate pare exagerat, dar au existat momente cand personal stateam pe tot felul de bloguri si peste tot unde aparea muzica noua si culmea (sau poate nu) in scurt timp ajungeau in fiecare pupitru. Prin pasiunea ta, trebuie sa ai si o legatura cu publicul. Legatura cu publicul nu inseamna ca pui piese mainstream si toata lumea le stie si tipa. Muzica pe care o pui trebuie sa aiba o legatura mai legata de public, un schimb de stare, de emotie. Conteaza foarte mult sa stii cam tot ce tine de DJing, dar conteaza la fel de mult sa iti creezi un drum pe care vrei sa il urmezi, sa iti faci o imagine pentru scena respectiva, pentru genul respectiv si sa iti creezi propriul film in acest drum.



Cunoasterea de sine

Aceasta are legatura cu prima. Cu cat te cunosti mai bine pe tine insati si cu cat iti cresti mai bine latura pe care ai ales sa o urmezi, chiar daca uneori alegi un drum pe care altii nu il agreaza, nu trebuie sa te abati. De cate ori ai vazut descrierea unui DJ, care il caracteriza cu o poveste, cu ceva specific? Acel DJ si-a creat o imagine, cu propriul mod de a pune muzica, cu propriul sound sau acel DJ aduce tot timpul ceva mai mult. Trebuie sa iti creezi o identitate, ceva ce te diferentiaza de ceilalalti chiar daca la baza totul incepe din acelasi loc.



Fii de ajutor pentru colegii de breasla

Cand ajungi la nivelul in care esti stapan pe sine si ai toate cunostintele necesare, nu te mai uiti la altii ca la niste inamici care vor sa te traga in jos sau care te cred competitia lor. A nu se intelege gresit, nici pana ajungi la acest nivel nu trebuie sa ai astfel de impresii. Dar intr-adevar colegii care sunt mai experimentati care au o vechime, te pot lua peste picior si te pot face sa iti pierzi increderea in sine. Atunci cand stii ca esti tatal lor, ajuta-i ca pe niste nou nascuti, sunt multi care chiar vor sa invete si le place acest drum. DJingul nu ar trebui sa fie o cursa in care tu vrei sa fii mai bun ca celalalt sau invers, este loc pentru toata lumea. Daca ai impresia ca oamenii din jurul tau te trag in jos, cu siguranta exista si anumite persoane cu care ai o legatura stransa, aceleasi calitati, aceleasi idei, aceleasi pasiuni si ei te vor sustine si iti vor ridica moralul si increderea, parti esentiale ale succesului.



Nu fii arogant, ci recunoscator.

Exista DJi care sunt vazuti sau numiti aroganti. De ce? Pai te-ai ajuns si crezi ca esti Dumnezeu? Ai avut multe sanse din toate partile si acum nu iti mai ajunge lumea la nas? Daca nu treceai prin toate etapele cum ajungeai aici? Daca esti cap de afis la un eveniment si pui muzica imediat dupa warmup sau dupa un DJ mai mic sau unul incepator, nu trebuie sa il tratezi cu aroganta. “Da-te tinere, vezi-ti de jucariile tale” - nu zis, dar gandit.
Te-ai gandit ca pana sa ajungi sa fii cap de afis, ai trecut prin multe etape in care sperai sa te bage cineva in seama, sau tot/toti care te-au ajutat sa intri in acel cerc?
De indata ce ajungi la un nivel foarte mare, ajuta-ti colegii mai mici cu sfaturi, cu idei, creeaza o legatura cu acestia pentru ca asa cum spuneam la punctul anterior, acestora le va creste increderea de sine si moralul si poate vor ajunge si ei la nivelul tau. Ti-e frica de asta? Sa nu-ti fie. E alegerea ta cum vrei sa te comporti, dar daca unul nu reuseste vor fi altii care o vor face, intr-un fel sau altul. Poti sa ai o legatura cu fanii, pe paginile de socializare, pe paginile unde iti urci seturile si muzica. De cate ori n-ai vazut o pagina a unui artist, DJ, etc, in care fanii sau cei care urmaresc vorbesc singuri? Postezi o poza de la un eveniment si comentariile curg, dar niciodata nu le raspunzi. Evident nu poti raspunde tuturor, dar incearca sa ai o legatura cu oamenii cat mai stransa.

 

 



Antreprenorul de care nu stiai

Poate ca business-ul nu este in sangele tau, dar cu siguranta iti poti face o idee despre cum merg lucrurile intreband intr-o parte si in alta sau interesandu-te pe internet. Poti sa te legi foarte mult de latura de DJ cu aceasta ocazie. Poti sa iti creezi propriul label, poti sa promovezi podcasturi, poti sa promovezi evenimente sau chiar sa le organizezi, poti sa te promovezi pe tine. Sunt multe pagini ale DJilor pe care vezi scris: "Acesta pagina nu este administrata de X”. Asta nu se intampla neaparat la DJii mari care au atat de multe evenimente si calatorii si posibilitati, incat sa fie nevoie de un PR in tot procesul, se intampla chiar si la DJii care nu sunt foarte cunoscuti. Experienta de a-ti promova numele, labelul, brand-ul, productiile, muzica iti poate fi de folos nu numai in cariera de DJ, ci si in alte domenii care pot tine de muzica sau nu si care te va ajuta pe parcurs si probabil cand nici nu te astepti.

Exemple de artisti care au inceput de jos si acum au afaceri in toate domeniile? Hai sa nu facem legatura cu DJingul.

50 Cent, unii ar spune ca plecatul de jos din ghetouri este un mit pe care il spun toti rapperi, in realitate sunt chiar foarte multi care desi sunt milionari acum nu s-au schimbat, doar s-au maturizat, cizelat si isi permit mai multe, pentru ca stiau ca acolo trebuie sa ajunga. A inceput cu muzica, inca de la primele aparitii a zis ca vrea sa fie altceva, sa ajunga langa numele mari…si a ajuns. Prin succesul gasit in muzica, a invatat, a progresat si a semnat contracte mari cu Reebok sau chiar a avut propria aroma pentru Vitamin Water (Formula 50). Astazi are un label pentru jucatori mari de box sau incepatori care promit si propriul brand de casti SMS Audio (asemanator Beats). Se stie ca muzica nu prea se mai vinde, cel putin sub forma de album (de album fizic sa nu mai vorbim) si totusi 50 Cent este in Top 10 al celor mai bogati artisti hip-hop ai momentului.



Realismul

Trebuie sa fii realist in ceea ce te priveste si in ceea ce priveste industria in care profesezi. Degeaba te gandesti: “Uite ma, ala s-a ridicat in jumatate de an, o sa ma ridic si eu”, daca tu stai in casa si astepti sa apari pe vreun afis sau mai schimbi doua-trei vorbe pe la un eveniment si speri ca oamenii care te pot ajuta sa simta ca tu esti mare DJ pe dinauntru. Trebuie sa fii un pic realist macar, sa ai simtul umorului si ceva sarcasm (dar nu prea mult, sa nu zica lumea ca ii iei la misto) si te va ajuta sa iti intreci nivelul si fricile si sa pui mana sa faci ceva.

Nu poti sa te duci sa zici ca stii sa mixezi 100 de piese care iti acopera tot setul, asta pot si altii de acolo. Trebuie sa faci sacrificii, sa inveti chestii noi, sa te promovezi cat poti, sa te bagi in seama (nu stresant) cu oamenii, sa iti faci prieteni noi. Nu se stie niciodata la ce gratar ajungi, unde intalnesti persoane alaturi de care vei pune muzica si alaturi de care nu credeai ca poti sta vreodata. Ii vedeai la 2 metri de tine in spatele pupitrului, dar cam atat. Invata sa iti cunosti nivelul la care te aflii si treci la celalalt motivandu-te ca asta vrei sa faci. Poate iti mai trebuie o doza de…



Credinta oarba

Stii cum se zice: “Fara vise, nu poti avea impliniri”. Si sunt multi care stau cu… burta in sus si zic: "Da ba, si eu sunt increzator si uite ca n-am ce manca”. Ai incredere in ce? Ca vine mama si iti aduce mancarea la nas sau ca ai dat tu un tun acum 5 ani si ti-a mers bine o perioada si speri sa se mai intample o data? Trebuie sa incerci din timp sa iti urmezi visul, sa te mentii pe o linie de plutire macar si urmand toate cele de mai sus drumul pe care ai ales sa il urmezi ca DJ ti se va arata mai repede decat credeai. Daca te rupi de acest drum, vei lasa totul balta si toata experienta si cunostintele pe care le-ai dobandit se vor evapora cate putin. Cand iti vei da seama ca nu ai avut un pic de credinta, vei fi doar un alt oarecare dint-o multime. Industria muzicala, cat si aceasta bretea numita DJing este arhiplina. Te sperie ca vei fi lasat pe dinafara? Fii optimist, crede in tine, ajuta-i pe altii, nu fii arogant, invata de la altii, implica-te cu pasiune, fii constient de nivelul tau, invata din toate acestea si te va ajuta mai departe.

Deci?

Pana la urma toate calitatile de mai sus se leaga. Am deviat un pic de la articolul original, dar esenta am pastrat-o si am dezvoltat-o la ceea ce se intampla la noi. Totul are legatura, depinde de tine daca vrei sa faci parte din aceasta legatura si sa o imbunatatesti.

Sursa: DigitalDJTips Remix

Ableton Live primeste update la versiunea 9.2

$
0
0

Ableton a lansat versiunea 9.2 a softwareului Live, cel mai popular DAW, care primeste imbunatatiri la capitolul latenta si la motorul audio. Update-ul aduce imbunatatiri atat pentru Live, cat si pentru controllerul Ableton Push si este disponibil pentru descarcare pentru toti utilizatorii de Live 9.

Noutatile aduse de noua versiune sunt:

Compensarea latentei

Live 9.2 aduce imbunatatiri la nivelul latentei. Dispozitivele Max for Live sau pluginurile au acum latenta mai scazuta si automatizarea este compensata de latenta in totalitate.

Warping imbunatatit, Tuner nou, Max 7

Motorul audio de warping al lui Live primeste imbunatatiri. Tranzitorii sunt mai dinamici in modurile Complex si Complex Pro, detectia downbeatului a fost imbunatatita si warpingul este mai precis. Transientii au mai mult atac in modurile Complex si Complex Pro, a fost imbunatatita detectarea tempoului si algoritmul de warp este mult mai exact. Noua comanda de Warp Selection te lasa tragi de portiunile selectate din sample pana la oricare parte din masura foarte precis. Impreuna cu alte imbunatatiri, Live 9.2 vine cu un nou Tuner, in timp ce Max for Live includ acum Max 7, ultima si cea mai puternica versiune a lui Max.

Activeaza cele 64 de paduri pentru Push

Live 9.2 activeaza abilitatea de a folosi toate cele 64 de paduri pentru a canta tobe si de a trece rapid la 16 paduri pentru step sequencing. Un nou pachet gratuit pentru cele 64 de paduri este disponibil si oferta 5 rackuri de tobe, perctutii, loopuri si sampleuri one shot. 64 Pad Lab este un must-have pentru utilizatorii de Push, dar si utilizatorii lui Live trebuie sa incerce acest pachet.

 


Imbunatatiri pentru Ableton Push

Live 9.2 vine cu imbunatatiri la implementarea aftertouchului din padurile Push-ului si adaugarea aftertouchului pentru multe sunete din libraria Live. Touchstripul Push-ului poate fi folosit pentru pitch bending si controlul modulatiei.

 

Mai multe imbunatatiri detaliate ale versiunii 9.2, gasim pe pagina dedicata suportului.

Pentru a face acest update puteti folosi pagina de informatii de pe site-ul Ableton sau prin sistemul de update al softului Live.

Reloop combina pickupul clasic cu era digitala - RP 8000

$
0
0

Reloop RP 8000 este pickupul care duce vinyl-ul spre era DJului digital. Pentru ca ultimele discutii in lumea DJingul sunt sub forma de contradictii intre DJii old school (sau cel putin asta este impresia personala) si cei care sustin era digitala, astazi am decis sa facem un review despre un pickup care impresioneaza si mentina linia legendarului Technics, dar (acel dar care activeaza respectivii de mai sus) acesta vine cu functii MIDI la pachet. Da, se poate conecta la computer cu Serato DJ. Piata pickupurilor nu a fost prea agitata in ultimii ani si pentru ca Technics si al sau SL1200 ramane modelul de referinta in acest segment, producatorii au tot incercat sa scoata replici ale acestuia. Reloop a incercat sa faca acelasi lucru si mai mult, a integrat si cateva bunatati pentru DJul digital. Astfel a iesit un pickup cu functii MIDI, un fel de hibrid intre un pickup clasic si un controller digital.

Foarte solid si greu, cu motorul direct-drive, RP8000 este foarte apropiat ca design si ca functionalitate de clasicul Technics SL1200. Technics a tinut patentat motorul direct-drive integrat in platan timp de 25 de ani. Cand aceasta clauza a expirat, toti producatorii au respirat usurati si au inceput sa integreze in modelele proprii. In tot acest timp producatori precum Stanton, Audio Technica, American Audio si chiar Reloop cu al lor RP 6000 au reprodus clasicul pickup. Motorul functioneaza excelent, platanul motorizat de acesta si bratul ajustabil isi fac treaba exact cum ar trebui. Spre deosebire de alti producatori (ex: proaspatul Pioneer PLX1000), Reloop RP 8000 are baza confectionata dintr-un plastic greu si nu dintr-un material de cauciuc. Rezonanta si rezistenta la vibratii este excelenta, diferenta este minima spre inexistenta, in plus de asta este mai usor de transportat. Cuplul este ajustabil, iar viteza are mai multe trepte: 33/45/78 rpm, in timp ce gama pitchului se poate modifica de la 8 la 16 si pana la 50%. Reloop a facut o obisnuinta in a integra doua butoane Start/Stop in colturile din stanga.

 

 

Ce gasim nou la RP 8000, fata de functiile cu care suntem obisnuiti la in pickup clasic? Controlul digital al pitchului, ceea ce ii poate oferi o scara mai larga de ajustare a pitchului, pe langa cel clasic care este limitat de cursa faderului. Acest tip de control al pitchului este teoretic mai stabil decat unul analog, pentru ca este controlat digital. Pitchul digital de pe RP 8000 este completat de displayul LED de deasupra acestuia unde poti vedea BPM-ul unei piese in timp ce il modifici din fader. In plus de asta displayul afiseaza si alte functii MIDI cand sunt activate.

 

 

Cea mai mare noutate cu care vine Reloop RP8000 este controlul MIDI, de aici si denumirea de pickup hibrid. La prima vedere vedem 8 butoane sub forma unor mini paduri, dupa cum afiseaza si pictogramele de pe acestea. Alte 4 butoane colorate in diverse culori se gasesc deasupra acestora cu ajutorul caruia putem activa diferite moduri. In partea de sus deasupra butoanelor se gaseste un knob cu rotatie infinita care serveste si ca buton odata apasat, cu ajutorul caruia putem naviga prin si putem incarca piesele din playlist. Padurile ne duc gandul la faptul ca pickupul poate vibra atunci cand sunt "batute" mai tare, ceea ce ar putea duce la intreruperea piesei. Din fericire nu este cazul, RP 8000 face fata cu succes acestor paduri. Daca vei simti nevoie sa folosesti micutele paduri precum padurile unui MPC, atunci exista posibilitatea sa dai si de astfel neplaceri

 

 

Reloop RP 8000 se poate conecta la un computer cu ajutorul cablului USB si face echipa cu Serato DJ, care in urma ultimelor update-uri face din RP 8000 un controller nativ. Asta inseamna ca instalarea este foarte usoara fara batai de cap si toate functiile hardware ale lui RP 8000 sunt mapate plug and play. Functiile CUE, loop, loop rolls, controlul SP6 si Slicer, functioneaza out-of-the-box cu Serato DJ la fel si knobul pentru navigare si incarcare a pieselor. Aceste functii functioneaza bine si cu Traktor sau alte soft-uri compatibile MIDI, dar pot aparea si unele functii eronate. Mini padurile au optiunea unui Split Mode, ceea ce inseamna ca pot fi folosite pentru 2 functii deodata, cate 4. Un lucru bun in cazul in care nu avem nevoie de 8 butoane pentru un singur mod si vrem sa folosim mai multe moduri deodata fara a schimba de la unul la altul. RP 8000 are in plus inca un port USB care ne ajuta la conectarea in lant a altor 3 aparate si in acest timp ne scuteste de incarcarea porturilor USB ale computerului.

De luat in calcul este modul On/Off, dar in special cel  de oprire al acestui pickup care necesita o obisnuinta. Knob-ul care se ocupa de acest lucru, opreste nu numai motorul platanului, ci toate functiile pickupului. In acest caz, orice tentativa de a opri doar motorul va rezulta o oprire generala a aparatului, inclusiv functia USB. 

 

 

Ajungel in partea din spate si gasim iesirea Phono/Line cu capete aurite si noua sectiune USB pentru conectarea la computer si pentru linkuirea altor pickpuri RP 8000.  Langa acestea gasim un comutator de la 230V la 115V si mufa pentru alimentare cu 2 pini. 

 

 

Un pickup solid asemanator unui Technics cu functii MIDI la bord si cu pretul accesibil fata de competitori (vezi Pioneer PLX 1000), RP 8000 este o alternativa demna de luat in calcul.



 

Reloop RP 8000 este disponibil in showroom-ul DjSuperStore la pretul de 2499.90lei si poate fi comandat online de aici.


Obiceiurile unui DJ si evitarea lor

$
0
0

Nu exista nici un dubiu ca scena DJilor este din ce in ce mai plina cu DJ care vor sa isi exprime pasiunea pentru muzica, mixat si pentru viata de noapte. Trecand pe langa faptul ca poti deveni DJ foarte usor, acesti incepatori sau de multe ori amatori, pot influenta cariera altora sau de cele mai multe ori, a lor. Fiind o piata din ce in ce mai plina, cei care sunt deja in industrie pot avea de suferit.

Invata de la cei care au deja succes. Daca nu iti plac povestile unor cunoscuti sau apropiati care au reusit in viata in orice domeniu, nu te poti numi prieten. Poate in interiorul tau exista o urma de oftica sau mai rau, de invidie, dar nu poti sa ii barfesti sau sa le doresti raul. Poate e mai bine sa iti pui intrebari: "Cum a reusit asta? Ce sa fac si eu sa ajung acolo? Cu ce gresesc de nu imi iese?”, decat sa incepi sa balacaresti fara nici un scop. Din atatia prieteni sau cunostinte care urmeaza acest drum al DJingului, cati cunosti care au atins succesul cu adevarat? Probabil pentru DJ nu exista o statistica, sunt atat de multi incat nu ai timp sa faci un procentaj, pentru ca apare altul. Rata succesului in acest domeniu este relativ mica. Un obstacol major pentru cresterea nivelului unui DJ este mediocritatea si faptul ca acei oameni (pentru ca DJii sunt oameni) nu isi exploateaza abilitatile la maxim. De ce DJii aleg mediocritatea si nu depasirea de sine?

Mai jos avem cateva exemple de DJ mediocrii si obiceiurile lor:

Cei care pun aceeasi muzica la fiecare gig sau cei carora li s-a blocat butonul de repeat. Asta se intampla foarte des, un DJ rezident ajunge sa puna aceeasi muzica in fiecare saptamana. Nu ca ar aparea muzica noua si buna foarte des, dar un pic de diversitate trebuie sa existe. Desi lor poate nu li se pare (desi stiu), oamenii isi dau seama si vorbesc despre acest aspect. Acesti DJ sunt constienti in sinea lor ca limitele playlistului nu au mai fost sparte, dar au facut un obicei si stiu ca lumea oricum vine in acel loc. Daca setul de saptamana asta a rupt publicul in doua, nu inseamna ca acelasi set va rupe si saptamana viitoare. De obicei in majoritatea cluburilor sunt acelasi tip de oameni sau aceleasi grupuri. Sunt foarte putini consumatori de club care stiu cu adevarat de ce merg intr-un loc. Dupa cum spuneam, pentru DJii care pun muzica foarte des, mai ales in acelasi loc, este destul de greu sa iti reinnoiesti playlistul saptamanal sau chiar mai des si sa si prinda la public. Daca te indepartezi de rutina in care ai intrat, iti va garanta o alta imagine si te va ajuta in progresul experientei personale. Pana la urma iti doresti ca publicul sa se intoarca, sa stie ca locul unde pui muzica este locul in care vor sa fie.

Atunci cand nu iti cunosti propria identitate sau inca nu ai apucat sa ti-o creezi, multumita punctului de mai sus aka mediocritatea, este posibil sa vrei iti atribui identitea altui DJ pe care il venerezi sau la nivelul caruia vrei sa ajungi. Nu are nici un scop aceasta actiune, te va face sa pari fals, ca vrei sa fii ceea ce nu esti, iar publicul aprecieaza un DJ care are povestea si filmul lui. Ca si promoter sau manager de club esti o persoana care s-a intalnit cu multi DJ sau cu multe tipuri de DJ si nu iti este mai nimic strain in acest domeniu. Desigur sunt multi promoteri si manageri care habar n-au cine sunt unii DJ, desi au un nume mare, dar i-au ales pentru ca sunt in voga, sunt cool si aduc lume. Dar sa revenim la cei care au habar si spunem de acestia care s-ar putea sa te ia in deradere cand tu esti un DJ micut si vii si ti-o arzi ca Richie Hawtin. Asta poate fi si mai nasol pentru tine cand te accepta pentru seara respectiva si oferi o performanta de toata jena. Imaginea pe care ti-o faci iti poate fi de ajutor in viitor. Nu se stie langa cine pui muzica sau pentru cine pui in deschidere si acesta o sa vina sa iti zica cat de mult i-a placut setul tau si i-ar facea placere sa mai puneti in acelasi pupitru. Morala acestui punct este ca: trebuie sa fii realist si sa iti cunosti nivelul. Poate dura mai mult pana iti vei face un nume sau pana lumea te va lua in considerare, dar este calea garantata de a avea o identitate proprie la un moment dat.

 

 

O alta peripetie a unui DJ, poate fi…

Folosirea excesiva a efectelor in timpul unui set. Suna foarte bine o tranzitie cu ajutorul efectelor si prin care poti manipula piesele, dar ce se intampla atunci cand la fiecare trecere tu folosesti efecte pentru a masca aceasta trecere? Ce se intampla cand folosesti doar un singur efect de foarte multe ori. Poate nu iti dai seama din spatele pupitrului, dar cand esti in public si auzi pe o piesa de 4 minute, din care tu pui doar 2 minute pentru ca urmeaza sa o schimbi, 10 efecte. Atunci va suna urat si din nou publicul nu va fi multumit. Scoate bassul, baga bassul. Pai daca incepi sa tai bassul si sa il bagi cand ti se pare ca ar fi momentul sau daca tai volumul la piesa pentru ca ti se pare ca suna bine, posibil sa te bata vreun coleg pe umar sa iti atraga atentia ca de partea cealalta a boxelor nu suna cum iti inchipui. Din fata pupitrului sau atunci cand nu esti la butoane, muzica suna altfel, iti vei da seama chiar de propriile greseli. Atunci cand folosesti efectele cu cap pe o durata mai lunga a setului tau, subtil cum s-ar zice, atunci inseamna ca le folosesti corespunzator. Cand esti DJ de muzica electronica este chiar mai bine, o tranzitie poate dura si o ora.

 



Barfa si vorbele urate fata de colegi. Probabil unul dintre cele mai urate obiceiuri ale omului este barfa si vorbitul pe la spate. Asa ceva nu ar trebui sa existe. Nu prea sunt eu supertitios cu karma si altele, dar de foarte multe ori functioneaza fara sa iti dai seama. Sunt multi care folosesc barfa pentru a face conversatie, dar de multe ori cei cu care stai de vorba nu sunt chiar de partea ta si se afla. De cate ori n-ai auzit pe cineva sa zica: "Ce cauta asta unde ar trebui sa fiu eu? Pai eu pun mai bine ca el.” sau “Ai auzit ma ce i-a tropait piesa? Pfff”. Nu stii peste cine poti da. Daca intr-o buna zi in grupul tau de prieteni apar si alte persoane pe care le consideri ok tinand cont ca umbla cu prietenii tai. Prieteni tai te suporta, dar imagineaza-ti ca ceilalalti poate nu, si te aud, si pot fi prieteni cu DJul despre care tu vorbesti sau pot fi sansa ta de a avea un gig candva. In primul rand nu gandi asa. Karma si d-astea. In al doilea rand, daca gandesti asa, tine-o pentru tine.

 

 

Doar daca esti foarte stapan pe tine…

Poti face un mic exces de alcool si de … fructe, dar daca esti un DJ profesionist sau aspiri la acest statut, este mai bine ca pe timpul performantei tale sa te rezumi la o bere, la apa, restul le poti face si dupa. Bineee, daca esti Carola si pui 24 de ore incontinuu este nevoie de niste energizante…cu Redbull :)) Te imbeti, te spargi intr-un fel, te ia valul muzicii si uiti ca esti la pupitru. In cazul de fata eu m-as vedea destul de constient pe interior, ca atunci cand conduci si esti un pic ametit (nu incurajez asta, dar se intampla) si toate simturile ti se amplifica, esti atent. Asa si cu DJingul, ma gandesc ca in interiorul tau esti constient ca poti sa dai chix si asta te face atent, desi pe exterior esti vesel.

In cele din urma sau mai bine zis in cele dintai, trebuie sa iti impingi singur limitele cu fiecare zi, cu fiecare saptamana, cu fiecare gig. Nu te lasa doborat de mediocritate, pentru ca te vei complace in ea si o sa ti se para ca ase e bine, ca totul merge ok, dar cel care se strofoaca e ala despre care tu intrebi: "Ce cauta ala acolo, cand eu ar trebui sa fiu in locul lui?”. Pai ce cauta? El isi vede de treaba, isi urmeaza drumul. Arata-ti profesionalismul si legatura pe care o ai cu acest domeniu si intreceti limitele.

De ce ai nevoie de diploma si licente pentru a fi DJ legal?

$
0
0

UCMR, UPFR, ANAF, ML, GL, AMG ce sunt toate astea? Pai daca nu v-am plictisit cu articolele noastre despre cum sa fii DJ, tipuri de DJ, drumul pe care ar trebui sa il urmeze un DJ, obiceiurile si chestiile de evitat in cazul unui DJ, atunci a venit momentul sa vorbim tot despre DJi si cum se va schimba situatia in Romania in urma ultimelor hotarari din aceasta tara.

Ce ai vazut ultima data pe la TV? Toti bastanii si toti patronii luati pe sus de niste oameni ai legii? Ce ai vazut ultima data cand ai fost la mare? Eu am fost de 1 mai si de la geamul apartamentului in care am stat se vedea Fratelli parca. Pentru ca tot s-a populat toata zona aia de dupa fostele bariere dinspre Navodari si toata spuma cluburilor si a…marii se aduna acolo, era normal ca parcarea imensa dintre cladirile de apartamente sa se umple de sirene. Nu politie, ci acei reprezentanti ai ANAFului si masinutele lor care nu vin singuri. Au inceput razii in acest sens si daca unii luau in deradere, acum platesc amenzi, iar cei mai pagubiti sunt DJii. In ce sens? Nici un DJ de club nu e bogat, isi permite un controller, doua, un laptop (Macbook ca asa e moda), o pereche de casti si o geanta pentru ele.


Sa intram direct in paine si…

Daca nu iti doresti sa fii rezident intr-un club, intr-un local, pe o plaja (vara sau unde e vara tot timpul) si esti un DJ independent care apartine de un label, probabil nu vei avea nevoie de ceea ce urmeaza. Diploma de DJ, atestatul de DJ, cum vreti sa il numiti, te ajuta de ceva timp LEGAL, sa te poti numi DJ atunci cand te angajezi. Obisnuinta face ca astfel de DJ sa primeasca altfel de posturi cand li se face un contract de colaborare sau o carte de munca intr-un anumit loc. Dupa ultimele hotarari acest post trebuie sa existe legal, iar DJii trebuie sa aiba un astfel de atestat acreditat de Ministerul Muncii. Desigur aceasta diploma nu te face DJ, acest aspect il vei creste singur in timp sau poti cere ajutorul colegilor de breasla. Multi pot fi receptivi, multi pot considera ca le vei fura meseria. La fel ca si la examenul auto, acolo nu inveti sa fii pilot, nici macar sa fii expert in a conduce, acolo inveti si legi chestiile de baza ale condusului. Atestatul de DJ nu se poate confunda cu DJingul in sine, acesta doar te ajuta ca atunci cand vei fi pregatit sa iti incerci sansa intr-un club, pub, local, etc sa te poti angaja ca disk jockey si nu ca ospatar, sef de sala sau alte posturi care sa iti acopere activitatea in acel loc. Bineinteles ca pana acum s-a mers si inca se merge pe premiza ca: "Nu vine nimeni in seara asta, domne. Hai ma tu sa pui muzica. Cat vrei? Ia atat.” Se stie ca situatia in Romania nu este chiar foarte buna pentru toata lumea si tot ce este legal se plateste prost, nu este nicidecum in beneficiul tau si toti cei cu putere vor incerca sa profite de pe urma ta. Acest atestat de DJ iti da statutul de disk jockey din punct de vedere legal, iar patronii locului in care te angajezi au dreptul si obligatia sa te angajeze cu acest statut. Nu stim inca cum vor evolua lucrurile si cat de repede va lua amploare necesitatea acestui atestat, dar nu stii niciodata cand te trezesti cu un control si tu esti ala care ramane in pom. Acest atestat de DJ se poate obtine parcurgand 3 etape: Evaluarea (verificarea cunostintelor), Examinarea si Atestarea. Cursul este tinut de un formator autorizat al Ministerului Muncii, iar atestatul il vei obtine daca reusesti sa treci peste cunostintele de baza cu care pleaca un DJ la drum. Desigur, daca esti incepator, daca incepi de la 0, poti urma niste cursuri amanuntite sau poti exersa din timp. Costul cursurilor si obtinerii unui astfel de atestat costa 1099lei. Fara acest atestat, DJul pot lua amenda chiar de la ANAF care va considera ca nu iti ocupi postul pentru care esti acolo de fapt si nu ai contract de munca pe acest post, drept urmare lucrezi la negru. Dupa ce iti iei amenda de la ANAF, nu pleca, nu fugi, pentru ca te alearga urmatorul la rand, cel care statea la coada in spatele ANAFului si anume ITM-ul (Inspectoratul Teritorial de Munca).



Ok, ai atestat de DJ, dar ce se intampla cu muzica care este si pleaca din laptopul tau (in boxe) sau de pe CDurile tale? Am un prieten care lucreaza la Credidam si cum s-a angajat, ne-a povestit cum sta treaba pe acolo, cum vin artistii, cum se misca treaba cu taxe, licente, etc. Pana si daca ai TV intr-un local trebuie sa platesti taxe cum ca in localul tau se difuzeaza chestii. Atunci ce se intampla cu muzica aia multa pe care o ai si pe care majoritatea DJilor o au piratata? Din nou, daca nu esti rezident in localul respectiv, nu te priveste direct atestatul de DJ pentru ca nu esti angajat acolo, dar... te priveste aceasta licenta pe care trebuie sa o platesti anual catre UCMR (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor) si UPFR (UPFR - Uniunea Producătorilor de Fonograme din România). Prima licenta, si singura fara care un DJ nu poate difuza muzica este Licenta de difuzare a fonogramelor in scop lucrativ (de ambiental se ocupa organizatorii evenimentului - agentia, restaurantul, hotelul, clubul, mirii, etc). A doua Licenta este cea pentru reproducerea fonogramelor, aceasta licenta este obligatorie doar daca difuzezi muzica de pe alte suport-uri, decat cd-urile originale, in principiu daca merge cu copii de lucru sau alte sistem digitale. Licenta de reproducere a muzicii emisa de UPFR se acorda persoanelor fizice si persoanelor juridice numai dupa obtinerea licentei de utilizare a muzicii in scop ambiental sau lucrativ pentru realizarea de copii de lucru exclusiv pentru comunicare publica. Reproducerea pieselor muzicale este utila pentru creare de playlist-uri prestabilite, cu stocarea fonogramelor pe diferite suporturi (cd, dvd, hard disk), in vederea folosirii comode a seturilor de melodii preferate in spatiile in care comunica public muzica. Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania este singurul organism de gestiune colectiva din Romania care emite acest tip de licenta in numele producatorilor pe care ii reprezinta. Valabilitatea licentei UPFR de utilizare neexclusiva a muzicii este de 12 luni, in valoare de 1200lei fara TVA.

 

Daca pana acum ne-am jucat cu legea si ne-a permis, atat DJilor, cat si patronilor, organizatorilor, promoterilor sa mai faca un ban la negru, se pare ca acest aspect a inceput sa fie luat in serios si controalele sa ia amploare. Pentru mai multe detalii despre cum iti poti lua atestatul de DJ, viziteaza trainingday.djsuperstore.ro

Numark NV iti baga laptopul sub pupitru

$
0
0

Consolele devin din ce in ce mai independente de laptop. Pana acum ceva vreme nici nu visam la posibilitatea de a mixa pe o consola sau pe un controller fara ajutorul laptopului. Native Instruments a spart gheata cu Traktor Kontrol S8, urmat de Kontrol D2, Pioneer a lansat XDJ RX (singura consola de pana acum complet independenta de laptop), Numark NS7 III cu 3 ecrane, atasabile si la NS7 II si norocosul despre care vorbim astazi, Numark NV.

De laptop nu am scapat permanent, dar deocamdata este cam complicat. Ce ar presupune acest aspect? In mod normal, consola ar trebui sa aiba o varianta foarte simplificata, dar in acelasi timp complexa a softului integratata. Probabil nu vom mai vorbi despre un software gen Serato DJ, Traktor sau Virtual DJ si va fi o interfata complet separata, independenta de software, asemanatoare celei de pe CDJ 2000 sau XDJ RX. Astfel prezenta laptopului este inca necesara, insa acesta poate sta sub pupitru cu ecranul inchis, pentru ca ecranele full color prezente pe aceste controllere iti ofera toata informatia necesara.


 

Numark NV este primul model din noul design a celor de la Numark si imediat scoasa din cutie afiseaza o silueta slim, pe format wide si te intampina cu cele doua ecrane de 11 cm asezate deasupra fiecarui deck, orientate catre utilizator. Orientarea este asemanatoare celor gasite la CDJ 2000 sau XDJ RX. Ecranele sunt foarte complexe, rezolutia este buna, insa nu poti vedea imagini HD.

Numark NV se mandreste cu o pereche de joguri maturizate (atentie, a nu se confunda cu cele motorizate ale lui NS7), la fel ce cele gasite pe noul Mixtrack Pro 3, mai inalte, mai generoase ca dimensiuni. Jogurile au 13 cm si sunt touchsensitive, ceea ce inseamna ca odata activata functia Scratch, jogurile vor reactiona de indata ce le atingi. Jogurile sunt construite in asa fel incat se adapteaza in functie de umiditatea sau temperatura din spatiul in care sunt folosite, iar tu poti fi sigur ca de fiecare data experienta va fi aceeasi.

Ecranele full-featured ne ofera toata informatia la o scara de 1:1 multumita dimensiunilor si pot afisa functii precum: efecte, cuepointuri, waveform detaliat, filtre active. De curand am aflat ca ecranele nu sunt destinate numai softului Serato DJ, iar colegul nostru Faibo s-a jucat cu Numark NV pana ce Virtual DJ 8 a functionat nativ. Ecranele sunt perfect compatibile si cu Virtual DJ 8.



Numark NV are 4 canale, dar nu dispune de un mixer standalone, ceea ce poate fi un minus pentru unii utilizatori. Mixerul imprumuta aceleasi knoburi touchsensitive care au debutat pentru prima data pe NS7 II. Knoburile activeaza instant functiile odata atinse si le afiseaza pe ecran. Fiecare canal dispune de propriul knob de Gain si chiar si de propriul knob pentru Filtre. In dreptul knoburilor de Gain, putem observa prezenta vu-metrelor pentru fiecare canal si separat pentru semnalul de master. Desigur knoburile sensibile la atingere pot fi dezactivate si astfel poti preveni activari accidentale ale acestor functii. Faderele sunt foarte calitative, iar crossfaderul se poate schimba foarte usor si este compatibil cu Mini Innofader. Cele 16 pad-uri, plasate cate 8 pe fiecare deck, ofera o varietate de culori RGB care iti vor lumina fiecare mod activat. Fie ca vrei sa pornesti un sample, sa setezi un loop sau sa inregistrezi un hot cue, padurile vor raspunde dinamic la fiecare miscare. Padurile sunt bazate ca design si functionalitate pe cele din gama de productie a celor de la Akai, MPC. Asta cu siguranta va face ca viteza lor de raspuns si functionalitatea sa reziste in timp. Cele 10 moduri ale padurilor fac din ele, uneltele perfecte pentru a remixa live orice piesa.

O alta premiera ce vine la pachet cu Numark NV, se numeste Toolroom Remix Packs. Pachete de sample-uri si pasaje din productii de top, exclusiv pentru Numark, cu ajutorul carora utilizatorul poate remixa piesa cum doreste in limita posibilitatilor oferite, pe loc. Continutul acestor pachete sunt alese cu precizie de producatorii de la Numark.

La capitolul intrari/iesiri sta destul de bine: intrare RCA, conexiune USB, intrare pentru microfon, iesire pentru monitor, iesire pentru master cu RCA si XLR balansat. Ecranele consuma mai mult decat ar consuma in mod normal in lipsa acestora, astfel este necesara alimentarea separat a consolei.

Colegul nostru Dj Faibo X a pus cap la cap un filmulet in care putem vedea clar capabilitatile lui Numark NV. Acest filmulet a facut inconjurul lumii, fiind postat pe site-uri de profil precum DjCity, DjWorx, etc si il putem gasi postat pe canalul oficial de Youtube a celor de la Numark.


 

Ce ii lipseste lui Numark NV? Din multe puncte de vedere, Numark NV este perfecta. Singurul minus al acestei console este lipsa unui mixer standalone. Ecranele isi fac simtita prezenta si isi ating scopul. DJul poate acum sa se concentreze la public si nu va mai sta cu ochii in laptop. Pe multi nu ii intereseaza acest aspect, dar acea bariera dintre public si DJ numita laptop (cu marul luminat pe spate) tocmai a fost rupta de Numark NV.

Design-ul slim, ecranele de 11 cm, functiile nelimitate si pretul sau, fac din Numark NV cea mai dotata consola accesibila de pe piata.  

Numark NV se poate vedea si testa in showroom-ul DjSuperStore si se poate achizitiona la pretul intreg de 2999.90lei sau la cel pretul redus al lunii iulie (iulie 2015) de 2699.90lei

Mixvibes coloreaza ultima versiune de Cross DJ pentru Android

$
0
0

Ce este Cross DJ? Cross DJ este o aplicatie mobila pentru Android, iOS si Mac/PC dezvoltata de Mixvibes. Mixvibes creeaza softuri profesionale pentru DJ de peste 15 ani. Cross DJ este o aplicatie descarcata de milioane de utilizatori din intreaga lume. Mixvibes a dezvoltat si software-ul proprietar Pioneer, Rekordbox despre care vorbeam in urma cu cateva articole.

Cross DJ primeste un nou update pentru versiunea de Android, adaugand functii, imbunatatind interfata si performanta. Cele mai mari schimbari ale interfetei sunt, modul portret, ceea ce transforma ecranul telefonului intr-un deck fullscreen, pe care poti umbla cu mai multa acuratete fata de modul landscape unde deckurile au dimensiuni reduse si abilitatea de a schimba culorile deckurilor. Aplicatia este acum imbunatatita acum din punct de vedere al performantelor si nu mai consuma atat de multa baterie si resurse, iar timpii de incarcare a pieselor au fost redusi (bineinteles, vorbim de dispozitive cu specificatii decente, nu cele entry-level). Ambele variante Free si Pro, au fost updatate la versiunea 2.3, iar producatorii promit alte imbunatatiri majore in viitorul apropiat.

Lista completa de imbunatatiri si adaugari o putem vedea mai jos:


Deckuri colorate

  • 7 culori disponibile: albastru, orange, rosu, galben,verde, mov, roz
  • Schimbarea culorii fiecarui deck separat (pana la 49 de combinatii)

 

Modul portret

  • Schimba orientarea dispozitivului pentru a trece in modul portret
  • Afisarea unui singur deck fullscreen
  • Deckurile si padurile cresc in dimensiuni in modul portret

 

 

Imbunatatirea layoutului

  • Imbunatatirea butoanelor - de fiecare data cand un efect, egalizatorul sau un sample sunt activate, butonul isi schimba culoarea
  • Libraria muzicala a fost redesenata in stilul ultimei versiuni de Android, Lollipop, primind elemente din Material Design.
  • Beatmatcherul se intoarce
  • Interfata principala primeste informatii despre Key, sliderele Pitchului, acces mai rapid la sampler
  • Tabletele primesc un layout nou, iar egalizatorul este mereu vizibil
  • Modul Full Screen

 

Imbunatatiri drastice ale performantei

  • Motorul de encodare a fost rescris de la zero, imbunatatind foarte mult aplicatia
  • Incarcarea pieselor este acum de doua ori mai rapida
  • Consumul bateriei a fost optimizat


Nu in cele din urma, Cross DJ Pro devine compatibil cu Pioneer DDJ-WeGO3. Varianta Pro costa 4.99€ si se poate descarca de pe PlayStore.

Internetul si legatura cu DJul viitorului apropiat

$
0
0

Internetul. Ce ne-a facut internetul asta! Totul este digitalizat, totul se gaseste in format digital, nimic nu mai este palpabil. O sa vina o zi in care si noi o sa ajungem acasa prin internet. Asa e, si tabletele sau hologramele erau doar in Star Trek cand eram noi mici si acum sunt realitate.

Muzica e digitala, pozele sunt digitale, DJii sunt digitali. Nu prea iti mai vine sa iti umpli rafturile cu albume sau ca sa ai o poza fizica e mare bataie de cap. DJii au nevoie de internet pentru a procura sau pentru a lua muzica piratata. Mediile de stocare de pe internet se numesc servicii de Cloud. In ultimul timp producatorii de softuri au inceput sa integreze posibilitatea de a mixa de pe aceste servicii ale internetului, astfel DJii pot pune pe loc muzica noua. Spotify, Mixcloud, Soundcloud sunt cateva din cele mai populare si cateva din multele servicii de acest gen si prin softurile de mixat, DJii au acces la baza de date a acestora.

Despre Mixvibes Cross DJ si update-ul sau vorbeam ieri. Astazi vorbim despre posibilitatea de a mixa de pe contul de Soundcloud cu un astfel de software. Cum ar trebui sa evolueze aceasta functie recent gandita pentru aceste software-uri. Daca pana acum ziceam ca poti fi DJ si cu cel mai minimalist “set-up” posibil, adica doua stickuri si o pereche de casti, in acest caz nu mai ai nevoie nici macar de stickuri. Muzica este stocata pe internet, dai un simplu search si piesa se incarca in softul cu care lucrezi. Ce ar implica un astfel de playlist care nu exista stocat pe laptopul tau, ci pe internet. Pai in primul rand ar trebui ca oriunde te duci sa pui muzica sa ai acces nelimitat la internet. Majoritatea localurilor au asa ceva, insa la acel router mai sunt conectati alti 300 de insi care sunt in acel moment in club sau altii care mai prind semnalul wirelessului. Sa zici ca peste problema cu conexiunea wireless treci, au organizatorii sau cluburile un fir tras direct din router, dar tot ramane problema benzii de internet. Toata lumea sta pe net sa posteze pe Instagram si Facebook, iar tie iti face probleme bufferul piesei pe care urmeaza sa o schimbi.

 


Alta problema ar putea fi disponibilitatea pieselor sau costul lor. Soundcloud este un serviciu gratuit, dar nu vei gasi imediat cum apar piesele care costa 2$ pe iTunes, de aceea exista si pirateria. Daca ar fi muzica gratuita pe site-uri de rangul unuia ca Soundcloud, ar insemna ca muzica sa fie gratuita in totalitate. Desigur poate fi si un atu. N-ai avut timp sau ai uitat sa iti reinnoiesti playlistul si in timpul evenimentului iti aduci aminte de cateva piese noi. Ca sa nu mai stai sa descarci de pe site-uri piratate, sa iti apara 10 reclame una dupa alta, sa iti iesi din ritm, etc, e destul de simplu, esti conectat la unul din servicii, dai un search, probabil esti pregatit de acasa cu un card atasat contului in caz ca te va costa 2$ noua piesa si poc, iti apare in playlist. Pai da, ai si tu ultima piesa aparuta, tipa astia prin public, le place. Evident aceasta discutie se refera la DJ din Centrul Vechi, cei de evenimente sau rezidenti de club unde se asculta muzica comerciala. Pentru DJii de muzica electronica ar fi prea mainstream sa vorbim asa mainstream despre muzica si tehnicile lor.

Fiecare producator de softuri incepe sa adopte si aceasta posibilitate de a avea muzica instant pe computer si asa cum in urma cu cativa ani numarai pe degete DJii digitali, pentru ca era un lucru nou si toti se fereau de laptop, toti se fereau de nou, asa poate intr-un viitor nu foarte indepartat, toti vor renunta la muzica locala si vor folosi serviciile de cloud sau muzica de pe internet.

Deocamdata aceste functii nu sunt integrate in softuri populare ca Serato DJ, Traktor, dar ti se par interesante? Ai folosi serviciile de cloud sau de muzica pentru a iti descarca muzica pe loc sau pentru a incarca o piesa de pe internet?

Viewing all 316 articles
Browse latest View live